RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
FÅR SÅ HATTEN PASSER: Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) er bakstreverske, ifølge Frp. Her ved leder Sunniva Ørstavik.
FÅR SÅ HATTEN PASSER: Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) er bakstreverske, ifølge Frp. Her ved leder Sunniva Ørstavik. Foto: Ingeborg Løvlie

- Dette er helt på ville veier

Sist oppdatert:
Frps raser mot at norsk-kurs kan være «diskriminerende».

Sykehjemssjef Helge Jagmann har slått alarm etter at en kartlegging fra 2010 viste at 31 prosent av de ansatte ved sykehjem hadde lite eller svake norskkunnskaper, meldte NRK i forrige uke.

Faren er et økende antall feilbehandlinger og mange misforståelser, som følge av mangelfull kommunikasjon.

- Norskkurs er diskriminerende

I 2009 satte Oslo kommune i gang et norskkurs for sine ansatte i sykehjemsetaten.

Det har høstet kritikk, blant annet av Likestillings- og diskrimineringsombudet, som mener sykehjemsetaten i Oslo «diskriminerer» når de krever at ansatte må gjennomføre norskkurs.

De mener kommunen ikke dokumenterer behovet - noe sykehjemssjef Helge Jagmann bestemt avviser - og ser svært alvorlig på:

Sykehjemssjef Helge Jagmann står på sitt - og vil språkteste ansatte.

– Det er klart at hvis vi ikke skal få det handlingsrommet hvor vi kan pålegge at folk skal ha et språklig nivå, og vedlikeholde et språklig nivå, så er det en betydelig utfordring for oss, sa Jagmann til NRK.

LDO: - Individuell vurdering

Likestillings- og diskrimineringsombudet presiserer overfor Nettavisen deres syn slik: «Alle må vurderes individuelt og få en forklaring før de sendes på norskkurs».

Her kan du lese flere detaljer fra en konkret sak i fjor hvor Sykehjemsetaten, ifølge ombudet, krevde en språktest som var «lovstridig».

- Helt på ville veier

Flere ansatte som er sendt på kurs, har klaget Oslo kommune inn.

Sosialpolitisk talsperson i Fremskrittspartiet, Erlend Wiborg, reagerer kraftig på dette:

- Ombudet er her helt på ville veier og bidrar til at man må kunne stille spørsmål ved behovet for å i det hele tatt å ha et ombud, sier Wiborg til Nettavisen.

Sosialpolitisk talsmann i Frp, Erlend Wiborg, mener gode norsk-kunnskaper er springbrett til mye.


- Handler om trygghet

Han mener det bør være et absolutt krav å kunne norsk i denne type stilling:

- Det bør være en selvfølge at mennesker som jobber innen pleie og omsorg kan norsk. Dette handler om tryggheten til svake og eldre mennesker, og da må de kunne kommunisere med pasientene, understreker han.

- Uheldig for den enkelte

Ifølge Wiborg, er det nettopp innvandrerne som blir taperne hvis ombudet får viljen sin i gjennom:

- Ombudet bidrar med sånne «dustesaker» som dette til at mange innvandrere vil slite med å få jobb hvis arbeidsgiver ikke har lov til å gi de norskkurs. Da vil mange arbeidsgivere heller droppe å ansette innvandrere noe som er uheldig for integreringen og ikke minst for den enkelte, mener han - og legger til at:

- Det viktigste for å integreres og bli inkludert i samfunnet er språk, det at et ombud som skal arbeide for inkludering her går imot dette er meget spesielt.

- Før ble vi kalt rasister for dette

Han håper Likestillings- og diskrimineringsombudet vil ta til fornuft:

- Frp har gjennom mange år kjempet for at man må lære seg norsk når man skal bo i Norge, for 15-20 år siden stod vi alene om dette og ble kalt rasister da vi krevde dette. Heldigvis har de andre partiene kommet delvis etter og støtter Frp delvis i noe, men ombudet ønsker tydeligvis å fortsette kampen mot at folk skal kunne språket i Norge, sier han oppgitt.

Mottatt klager
Likestillings- og diskrimineringsombudet har uttalt til NRK at de har mottatt flere klager. 

- Bakgrunnen er at ombudet har motatt flere henvendelser fra ansatte i sykehjemsetaten som opplever seg krenket fordi det er stilt språkkrav som de ikke kjenner seg igjen i, sier rådgiver Åsulv Solstad.

Ombudet understreker at de mener det er viktig at de ansatte har gode norskkunnskaper, men de mener at Sykehjemsetaten i flere saker ikke har gjort gode nok individuelle vurderinger.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere