RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Devold må rydde opp

Sist oppdatert:
Forsvarsminister Kristin Krohn Devold må rydde opp etter avsløringene om at Hæren i strid med reglene ga Thales et millionoppdrag, krever lederen av Stortingets forsvarskomite Marit Nybakk (Ap).

- Jeg regner med at hun rydder opp i hele saken, og gir klare signaler til Forsvaret om at slike forhold ikke skal kunne skje. Det skal være ryddighet, renslighet og hundre prosent integritet i slike saker, sier Nybakk til TV 2 Nettavisen.

Hun mener det er Krohn Devolds ansvar å slå hardt ned på smøring i Forsvaret.

- Statsråden må rydde opp. Vi kan ikke sitte med avsløringer om samrøre mellom en forsvarsleverandør og Forsvaret. Vi må kunne stole på at Forsvaret kjøper den beste og rimeligste varen, og ikke gjør innkjøp som følge av smøring.

Taus
Men forsvarsministeren vil ikke ta i den ømtålige saken overhodet, og hevder det utelukkende er Forsvarets sak.

Dette til tross for at hennes eget departement i et hemmelig brev refser Hæren for å ha inngått en direkte avtale med Thales verdt millioner, i strid med anskaffelsesreglementet for Forsvaret.

Krohn Devold vil ikke svare på hvorfor departementet ikke stoppet kontrakten da Forsvarets Logistikkorganisasjon (FLO) alarmerte om regelbruddet.

Forsvarsstaben valgte selv å stoppe kontrakten etter TV 2 Nettavisens avsløringer om hærsjefer på gratis lakseturer med Thales. Forsvarsstaben gransker nå denne saken, men konklusjonen lar vente på seg. Granskingsrapporten er neppe klar før ut i neste uke.

- Det virker klokt at Forsvarsstaben har stoppet innkjøpet. Jeg regner med at det ikke svekker Forsvaret, sier Nybakk.

Ingen suspendert
Mens Vinmonopolet suspenderte ansatte umiddelbart etter påstander om smøring, er alle de seks involverte toppsjefene i Hæren fortsatt i sine stillinger.

- Ut fra det jeg kjenner til, er ingen suspendert, bekrefter Forsvarsstabens pressetalskvinne, major Beate Midttun

Forsvarsledelsen har søkt juridisk ekspertise hos generaladvokaten. Det ville være klokt om også forsvarsministeren ba om juridiske råd i forhold til dette hos regjeringsadvokaten, mener lederen av Stortingets forsvarskomite.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere