RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Det må åpnes for flere mennesker til Norge

Statsminister Erna Solberg redegjorde torsddag formiddag for norges rolle i flyktningekonflikten rundt Middelhavet. Ap-leder Jonas Gahr Støre lytttet nøye.
Statsminister Erna Solberg redegjorde torsddag formiddag for norges rolle i flyktningekonflikten rundt Middelhavet. Ap-leder Jonas Gahr Støre lytttet nøye. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Ap-leder Jonas Gahr Støre mener Norge må ta imot flere flyktninger.

– Jeg mener det blir en gal debatt å sette opp mot hverandre hvor mange vi kan hjelpe i regionen mot antallet som kommer til Norge. Det er to helt ulike problemstillinger. Å ta summen en flyktning koster i Norge og dele på hvor mange som kan få vann, tepper og ly i utlandet, blir en gal sammenligning, sier Støre som et svar på statsminister Erna Solberg redegjørelse i Stortinget om situasjonen i Middelhavet.

Les også: Regjeringen gir 1 milliard til Syria

Ap-lederen etterlyser også en debatt om norsk bistandspolitikk.

– Jeg mener det vi nå ser i verden, reiser diskusjonen om vårt bistandsbudsjett er riktig innrettet. Vi bruker 32 milliarder til bistand, og jeg spør meg om ikke nødhjelps- og humanitærhjelpsdelen er blitt for liten med årene, sier han.

Frp vil hjelpe lokalt
Fremskrittspartiets parlamentariske leder, Harald Tom Nesvik, fremholder imidlertid at Stortinget har plikt til å vurdere hvor vi får mest igjen for pengene, og mener det da gjelder å hjelpe flyktninger i nærområdene fremfor i Norge.

– Som bevilgende myndighet er Stortinget pliktig til å vurdere hvor vi får mest igjen for skattebetalernes penger. Vi kan ikke løpe fra det faktum at vi kan hjelpe 25 ganger så mange ved å bruke pengene lokalt fremfor å hjelpe én i Norge, sa Nesvik etter Solbergs redegjørelse.

Han la raskt til at Frps rettesnor er å hjelpe flest mulig.

Nesvik sa også at vi alle blir berørt av bildene av mennesker som drukner i Middelhavet.

– Alle her i denne sal har full forståelse for at personer i stor nød tar i bruk alle virkemidler som skal til for å komme seg ut av denne situasjonen. Norge tar sitt ansvar og har gjentatte ganger vært med og bidratt, sa Nesvik.

– Et godt grunnlag for videre samtaler, sier KrFs leder Knut Arild Hareide om statsministerens redegjørelse om flyktningsituasjonen i Middelhavet.


KrF: - Et god grunnlag

– Et godt grunnlag for videre samtaler, sier KrFs leder Knut Arild Hareide om statsministerens redegjørelse om flyktningsituasjonen i Middelhavet.

Hareide sa i Stortinget torsdag at KrF støtter alle initiativene regjeringen tar når det gjelder krisen i Middelhavet og Syria.

– Men vi mener vi kan bidra enda mer blant annet når det gjelder skip, som den maritime stormakt vi er, sa KrF-lederen.

Han sa at det også er bra med økt støtte i nærområdene, men minnet om at kapasiteten i områdene er sprengt, og at det derfor er viktig at det tas imot flere kvoteflyktninger. 

Venstre vil ha dugnad
 Venstre-leder Trine Skei Grande maner til politisk dugnad og en bred politisk avtale om Norges bidrag til flyktningsituasjonen i Middelhavet.

– Det er viktig at vi nå setter oss sammen og diskutere hva vi kan bli enige om. Ikke som en del av et politisk spill, men som en politisk dugnad, sa Skei Grande i Stortinget.

Alle partiene har en avtale om å snakke sammen på nytt etter redegjørelsen. Skei Grande håper på en bred avtale.

– Jeg er veldig takknemlig for at statsministeren åpner for å sette seg sammen med Stortinget for å finne en bred enighet – som omfatter også de som ikke fra før har en avtale seg imellom, sa Venstre-lederen.

På Stortinget er det i utgangspunktet flertall for å ta imot 10.000 kvoteflyktninger fra Syria, mens Høyre og Fremskrittspartiet fremholder at vi får langt mer igjen for pengene ved å bruke dem på flyktninger i nærområdene.

– Mitt landsmøte har vurdert det sånn at vi kan klare å ta imot 10.000 på norsk jord. Det krever en kommunal dugnad. Ikke bare ved at staten betaler, men at vi har en reell dugnad med et engasjement ut over statlige kroner, sa Skei Grande.

Høyre: - Norge stiller opp
Det er viktig at Stortinget allerede nå sender klare signaler om at Norge er klare til å hjelpe i den vanskelige situasjonen for flyktninger i Syria og Middelhavet, sa Høyres utenrikspolitiske talsmann Trond Helleland.

Han slo fast at det ikke skal herske tvil om at Norge stiller opp for mennesker i nød.

– Vi er glade for at det inviteres til å finne brede politiske forlik både for å kunne bidra i nærområdene og for å finne løsninger slik at norske kommuner settes i stand til å motta enda flere flyktninger, sa Helleland.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere