RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Det lønner seg å gå på trygd

Foto: Paul Weaver (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Slik vil Høyres gjesteredaktør få bukt med det han mener er en ond sirkel.

- I dag er systemet slik at det for noen lønner seg å gå på trygd fremfor å jobbe, sier Høyres arbeidspolitiske talsmann, Torbjørn Røe Isaksen.

Torsdag er han gjesteredaktør i Nettavisen, hvor arbeidsliv - og ikke minst de mange som faller utenfor - er et av temaene han ønsker å få belyst.

Les også: I dag blir Nettavisen blå

- Må tjene over 350.000
I sin nye bok «Den onde sirkelen – om å falle utenfor i verdens rikeste land», kommer Røe Isaksen med flere eksempler som underbygger hans påstand, om at det noen ganger kan lønne seg å gå på trygd framfor å jobbe.

- En oversikt fra Statistisk sentralbyrå i 2009 viste at 21 personer fikk utbetalt over 400.000 kroner i sosialhjelp, skriver han der.

Han viser blant annet til en graf fra Brochmann-utvalgets utredning: «Velferd og migrasjon. Den norske modellens framtid», som viser at en enslig forsørger må opp i en årslønn på over 350.000 kroner før det lønner seg å jobbe.

Se grafikken her:

Samtidig forteller SSB-statistikk fra 2012 at 17 prosent at norske arbeidstakere var lavtlønte i 2011, skriver han:

- En definisjon på lavtlønte er arbeidstakere som har 85 prosent av det gjennomsnittlige lønnsnivået for industriarbeidere i NHO-LO-området. I 2011 innebar det en årslønn på 333.000 kroner.

- De ti lavest lønnede hadde i 2011 en månedslønn på 21.100 kroner. Det er en beregning av hva lønnen er for en full stilling.

- Ikke alle jobber betaler godt heller
- Hva skal vi gjøre for å endre denne situasjonen?

- Aller først er det viktig å si at det er mange ting som ligger bak utenforskap og fattigdom i dag, som rus, psykiatri, drop-out og manglende integrering.

- Det er ikke slik at folk hopper ut av arbeidslivet fordi det er attraktivt, men jeg synes ofte at debatten om inntektsfattigdom i Norge fokuserer på symptomet, snarere enn årsaken. Lav lønn er en konsekvens av andre problemer. Det betyr at når venstresiden vil betale seg ut ved å øke ytelsene, så mener jeg det er feil, sier Røe Isaksen.

Han påpeker så følgende:

- Det er ikke lukrativt eller fett å gå på sosialhjelp i Norge. Men det er ikke slik at alle jobber betaler godt, heller. Ikke alle jobber i kreative, godt betalte jobber. Ifølge SSB er en av fem nordmenn i lavinntektsyrker, og da er det relevant å stille spørsmålet om man får mer ved å være utenfor jobb - enn i jobb, mener han.

Ikke bestemt deg? Ta Nettavisens valgomat her!

- Bør ha et tak på sosialhjelp
Høyres arbeidspolitiske talsmann er imidlertid ikke for å senke ytelsene:

- Generelt er jeg ikke for å senke ytelsene, fordi det vil også ramme de som er for syke til å jobbe, sier han til Nettavisen.

Derimot er Røe Isaksen for følgende:

- Jeg mener vi bør ha et tak på sosialhjelpen, som eksempelvis at man ikke får like mye støtte per barn.

- Men alle barn trenger egne sko og lignende?

- Ja, det er klart, men det er ikke slik at du får høyere lønn i takt med antall fødsler. Dessuten synes jeg det en god idé at en større andel av ytelsene går til barna som goder - ikke som kontantutbetalinger, som eksempelvis gratis barnehageplass og et gode som ikke bortfaller når man begynner i jobb igjen, sier han.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Bortfalle når du begynner å jobbe
Røe-Isaksen snakker seg varm - dette er hans kampsak.

- Det må bli mye lettere å gå fra trygd til arbeid. I dag er det slik, at hvis du begynner å jobbe litt, får du ofte mindre utbetalt enn om du ikke jobbet, sier han, og legger til:

- Derfor bør ikke ytelsene bortfalle med en gang du går ut i jobb, skyter han inn.

Røe Isaksen sier han også vil gjøre noe med skattesystemet.

- Lavere skatt på lavere inntekt vil også gjøre det mer lønnsomt å jobbe. Det er verdt å merke seg at sosialhjelpsatsene er skattefrie. Mottakerne får ofte bolig og strøm dekket, samt barnetillegg. Men når dette i sum blir lik det du tjener i en ordinær jobb, er det helt urimelig, mener han.

Hva mener du? Si din mening i kommentarfeltet!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere