*Nettavisen* Nyheter.

- Det vil være et signal til verden fra Frp

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

Professor tror Frp vil tenke strategisk i forhold til rasisme-debatten.

03.10.13 14:22

Etter valget ble Frp i en rekke internasjonale medier beskyldt for å være «høyre-populistiske» og «fremmedfiendtlige» - og her hjemme kastet valgtaper SV seg inn i debatten.

Det hele utartet slik at en rekke eksperter - også på tvers av partigrenser - advarte mot retorikken som kunne skade Norges omdømme ute. Frp innkalte 17. september til internasjonal presse til pressekonferanse for å avvise det hele - men debatten bare raste videre.

Professor ved Universitetet i Bergen (UiB), Frank Aarebrot, tror imidlertid ikke noen av Frp-statsrådene i ny regjering kommer til å ha innvandringsbakgrunn.

- Men partiet har én fremtredende person, nemlig FpU-leder Himanshu Gulati (25), sier Aarebrot til Nettavisen.

Gulati er født i Førde, med familie fra India. Han har vært FpU-leder siden 2012 - og ble da den første flerkulturelle lederen i et norsk ungdomsparti noensinne.

- For ung, men ...
- Gulati er for ung til å bli både statsråd og trolig statssekretær - men Frp finner nok en plass til ham i regjeringssystemet. Som politisk rådgiver, tipper jeg, sier Aarebrot til Nettavisen.

- Hvorfor tror du det?

- Han er en dyktig og flink mann – og en utmerket fyr! Det er ikke noe galt å si om ham, sier Aarebrot - og legger til at:

- Det ville være et signal til verden om at Frp ikke er et rasistisk parti, etter den kritikken de har fått i en del utenlandske medier om å være fremmedfiendtlige.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Hommedal, Marit

17. september inviterte i Frp internasjonal presse til pressekonferanse for å avvise at de er fremmedfiendtlige - uten at det overbeviste alle.

Les også: - Breivik forlot oss fordi vi var for liberale

Gulati: - Ærefullt
Gulati svarer ydmykt overfor Nettavisen:

- Det er ærefullt å bli nevnt, meg jeg tror ikke det deles ut noen posisjoner ennå - og jeg har ikke fått noen forespørsler, sier FpU-lederen til Nettavisen.

Gulati havnet i negativt søkelys etter selv å ha vervet 23 indiske statsborgere, men partiet konkluderte med at vervingen var innenfor partireglementet.

Afshan Rafiq
Aarebrot tror ikke Erna vil være opptatt av å fylle noen «innvandringskvote» i den nye regjeringen:

- Høyre selv har Afshan Rafiq, som var den første med innvandringsbakgrunn på Stortinget - og som er kvinne, så hun er absolutt attraktiv. Men jeg vet ikke hvor høyt Erna vil prioritere de med minoritetsbakgrunn, sier Aarebrot.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jørgen Berge

Les også: - Hvis jeg blir statsråd

Nettavisen stilte Rafiq følgende spørsmål 1. juli:

- Hvis du blir statsråd, hva kan du love at du vil gjøre for minoritetskvinner, Rafiq?

- Høyre i regjering vil sørge for et samfunn med muligheter for alle, spesielt de som står utenfor. Et viktig virkemiddel i minoritetskvinners selvstendighetskamp er å tilrettelegge for at flereminoritetskvinner får seg arbeid, slik at de blir selvhjulpne. Det er viktig å ta i bruk den arbeidskraftsreserven som Norge allerede har i form av mange minoritetskvinner, svarte hun Nettavisen da.

Spår få overraskelser
Professoren tror det vil bli små overraskelser i Solberg-regjeringen:

- For en mindretallsregjering er det enda viktigere med god og solid erfaring med parlamentarismen, gjennom å ha sittet lenge på Stortinget, mener Aarebrot.

- Uansett - jeg kan ikke spå om overraskelser - da blir det jo ingen overraskelse, humrer han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.