RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Dette blir ekstremt krevende

Foto: Falch, Knut (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Staten tilbyr 950 millioner kroner i jordbruksoppgjøret. Kravet var på 2,2 milliarder.

Staten la lørdag klokken 13 fram det svært forsinkede jordbruksoppgjøret. De tilbyr 950 millioner kroner.

Av dette er 200 millioner kroner en ekstraordinær investeringspakke for landbruket i 2009. Tilbudet justerer for sviktende forutsetninger for perioden 2007 til 2009 og legger til rette for nivåheving i inntektene 2010, skriver Landbruks- og matdepartementet i en pressemelding.

Sjekk hele statens tilbud her.

- Statens tilbud balanserer på en god måte viktige hensyn i en krevende økonomisk situasjon. Det gir inntektsutvikling til bøndene, og vi prioriterer spesielt husdyrholdet i distriktene. Prisendringene for forbrukerne blir minimale, og vil bety en økning på under 0,5 prosent, sier statens forhandlingsleder Leif Forsell.

Krevende
- Vi skal studere dette nøye for å vurdere om det er grunnlag for forhandlinger, sier bondelagsleder Pål Haugstad

En tilbakemelding vil tidligst foreligge søndag kveld.

- Avstanden mellom partene er svært stor, sier Haugstad og viser til Bondeorganisasjonenes krav.

- Vi la vekt på økte budsjettmidler for å sikre et levende landbruk over hele landet, mens statens tilbud i stor grad bygger på at inntektsmulighetene skal komme gjennom antatte kostnadsreduksjoner. Dette blir krevende, ekstremt krevende, sier Haugstad.

- Med et slikt utgangspunkt, blir dette oppgjøret det mest krevende vi har hatt med denne regjeringen, sier han.

Mindre berørt
- Norsk jordbruk har stabile rammer, men er ikke upåvirket. Den økonomiske situasjonen gjør de ytre rammebetingelsene ustabile, men jordbruket er mindre berørt enn mange andre næringer og jordbruket i andre land, sier Leif Forsell.

Over statsbudsjettet prioriteres direkte tilskudd til bøndene, velferdsordningene, økt beiting og miljøtiltak. Det lagt vekt på å styrke økonomien i melkeproduksjonen og det distrikts- og grasbaserte husdyrholdet. Driftstilskuddet til melkeproduksjon økes med i underkant av 150 millioner kroner. Beitetilskuddene økes med vel 125 millioner kroner. Samlet bevilgning over statsbudsjettet øker med 380 millioner kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere