RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Dette krever vi, Jens!

Sist oppdatert:
Opposisjonen kommer ikke tomhendt til møtet med Jens Stoltenberg.

Statsministeren inviterer opposisjonen til møte for å diskutere finanskrisen. Alle partiene på Stortinget skal møtes onsdag klokka 10.30 for å diskutere hvilke tiltak regjeringen skal satse på for å hindre arbeidsledighet og konkurser.

Stoltenberg sier at regjeringen på møtet vil redegjøre for de tiltak som allerede er i gang, virkningene av budsjettet som trer i kraft 1. januar og arbeidet med innretningen for de nye tiltakene som blir lagt fram på nyåret.

- Vi ønsker å ha dialog med opposisjonen om dette og vil derfor samle de parlamentariske lederne fra alle partiene på Stortinget, skriver Stoltenberg.

Siv: - Bruk mer penger!
Og opposisjonen er absolutt beredt til å fortelle Stoltenberg hvordan de mener krisen bør løses. Siv Jensen (Frp), som er lederen for det største opposisjonspartiet, råder statsministeren til å bruke mer penger.

- Det viktigste for vår del er at regjeringen erkjenner behovet for å stimulere økonomien, og det betyr å bruke mer penger. Hittil har regjeringen i det vesentlige kun lagt til rette for låneordninger, men nå er det viktig at staten reduserer noe av sitt overskudd for å få fart på økonomien, sier Jensen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Konkret betyr det at Frp vil satse på skattelettelser, byggeaktivitet og anleggsaktivitet for å løse krisen.

- Blir ikke enige
Etter at de fikk invitasjonen sier KrF årsaken til at krisepakken antakelig er at de rødgrønne partiene ikke klarer å bli enige seg imellom.

- Det at vi har en flertallsregjering har antakelig forsinket en krisepakke og dermed nødvendige grep for å hindre økt ledighet. Det er et paradoks, sier KrF-leder Dagfinn Høybråten.

Samtidig gjør KrF det klart at de absolutt ikke støtter kravet til Frp om skatteletter.

- KrF har aldri og vil aldri ensidig fokusere på skattelette. KrF vil ikke stille seg bak noe krav om mange milliarder i skattelette i en tiltakspakke, sier Høybråten.

Fem milliarder kroner
I stedet vil partiet bruke fem milliarder kroner i en krisepakke slik:

1) Nulle ut skatteskjerpelser overfor næringslivet

2) Økte avskrivningssatser som gir næringslivet insitament til å øke investeringene, gjerne med en miljøfaktor som ekstra gulrot.

3) Reversere innstramningene de rødgrønne har gjort i ordningen som gir skattefradrag for forskning og utviklingsmidler som bedriftene foretar.

4) Fjerne arveavgift for familiebedrifter som drives videre ved generasjonsskifte

5) 3 milliarder kroner til å øke aktiviteten i bygg- og anleggsbransjen ved at offentlige bygg rehabiliteres (skoler, kirker, kommunale bygg). Bygging av 3000 sykehjemsplasser neste år.

6) 1 milliard kroner. til samferdsel – vei, jernbane og rassikring.

- Sats på miljø
Venstre-leder Lars Sponheim vil bruke krisen til og blant annet satse på miljøvennlig produkter for framtiden. Her er kravene som Sponheim har med til møtet på onsdag:

1) Prioritere en samlet økonomisk politikk som bidrar til rask og varig rentenedgang.

2) En gjennomført satsing på en miljøvennlig omstilling av norsk næringsliv, både gjennom direkte økonomiske tilskudd og gjennom endringer av skatte- og avgiftssystemet.

3) En gjennomført satsing på nye bedrifter og nye arbeidsplasser, gjennom økt forskning, tilgang på kapital og målrettede skattelettelser.

4) En storstilt satsing på forskning og innovasjon.

5) Ulike tiltak for øke aktiviteten innenfor bygg- og anleggssektoren, for eksempel økt rentekompensasjonsordning for kommunene, økt nedbetalingstid i Husbanken økt satsing på investering i kollektivtransport og jernbane.

- Bygg mer
Høyre ønsker i likhet med de andre partiene også å få til en økt satsing i bygg- og anleggsbransjen.

- Det er viktig at tiltakene bidrar til økt bygge- og anleggsaktivitet. Her vil vi muligens kunne be om mer enn de tre milliardene vi foreslo i vårt alternative statsbudsjett, sier nestleder Jan Tore Sanner i Høyre.

Han ber om at det særlig satses på veibygging, utvidelse av kollektivnettet og at det settes av mer penger til oppussing av skoler og andre kommunale bygg.

Høyre vil også vifte med et forslag om mindre skatt for privatpersoner og familier med gjennomsnittlig inntekt.

- Det er et forslag det kan hende at det er rom for, sier Sanner.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- I tillegg mener vi at det også bør komme forslag om skattesenkninger for industrien. Det første regjeringen bør gjøre er å fjerne de skatteøkningene som de fikk vedtatt for 2009. Det gleder blant annet høyere skatt på næringseiendom og arveavgift mellom generasjonene, sier Sanner.

Mindre skatt
Et siste Høyre-krav er å få på plass et sikkerhetsnett rundt personer som er i ferd med å miste jobbene sine.

- Permitteringsordningene bør utvides og det må settes av midler til kompetanseheving hos personer som er i ferd med å bli arbeidsledige, sier Sanner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere