*Nettavisen* Nyheter.

- En million må bytte fastlege

Foto: Regjeringen (Regjeringen)

På sin siste dag på Stortinget skaper helseministeren rabalder med ny reform.

19.06.09 13:38

Regjeringen presenterte Samhandlingsreformen «Rett behandling – på rett sted – til rett tid» fredag.

Les også: Her er lekkasjene
Les også: Hanssen slår helsealarm

De fleste er enige om at intensjonene er gode, men metodene har skapt opprør - både hos opposisjonen og blant legene, som frykter mer byråkrati og dårligere tilbud.

Les også: Her er lekkasjene i reformen

Bjarne Håkon Hanssen sier at «Norge bruker mest i verden på helse, men får ikke mest helse igjen for hver krone. Det er systemet det er noe galt med»

Maks 1.000 pasienter
I dag har Norge 11.000 leger på norske sykehus og 4.000 leger i kommunene.

Ifølge NRK setter Hanssen et fastlegetak på 1.000 pasienter per lege, hvilket betyr at en million nordmenn må bytte lege.

- Det blir et rabalder jeg tror Norge knapt har sett makan til, sier fastlege i Fyllingsdalen, Hans Kristian Bakke, til NRK.

- Skal vi unngå at flere blir så syke at de må på sykehus, må fastlegene få mer tid per pasient, sa Hanssen under Aps landsmøte 19. april.

Regner med motstand
Frem til 2015 får Norge cirka 2.000 nye leger - det vil si 2.000 nye fastleger i kommunene.

- I dag er det slik at sykehusleger i snitt har ansvar for to pasienter, mens det på sykehjem i snitt følger 165 pasienter med legens portefølje. Klart det blir lett å henvise til en sykehuslege da, sa Hanssen.

Han ville ikke svare på spørsmål fra Nettavisen om dette betyr økt lønn til legene i kommune-Norge.

Må tilbake igjen
Et annet mål med reformen er at vi skal ligge kortere på sykehus, men en fersk undersøkelse gjengitt i Legeforeningen viser at pasienter som blir lagt inn i sykehus der liggetiden er kort og gjennomstrømningen høy, har større risiko for snarlig reinnleggelse.

- Reformen kan, hvis vi vinner valget, tre i kraft i 2012, sa Hanssen - som regner med å møte motstand, blant annet fra Frp.

Sammenligner med NAV-reformen
- Samhandlingsreformen er en offentlig betalt valgkampsak for regjeringen. Den legges frem nå, men skal ikke vedtas før av neste storting og ikke tre i kraft før i 2012, sier Harald T. Nesvik (FrP) til Dagens Næringsliv.

Høyre-leder Erna Solberg kommer med ti konkrete krav til statsråden og stiller spørsmål med hvorvidt 430 kommuner er i stand til å overta oppgavene som her er tenkt.

- Vi trenger ikke en sykehusreform som gir kaos i helsesektoren. Resultatene fra Bjarne Håkon Hanssen sin gjennomføring av NAV-reformen er ikke betryggende for en ny stor velferdsreform, sier Solberg.

Stortingsmeldingen presenteres fredag klokken 12.30.

.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.