*Nettavisen* Nyheter.

- Dette er ekstremt provoserende

Foto: Ivan Tostrup (WWF Norge)

Frp sier nei til Kyoto 2. - Ekstremt bakstreversk, sier Siv Jensens søster.

05.06.13 13:22

STORTINGET (Nettavisen): - Da er saken behandlet i stortingsgruppa. Frp sier nei til Kyoto 2, skrev Frps klimapolitiske talsmann, Per-Willy Amundsen på Twitter onsdag morgen.

Dermed sier Fremskrittspartiet nei til oppfølgingen av Kyoto 2, som ble framforhandlet i Doha i desember i fjor, og som inneholder utslippsforpliktelser for 2013-2020.

Regjeringen la fram endringene i Kyotoprotokollen for Stortinget fredag. For at endringene i avtalen skal være rettslig bindende, trenger regjeringen et samtykke fra Stortinget - noe de vil få.

Men altså uten Frps stemmer.

Også da Kyotoprotokollen ble behandlet i 2002, var Frp eneste parti som stemte mot.

Les også: - Frp er genialt uklare

- Ekstremt provoserende
Frps nei til Kyoto 2 setter sinnene i kok hos generalsekretæren i WWF-Norge, Nina Jensen - søsteren til Frp-leder Siv Jensen.

- Dette er ekstremt provoserende, sier Jensen til Nettavisen.

Jensen karakteriserer Frps avgjørelse som «ekstremt bakstreversk».

Les også: Frp krever garanti for redusert innvandring
Les også: Vil ikke ha Hagen i regjering

- Det er i hvert fall ikke det tiltaket man burde legge fram på verdens miljødag, og viser med all tydelighet at Frp ikke tar klimautfordringen på alvor, sier hun.

Hun ber nå om en begrunnelse fra Frps klimapolitiske talsmann.

- Jeg skulle gjerne ønske meg en tydelig klargjøring fra Per-Willy Amundsen på hvorfor Frp sier nei til dette, sier hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Falch, Knut (SCANPIX)

- Jeg er faktisk overrasket
- Men du er kanskje ikke overrasket over Frps standpunkt?

- Jeg er faktisk litt overrasket, sier Jensen til Nettavisen.

- Det å få på plass en ny global klimaavtale er noe av det absolutt viktigste vi kan gjøre. Det hindrer ikke at man også kan gjøre regionale og lokale tiltak i tillegg, påpeker hun.

- Hva tenker du om at Frp kan havne i regjering med et slikt standpunkt?

- Vi lever i en tid hvor klimautfordringen er en av de største utfordringene vi står overfor, og vi kan ikke ha partier i regjering som ikke kan ta denne utfordringen på alvor, sier Jensen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jørgen Berge
Frp: - Vi ønsker en avtale, men ...

Frps finanspolitiske talsmann, Ketil Solvik-Olsen, slår tilbake mot kritikken.

- Stoltenberg sa selv før forrige klimarunde at en avtale som bare omfatter 15 prosent av utslippene, ville være meningsløs. Avtalen ble dårligere enn det, og langt smalere enn dagens Kyoto. Da er det meningsløst at Stortinget skal vedta den avtalen, sier Solvik-Olsen til Nettavisen.

Solvik-Olsen påpeker så følgende:

- Dagens avtale innebefatter 30 prosent, så vi halverer altså omfanget. Det betyr at Norge relativt sett må ta en større andel, mens de landene som faktisk har en utslippsvekst, de går fri. Det synes jeg blir helt urimelig, sier han.

Han påpeker samtidig at Frp ønsker en global klimaavtale.

- Fremskrittspartiet ønsker en global avtale. Det er til fordel for norsk næringsliv. Vi tror det er nyttig, men spørsmålet her blir hvilken strategi gjør at du kan innfri det. En avtale som omfatter 15 prosent av utslippene, som gjør at alle de store landene kan fortsette å slippe ut og øke utslippene, gjør at du vil flytte industri fra Norge til andre land, mener han.

- Bedre å være uten en avtale
Solvik-Olsen mener det rett og slett er bedre å stå uten en klimaavtale når avtalen er slik den er.

«Kyoto-2 avtalen innebærer nye tallfestede utslippsforpliktelser for Australia, EU, Hviterussland, Island, Kroatia, Liechtenstein, Monaco, Sveits, Ukraina, Kasakhstan, i tillegg til Norge, for perioden 2013-2020. For Norge innebærer vedtaket en ny utslippsforpliktelse som er konsistent med målet om en reduksjon av klimagassutslippene på 30 prosent i 2020 sammenlignet med 1990-utslippene, for perioden 2013-2020.»

- Det ville lagt et mye sterkere press på de store landene for å få noe annet på plass. Vi burde heller sagt at dette er for dårlig, for da snur du spillet. Nå sitter Norge og tar ansvar for at USA ikke vil være med, men det er USA som må ta ansvar for det. Så derfor ville ingen avtale være bedre på lang sikt enn denne avtalen, sier han.

- Nina Jensen sier at deres vedtak er ekstremt provoserende. Hva tenker du om det?

- De har sin rolle og ta vare på, og de mener at en dårlig avtale er bedre enn ingen avtale. Men det er jeg som sagt uenig i, sier Solvik-Olsen.

- Det at de andre politiske partiene gjør det, kan de ikke mene seriøst, sier han.

- Hva har du å si til alle de som nå kritiserer dere?

- De har ikke noe å kritisere oss for, for de har ikke gjennomført det de har lovet en gang, sier han, og legger til:

- Norge har ikke klart å innfri Kyoto 1 på noen særlig galant måte. Derfor blir stortingsflertallets rop etter Kyoto 2 litt hult, sier Solvik-Olsen.

Høyre: - Overrasket over Frp
Høyres miljøpolitiske talsmann, Nikolai Astrup, sier at de er positive til Kyoto 2.

- Vi er positive fordi avtalen vil bidra til at vi kan få på plass en internasjonale avtale som omfatter flere land. Samtidig har Frp rett i at Kyoto 2 ikke innebærer noen nye forpliktelser for Norge. Vi mener likevel det er et viktig signal å gi til verden for øvrig, sier Astrup til Nettavisen.

- Den danner et viktig grunnlag for fremtiden, skyter han inn.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Holm, Morten

- Er du overrasket over Frps standpunkt?

- Ja. jeg har problemer med å se hvorfor Frp skal være negative til denne avtalen, fordi den innebærer ikke noen nye forpliktelser for Norge, sier Astrup.

Solhjell: - Pinleg
Frp møter mye motbør på Twitter.

Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) skriver at: «Pinleg! Alle EU-land er med, og hele verden forventer norsk ja.»

Leder av Norges Naturvernforbund, Lars Haltbrekken, stiller følgende spørsmål. Hvorfor var Frp for kvotemarkedet men mot avtalen som regulerer det?

Onsdag er verdens miljødag, en FN-dag som har blitt markert i hele verden den 5. juni hvert år siden den ble innstiftet etter FNs miljøvernkonferanse i Stockholm 1972.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.