*Nettavisen* Nyheter.

- Dette monner ikke på formuesskatten

Foto: Lise Åserud (NTB Scanpix)

NHO-direktøren håper den nye regjeringen gjør mer for å senke skatter og avgifter enn den avtroppende.

14.10.13 13:01

OSLO (Nettavisen): NHO er kritiske til det siste statsbudsjettet fra den rødgrønne regjeringen, og sier det føyer seg inn i en rekke av statsbudsjett der forbruk kommer før investeringer. Arbeidstakerorganisasjonen mener videre den avtroppende regjeringen gjør for lite for å kutte formuesskatten.

Får økt fagforeningsfradrag
LO på sin side sier seg fornøyd med budsjettforslaget. LO kaller det et budsjett for arbeid og velferd og sier seg fornøyd blant annet med prioriteringene innen helse, kommuneøkonomi og samferdsel. LO er også tilfreds med forslaget om å utvide fradraget for fagforeningskontingent og innføring av elleve måneders studiestøtte.

Dette sier organisasjonene om statsbudsjettet. Se flere reaksjoner lenger ned i saken.

- Må vri pengebruken
- Det er nå nødvendig å vri pengebruken over til investeringer i samferdsel, forskning, utdanning og skattelettelser som gir nye arbeidsplasser, sier administrerende direktør Kristin Skogen Lund i NHO ifølge NTB.

NHO er fornøyd med at regjeringen går inn for å redusere arveavgiften og mener denne avgiften nå helt bør fjernes. Økningen i bunnfradraget i formuesskatten vekker derimot ikke den store jubelen i NHO.

Les Gunnar Stavrums kommentar: Her kommer skatteletter

- Må senke satsene
- Det legges opp til noe skattelette her ved at man øker bunnfradraget på arveavgift og formuesskatt. Det er forsåvidt positivt, men det som virkelig monner på formuesskatten er å senke satsene. Det er det som betyr noe for næringslivet, sier NHO-direktøren.

Hun setter pris på at budsjettforslaget legger opp til å fjerne kravet om å balanseføre AFP, men er skuffet over at ønsket om nøytral moms ikke blir imøtekommet.

- Det håper vi den nye regjeringen vil ta tak i, sier Skogen Lund til NTB.

NHO-direktøren mener også at veksten i forskningsbudsjettet er for svak i forhold til ambisjonene og sier hun har klare forventninger til at den nye regjeringenvil satse mer på investeringer.

HTML EMBED

LO: - Mer solidaritet
LO sier seg i en pressemelding fornøyd med forslaget til statsbudsjett for 2014. Organisasjonen mener den rødgrønne regjeringen har klart å snu samfunnsutviklingen i en mer solidarisk retning sammenlignet med Bondevik II-perioden, men også i forhold til utviklingen internasjonalt.

Les også: Vil skattelegge gevinst på salg av bolig

- I de fleste land er det etter våre standarder massearbeidsløshet, stadig skeivere fordeling av inntekt og makt. De rød-grønne klarte på tross av økt innslag av lavinntektsgrupper gjennom innvandring å stoppe utviklingen fra tidligere med stadig skeivere inntektsfordeling. Norge har opprettholdt et nivå på levekår og en likhet på tvers av spredt bosetting som er enestående i verden. Dette har skjedd gjennom aktiv styringsvillig politikk i klar kontrast til den markedsstyrte og privatiserende tendens vi ser rundt oss. Forslaget for 2014 viderefører denne politikken, slår LO fast.

HTML EMBED

LO uttrykker tilfredshet med at den avtroppende regjeringen prioriterer helse og kommuneøkonomi i statsbudsjettet og at ambisjonene i Norsk transportplan følges opp med bevilgninger.

- Stoltenberg-regjeringens sterke vekt på institusjoner og samarbeid i arbeidslivet markeres ved en utvidelse av fradraget for fagforeningskontingent. LO er også glad for at regjeringen innfører 11 måneders studiestøtte, heter det.

HTML EMBED

HTML EMBED

HTML EMBED

3694655

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.