*Nettavisen* Nyheter.

- Drømmescenario for Jens

Statsminister Jens Stoltenberg, Erna Solberg og Siv Jensen (t.h.) etter den muntlige spørretimen på Stortinget onsdag morgen. Foto: (Foto: Lise Åserud / NTB scanpix)

Sivs angrep på Erna er veldig bra for Ap, mener valgforsker.

22.05.13 14:28

Frp-leder Siv Jensen har brukt de siste dagene til å angripe Høyre.

Jensen mener partiet mangler ambisjoner, og at de er konturløse og tafatte. Hun hevder dessuten at Høyre allerede har avlyst mange av Fremskrittspartiets valgkampsaker, og la tirsdag fram en liste med ti krav til eventuelle regjeringsforhandlinger med Høyre-leder Erna Solberg.

- Jeg mener det er uheldig og uklokt å avlyse andres politikk på forhånd, sa Jensen til Nettavisen.

Les også: Her er ti krav fra Siv
Les også: - Høyre er konturløst og tafatt

- Veldig bra for Arbeiderpartiet
- Er dette et drømmescenario for statsminister Jens Stoltenberg (Ap)?

- For så vidt er det det, men de har sine egne problemer å slite med de også, sier valgforsker og professor ved Universitetet i Oslo, Bernt Aardal, til Nettavisen.

Aardal mener angrepene fra Siv Jensen illustrerer noe vi har sett over tid, at regjeringsblokkene på både borgerlig og rødgrønn side, «har indre stemninger som kan rive dem i stykker».

- Men fordelen for de rødgrønne er at de kan vise til at de likevel har klart å styre sammen i åtte år, sier valgforskeren.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Tror du Stoltenberg sitter og gnir seg i hendene nå?

- Strategene i Arbeiderpartiet gjør nok det. Dette er jo selvsagt veldig bra for dem, for de får nettopp synliggjort forskjellene, sier Aardal.

- Men vil Ap vinne velgere på dette?

- Det jeg tror Ap og andre partier vil være opptatt av, er å vinne tilbake egne velgere som har vandret over til Høyre - og det er ikke naturligvis velgere som står Fremskrittspartiet så nært, sier han.

- Erna er nok ikke begeistret
Men mens Stoltenberg kommer godt ut av Jensens angrep, tror ikke Aardal at Høyre-leder Erna Solberg er særlig fornøyd.

- Hun er nok ikke begeistret for det, for målsettingen til Fremskrittspartiet er å få tilbake mange av velgerne som har gått over til Høyre. Det vil jo kunne svekke Høyre. Men samtidig ligger Høyre nå på et såpass høyt nivå, så de har litt å gå på, sier han.

Han tror Høyre vil gripe inn om angrepene fra Frp går for langt.

- Høyre satser veldig sterkt på at de vil ha en ny borgerlig regjering etter valget, så hvis det begynner å gå så langt at man begynner å bli redd for selve regjeringsprosjektet, så vil de nok gripe inn, sier Aardal, og påpeker at de to partilederne har jevnlige møter, der de trolig snakker om hvor grensen går.

- Men det forsurer jo uansett tonen mellom dem?

- Klart at en del av det som kommer fram er ganske skarpe meldinger, så det er ikke akkurat noe som gjør samarbeidet mer lysbetont. Men det er en ganske tøff kamp om velgerne nå, det er det ikke tvil om, sier han.

Åpner for Ap-samarbeid
Det er ikke tvil om at utspillet fra Jensen utfordrer samarbeidsklimaet på borgerlig side. Frp-lederen har nemlig også uttalt at hun ikke ønsker å støtte en regjering de ikke selv er en del av.

Onsdag sier både Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide at dersom Frp ikke vil støtte en eventuell regjering med Høyre, KrF og Venstre når det gjelder statsbudsjettet, så åpner de for et samarbeid med rødgrønn side.

- Jeg vil ikke utelukke at vi kunne ha samarbeidet med Senterpartiet og Arbeiderpartiet, sier Hareide til VG.

På Twitter påpeker imidlertid Hareide følgende onsdag ettermiddag:

«Til alle som måtte lure: KrF ønsker et regjeringsskifte. Vi sier ja til Erna - nei til Jens 9. september!»

- Frp er bekymret for å bli for små
Aardal sier det er veldig lett å se hvorfor Siv Jensen gjør dette nå.

- Klart at de har sett en utvikling de siste årene, også ved kommunevalget i 2011 og på meningsmålingene, som de er bekymret over, sier han, og fortsetter:

- Det er nok satt en forståelse også blant velgerne at det ikke er så stor forskjell på Fremskrittspartiet og Høyre, og det ser vi blant annet på at ganske mange tidligere Frp-velgere nå sier de vil stemme Høyre, sier Aardal.

Han tror Fremskrittspartiet er bekymret for å bli et veldig lite parti i en eventuell borgerlig regjering.

- De er nok bekymret for å komme i regjering i en veldig svekket situasjon, at det vil bli veldig vanskelig og krevende. For de vet jo at det er bygd opp veldig store forventninger til et regjeringsskifte, ikke minst blant sine egne velgere, sier valgforskeren, og legger til:

- Det de da selvsagt er redd for er en skjebne som SV, at de kommer inn som et markant fløyparti og så blir man kvistet av velgerne etter kort tid fordi man er for små og har for lite gjennomslagskraft.

- Det er en risiko ved det
- Men er det lurt av henne å angripe Høyre?

- Klart det er en risiko ved dette. Det er en veldig vanskelig balansegang, for hvis de kjører linjen for hardt vil de risikere at Høyre slår tilbake og svarer. Det kan gi et inntrykk av at denne alliansen er ganske skjør, at man bidrar til å undergrave sin egen posisjon foran valget. Det kan bli utnyttet av de rødgrønne i valgkampen, sier Aardal.

Han sier at vi ser litt av det samme hos de rødgrønne partiene, der SV og Senterpartiet har behov for å markere sin egenart i forhold til Arbeiderpartiet, og at det fort blir utnyttet av andre motstandere.

- Høyre har jo for så vidt vært forsiktige på en måte, men de har vært veldig kontante når det gjelder det Siv Jensen kaller å avlyse Frps politikk. Så det har ligget litt i kortene at det ville komme en reaksjon, sier Aardal.

- Jens blir nok også angrepet
Aardal tror imidlertid at Høyre-angrepene fra Jensen kan avta etter Frps landsmøte til helgen.

- Hun har nok veldig behov for å gi et signal til sine velgere, når de faller på meningsmålingene og det murrer i eget parti, men så kan det roe seg etter landsmøtet, sier han.

- Hvorfor angriper ikke Jensen Ap og Stoltenberg?

- Det kommer nok i neste runde, tror Aardal.

Mer fra Nettavisen:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.