*Nettavisen* Nyheter.

- Du kan ikke være myk her, Erna, du må være hard!

DUELL: Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg og Ap-leder Jonas Gahr Støre i duell om helsepolitikk. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Erna Solberg og Jonas Gahr Støre kranglet om øremerking av penger til skolehelsetjenesten.

24.08.15 13:51

OSLO (Nettavisen): Behovet for økt satsing på skolehelsetjenesten ble et hett tema da statsminister og Høyre-leder Erna Solberg og Ap-leder Jonas Gahr Støre møttes til helsepolitisk debatt mandag. Fra Norsk Sykepleierforbunds side sies det at 1,8 millioner barn og unge i dag ikke får den helsesøstertjenesten de har krav på.

Ap har invitert de andre partiene til et forlik om øremerking av midler til helsesøstre.

- Vi er nødt til over noen år og øremerke midler til skolehelsetjenesten, sa Støre, som innrømmet at han tidligere hadde vært motstander av øremerking.

- Øremerking betyr mer byråkrati

- Det er enkelt å si at man skal øremerke, men det betyr mer byråkrati. Det betyr at du bruker mange flere årsverk på byråkratiet rundt. Vi tror kommunene snur i forhold til å satse på skolehelsetjenesten. Det går riktig vei, men kanskje ikke fort nå. Så må vi jobbe med kommunepolitikerne for å få dem til å prioritere, svarte Solberg og minnet om at regjeringen bruker penger på dette formålet.

- Vi bruker såkalt mykt øremerkede midler til dette, sa statsministeren.

- Du kan ikke være myk her, Erna, du må være hard! svarte Støre - til humring fra salen.

Møtte sykepleiere under utdanning

Erna Solberg og Jonas Gahr Støre møttes til duell om helsepolitikk i kantina på Lovisenberg diakonale høgskole i Oslo.

Det er Norsk Sykepleierforbund som inviterer til møtet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg møtte Ap-leder Jonas Gahr Støre til debatt om helsepolitikk mandag. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

Vil mangle 30.000 sykepleiere

Forbundsleder Eli Gunhild By i NSF innledet før debatten braket løs og fortalte at Norge om 20 år vil mangle 30.000 sykepleiere om det ikke tas grep.

- Vi trenger både kloke hoder og varme hender samtidig innen helse-Norge, innledet Erna Solberg da hun fikk ordet.

- Vi må sørge for at flere velger denne utdanningen, at flere jobber innen denne sektoren, sa Solberg videre.

Kompetanseløft

Hun trakk fram Høyres valgløfte om videreutdanning til helsefagarbeidere og sykepleiere. I dag er det 34.000 som jobber innen sektoren som ikke har formell kompetanse.

- Dere har valgt framtidsyrket. Det kan det ikke være tvil om, sa Jonas Gahr da han fikk ordet. Han sa at Arbeiderpartiet ønsker å rekruttere flere, satse på kompetanse og legge til rette for at det kan jobbes på nye måter innen helsesektoren.

- Vi skal unngå krisen

- Vi skal unngå krisen. Det skal det norske fellesskapet klare, sa Støre til sykepleierforbundets utfordring om manglende sykepleiere.

- Tyngdekraften i vårt helsevesen trekker mot spesialisthelsetjenesten og sykehusene. Det skjer der ute i kommunene. Vi hadde 3,5 milliarder kroner mer til kommunene i vårt alternative budsjett. Det er penger som kunne ansatt flere innen helseomsorgen. De politikerne vi velger i september skal ta tak i utfordringen om hvordan vi møter det økende antallet eldre, sa Støre.

- Det er et valg om man vil utstyre kommunene med de pengene. Man velger i stedet å bruke pengene på skattekutt. Man kunne brukt pengene på andre ting, sa Støre.

- Men vi har faktisk kommet med et konkret løfte. 15.000 flere skal få videreutdanning fram mot 2020, både helsearbeidere og sykepleiere. Det er for de som jobber innen kommunal sektor, svarte Solberg.

- Ønsker du å øremerke disse pengene, ville Støre vite.

- Dette er nok et mer konkret løfte enn du noen gang har vært i nærheten av, Jonas, svarte Solberg og bekreftet at ja, pengene skal øremerkes.

- Dette er penger det kan søkes på, som samme måte som etter- og videreutdanning for lærere, la hun til.

Bemanningsnorm

Erna Solberg fikk også spørsmål om bemanningsnormen på sykehjem.

- Vi setter i gang dette arbeidet med en kvalitetsnorm, en trygghetsnorm på hele eldreomsorgen, sa Erna Solberg.

Det var helseminister Bent Høie som søndag varslet at regjeringen vil utvikle en trygghetsstandard som alle landets sykehjem kan ta i bruk. Verktøyet skal blant annet konkretiserer hvordan sykehjem kan sikre god ledelse, organisering og profesjonell praksis.

- Der vi virkelig kommer til å trenge et løft framover er innen den hjemmebaserte omsorgen, sa Støre.

Lovisenberg diakonale høgskole har tilbudt sykepleierutdanning siden 1868. Skolen utdanner i dag sykepleiere og spesialsykepleiere og tilbyr videreutdanning og masterstudier for flere grupper helsepersonell. Det arbeides også med fagutvikling og forskning om helse og sykdom.

Hvem klarte seg best i den helsepolitiske duellen?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag