RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
OPPGITT: Partisekretær i Arbeiderpartiet Raymond Johansen snakker ut mot tidligere AP-kolleger. Her under LOs representantskapsmøte i Oslo Kongresssenter.
OPPGITT: Partisekretær i Arbeiderpartiet Raymond Johansen snakker ut mot tidligere AP-kolleger. Her under LOs representantskapsmøte i Oslo Kongresssenter. Foto: Fredrik Varfjell (NTB scanpix)

- Det kan virke som om alt er til salgs

Sist oppdatert:
AP-topp Raymond Johansen tar et oppgjør med gamle venner i First House.

- Vi har ikke yrkesforbud her i landet. Men problemet er at dette bidrar til å svekke politikkens troverdighet. Det kan virke som om alt handler om spinning, ideer og nettverk. At alt er til salgs

Det sier Arbeiderpartiets partisekretær Raymond Johansen til Dagbladet etter de siste ukenes omtale av virksomheten til PR-byrået First House.

Kinaproblemer
Det hele startet med en kronikk av First House-partner og tidligere FN-ambassadør Morten Wetland om hvor tåpelig den norske Nobelkomiteen er. Dette fikk Harald Stanghelle i Aftenposten til å trekke fram ryktet om en betalt svertekampanje mot Nobelkomiteen og Thorbjørn Jagland, og om lukkede møter med norsk næringsliv der Norges forhold til Kina ble diskutert.

LES HER: Her er PR-toppens Kina-nettverk

LES Gunnar Stavrums-blogg her: First House med buksene nede

Les Nettavisens Erik Stephansens blogg om saken her:  Å bli dradd gjennom søla med UTESTEMME

Oljesøl
Etter den første runden avslørte Aftenposten hvordan First House tilbød å hjelpe oljeselskaper som trues med å bli svartlistet av Oljefondet hvis politikerne får gjennomslag for at Oljefondet skal trekke seg ut av kull- og petroleumsselskaper.

First House påpekte overfor selskapene at svartlistingen kan påvirke aksjekursen deres, og at First House kan sette inn sine mest erfarne folk for å jobbe mot en slik endring.


- En del irritasjon
Raymond Johansen mener at de gamle vennene til Jens Stoltenberg, som i dag jobber i First House, bidrar til å svekke politikkens renommé. Blant dem er tidligere AP-toppene Bjarne Håkon Hanssen og Jan-Erik Larsen som begge to hadde et nært forhold til Jens Stoltenberg.

- Jeg legger ikke skjul på at det har vært en del irritasjon. Samtidig er det viktig å ikke tillegge kommunikasjonsbransjen mer innflytelse enn de har, sier Johansen.

- Flere burde gå fra politikk til næringsliv
First House-partner Jan-Erik Larsen svarer til Dagbladet på kritikken fra Raymond Johansen og sier at flere burde gjøre som ham - å ta med sitt brennende politiske engasjement til næringslivet.

Når det gjelder oljesaken sier han følgende:

- Arbeiderpartiet har et omfattende program. Der fins det store og små saker, og jeg har ikke tatt stilling til absolutt alle. Når det gjelder selskaper som arbeider innen fossilt brennstoff, olje- og gass spesielt, så er mye av vår velferd i dag tuftet på det, ikke minst min hjemby Kristiansund.

Uansett ville jeg ikke ta oppdrag som strider mot min personlige overbevisning eller etikk, sier Larsen.
Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere