RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Det var helt jævlig

ANGRIPER SPONHEIM: Olaf Thommessen er ikke nådig med karakteristikkene av Venstre-lederen i sin nye bok.
ANGRIPER SPONHEIM: Olaf Thommessen er ikke nådig med karakteristikkene av Venstre-lederen i sin nye bok. (Foto: Berit Almendingen)
Sist oppdatert:
For første gang forteller Olaf Thommessen om sykdommen og livet etter hjerneblødningen. Les intervjuet.

I dag er Olaf Thommessen tilbake som nestleder i Venstre, ett år etter at han ble syk.

Thommessen var en aktiv småbarnsfar på 39 år da han fikk hjerneblødning mens han jogget i skogen i Nordmarka. Han krabbet tilbake til bilen som sto parkert ved Frognerseteren. Ved bilen fikk han på egen hånd ringt og fortalt at han var syk.

Der fikk han også hjelp av folk han traff på parkeringsplassen, og fikk skyss i retning byen. En ambulanse møtte bilen og tok ham med til Ullevål sykehus der det ble konstatert at han hadde fått en utposing på en hjernehinne mens han var i skogen.

- Du har to små jenter. Hvordan var det for en småbarnsfar å bli så syk som du ble?

- Det var helt jævlig. Det er ikke noe godt å si om det. Det er ikke å anbefale, sier Thommessen (40) til TV 2 Nettavisen.

Roser familien
Han er full av ydmyket for påkjenningene som hans kone Vendela Kirsebom og resten av familien har hatt det siste året.

- Jeg lå i respirator den første tiden. Da jeg kom til Sunnaas kunne jeg ikke gå fordi jeg hadde ligget så lenge. Det var stor usikkerhet en stund om hvordan det ville gå. Jeg må si at jeg har en veldig respekt for pårørende, de som går rundt med stor usikkerhet. Den syke bare ligger der, og blir jo pleiet, mens de pårørende er overlatt til seg selv.

- Det er klart at en blir preget etter en slik opplevelse som jeg har hatt. Noe annet ville være kynisk. Jeg har vært veldig heldig og privilegert, særlig sammenlignet med mange som jeg traff på Sunnaas, sier han.

Satte fram båre
Det er ingen tvil om at Thommessen har vært kritisk syk, og at han har kommet seg takket være en enorm jernvilje. I vinter gikk han på ski, og de siste månedene har han løpt hver dag.

Thommessen om oppholdet på Sunnaas:

«Personalet er enestående. Den eneste gangen jeg ble litt småredd, var da jeg så Øystein Hedstrøm (Frp) i korridoren».

(Hedstrøm sitter i styret til Sunnaas)

- Jeg har inntrykk av at legene synes det har gått tålelig fort. Da jeg var til undersøkelse for en måned siden hadde de satt fram en båre. De trodde ikke jeg kunne gå, smiler han.

- Ikke helt frisk
I dag er pappaen til Hannah og Julie og mannen til Vendela Kirseblom tilbake i jobben som nestleder i Venstre, absolutt klar for kamp og med klare ambisjoner.

- Jeg er skadefri, men ikke helt frisk. Jeg regner med å trappe opp mot valget neste år, og tar sikte på at Venstre skal få 8-10 prosent. Jeg blir gjerne byråd i Oslo, sier han.

- Du sier at du er blitt preget, hva har du lært av å være så syk som du har vært?

- Ikke noe, hvis dere spør min kone. Nei uff, det må du ikke skrive. Jeg har lært å spørre meg selv hva som er viktig. Det er viktig å treffe viktige beslutninger av riktige grunner, å bli mindre opptatt av hva omgivelsene mener. En blir uangripelig hvis det er god balanse mellom det en selv vil og det en gjør.

- Hva betyr innebærer det for valgene som du selv vil ta?

- Det betyr i alle fall ikke at jeg vil bli yogalærer eller flytte i kloster. Men en bør ha en god følelse når en tar en beslutning.

Denne gode følelsen innebærer at Thommessen har bestemt seg for å konsentrere seg om politikken, og ikke jakte på posisjoner.

- Jeg ble kastet inn i det og ble lansert som lederkandidat i Venstre etter få måneder i sentralstyret. Jeg har hatt mer enn nok med å fylle en jakke som var litt for stor.

Stoppet på gata
Thommessen er helt overveldet og veldig rørt over støtten som han har fått mens han har vært syk.

- Det har vært utrolig viktig med den støtten som jeg har fått fra venner og familie, bekjente og mannen i gata. Jeg er blitt stoppet et par ganger per dag av folk på gata som har ønsket meg god bedring. Det har vært utslagsgivende for at jeg stilte til gjenvalg, sier han.

Klarfor hjertebarnet
Sønnen til legendariske Anette Thommessen, som startet Norsk Organisasjon for Asylsøkere (Noas) for over 22 år siden, er klar på hvilken politisk hjertebarn han nå vil pleie.

- Det er ikke slik at jeg har fått fjernet så mye av hjernen at jeg er blitt innvandringsmotstander. Det viktigste er å få fart i innvandringsdebatten igjen. Jeg opplever at SV er kneblet i innvandringsdebatten av statsråd Bjarne Håkon Hanssen. Det er påfallende hvordan vi nordmenn vet ting bedre enn FN, at vi går på tvers av deres anbefalinger.

- Du har ikke fått ett nytt politisk hjertebarn etter hjerneblødningen?

- Nei, egentlig ikke, jeg skal være veldig forsiktig med å bli helsepolitiker. Men jeg noterer meg at Venstre aldri har hatt bedre oppslutning enn da jeg var borte, spøker han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere