*Nettavisen* Nyheter.

- Dette er skammelig, Eriksson!

OPPGITT: Johanna Engen, styreleder i Velferdsalliansen, reagerer kraftig på at arbeidsminister Robert Eriksson vil at uføretrygdede skal skattelegges. Foto: (Privat)

Velferdsalliansen mener statsråden tar fra de fattige for å gi til de rike.

07.10.14 08:20

- Jeg forstår ikke hva han driver med, sier en oppgitt Johanna Engen, styreleder i Velferdsalliansen, til Nettavisen.

Mandag ble det kjent at arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) i statsbudsjettet går inn for at uføretrygd skal skattelegges som arbeidsinntekt.

Les også: Uføre må skatte av inntekt og får kraftig kutt i skattefradrag

Tusenvis av uføretrygdede vil rammes hardt av endringen, skriver VG.

- Det er rett og slett skammelig hvordan de herjer med folk som ikke har makt bak ordene sine og som ikke har ressurser til å ta tak i dette og stå imot, sier Engen.

Hun mener regjeringen rett og slett tar fra de fattige, for å gi til de rike.

- Kunne det vært en idé at man heller kunne skattelegge de rikeste litt mer. De har jo fått enorme skattelettelser, sier hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson vil ha flere uføre i arbeid, og vil derfor at uføre skal skattelegges. Foto: Vidar Ruud (NTB Scanpix)

- Ufør fordi man er lat?
Omleggingen gjøres for å få flere til å kombinere uføretrygd med arbeid, og det er de med høy gjeld som vil tape mest.

- De fleste uføretrygdede har gjeld. Noen har litt gjeld, noen har litt mer og noen andre har mye gjeld, påpeker Engen.

De med endel gjeld, totalt 50.000 uføre, vil tape fra 6000 til 20.000 kroner i året. Mens de med litt gjeld, 34.000 uføre, vil tape fra 3000 og 6000 kroner.

- Er man ufør fordi man er lat og ikke gidder å stå opp om morran? Er man ufør fordi man ikke gidder å jobbe? Eller er man ufør rett og slett fordi man er ufør og ikke er i stand til å jobbe? spør hun, før hun selv gir svaret:

- De aller fleste uføre er syke mennesker. Mange kan kanskje jobbe litt, men det er nesten ingen arbeidsgivere som vil ansette uføre for å jobbe.

- Nytter ikke å sulte folk ut i jobb
Engen mener regjeringen nå tråkker på de som allerede ligger nede.

- Nesten alltid så er det de svake, de fattige, de uføre og de som faktisk ligger nede som må ta støyten, sier hun til Nettavisen.

Hun påpeker at det er veldig mange uføre som sliter.

- De sliter med hverdagene sine og livet sitt. Mange av dem bor dårlig, og de ser ikke noe lys i den andre enden av tunnelen, sier Engen, og legger til:

- Det nytter ikke å sulte folk ut i jobb, det har aldri funket. Og jo mindre folk har, jo mer gir de opp og havner på sofaen sin hjemme og ikke orker å ta tak i livet sitt, sier hun.

- Gjør det ikke av kjærlighet
Engen tviler på at Eriksson gjør dette for å hjelpe de fattige.

- Jeg har ingen tro på at han gjør dette fordi han har medynk eller kjærlighet for de fattige og de svakeste. Jeg tror ikke at dette handler om å hjelpe folk ut av fattigdom og inn i et trygt arbeidsliv, sier hun.

- Hva handler det om da?

- Med de enorme skattelettelsene de rike har fått, så må de vel hente pengene et sted, sier hun.

Hun mener det må finnes andre metoder for å få flere inn i arbeidslivet.

- Jeg mener det bør være en garantert minsteinntekt. Norge er et av få land som ikke har det. Skal man løfte folk ut av fattigdommen er det inntekten du må gjøre noe med. Det å gjøre hverdagen litt enklere for folk slik at de orker å gå på kurs, skole og søke jobb, sier Engen.

Uten gjeld kommer best ut
I en overgangsperiode på tre år, vil regjeringen bruke i overkant av 600 millioner kroner, til å hjelpe de som rammes hardest av endringene.

Omleggingen vil ikke ramme de som kun har uføretrygd, og ikke gjeld. Minstepensjonister med minste uføreytelse, som har gjeld, vil dessuten kommer bedre ut enn i dag.

Dette dreier seg om 45.000 uføre, som vil få fra 3000 til 6000 kroner mer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag