- En personlig mobbing som har vært helt hårreisende

Thorbjørn Jagland ble tirsdag vraket som leder av Nobelkomiteen, og nå tar søsteren et oppgjør med det hun mener har vært en langvarig mobbing.

Thorbjørn Jagland ble tirsdag vraket som leder av Nobelkomiteen, og nå tar søsteren et oppgjør med det hun mener har vært en langvarig mobbing. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

Jaglands søster tar et oppgjør med mobbingen etter vrakingen.

03.03.15 23:45

Thorbjørn Jaglands søster tar et oppgjør med det hun mener er mobbing av broren, skriver VG.

- Jeg har tidd stille i alle år, men nå har jeg fått nok. Jeg er en søster som bryr meg om min bror. Ikke mobb broren min, sier Kari Jagland Berntzen til avisen.

Reagerer på Høyre-rådgiver

Tirsdag ble Jagland vraket som leder av Nobelkomiteen, og hun reagerer kraftig på at politisk rådgiver for kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, Magnus Thue, etterpå kalte Jagland en klovn på Twitter.

- Klovnene er ute av komiteen. Gudsjelov, skrev Thue, som senere slettet meldingen og beklaget.

Les også: Høyre-rådgiver kalte Jagland klovn

Jagland Berntsen mener det ikke går an av en rådgiver, som en av våre fremste rådgivere til å bekjempe mobbing, også er den fremste mobberen.

Thue ønsker ikke å kommentere saken ytterligere overfor VG.

Ble advart mot gjenvalg

Ledelsen i Arbeiderpartiet drøftet med Thorbjørn Jagland før partiet valgte å nominere ham på nytt, at han risikerte å tape ledervervet, skriver Aftenposten.

Han ble etter det avisen kjenner til, spurt om han likevel ville stille på nytt. Jagland skal da ha gjort det klart at han ville gjenoppnevnes.

Tirsdag gikk Ap-ledelsens spådommer i oppfyllelse, da Jagland ble vraket til fordel for tidligere Høyre-leder Kaci Kullmann Five.

Les også: Vraker Thorbjørn Jagland
Les også: Høyre-rådgiver kalte Jagland klovn

Jagland fortsetter nå som menig medlem i Nobelkomiteen.

- Jeg konstaterer at de som er valgt av Stortinget fra Frp og Høyre, valgte å bruke sitt flertall til å bytte leder, sier Jagland til avisen.

Kullmann Five overtar

Tidligere Høyre-topp Kaci Kullmann Five overtar som ny leder av Nobelkomiteen.

Berit Reiss Andersen blir ny nestleder. Det er første gang i historien at et sittende medlem blir nedgradert, slik Jagland nå blir. Han hastet ut av dagens møte, uten å si noe om hvordan han opplevde skiftet.

Den nye lederen er forsiktig når hun svarer pressen:

- Jeg kommer ikke til å referere fra komiteens diskusjoner. Det var en god prosess rundt bordet, og konklusjonen er altså blitt at jeg er blitt leder, sa Kaci Kullmann Five på en pressekonferanse etter avgjørelsen.

Kullmann Five har selv sittet tolv år i komiteen og har vært nestleder i seks år.

Den ferske lederen sa at hun tror samarbeidet med Jagland i fortsettelsen kommer til å bli bra. Hun sa at de to – til tross for politiske motsetninger – alltid har beholdt en gjensidig respekt.

Tror det kan oppfattes som Kina-press

Nobelkomiteen valgte å erstatte omstridte Thorbjørn Jagland som leder med Kaci Kullmann Five. I Kina vil det oppleves som om at press virker, tror historiker.

– Det er første gang en leder, tydeligvis, er blitt fjernet mot sin vilje, sier Nobel-historiker Asle Sveen sier til Aftenposten. Han tror kineserne nå vil få inntrykk av at press virker.

– Det er Thorbjørn Jagland som har vært symbolet på de upopulære prisutdelingene, og nå er han borte, sier Sveen til avisen.

Tidligere Arbeiderparti-politiker Jagland har frontet en rekke kontroversielle fredspristildelinger. Etter at Nobels fredspris gikk til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo i 2010 frøs det politiske forholdet mellom Norge og Kina til is.

Etter seks år i Nobelkomiteens lederstol ble det tirsdag kjent at Jagland erstattes av mangeårig nestleder, Kaci Kullmann Five.

– Vanskelig

Seniorforsker Marc Lanteigne hos NUPI mener det er vanskelig å forutsi hvordan Kina vil reagere på endringene i komiteen, men sier det ikke er sikkert at Beijing vil reagere positivt på at Jagland erstattes.

– Fra Kinas side har det vært hevdet at tildelingen hadde en politisk slagside. Når det nå finner sted en endring i komiteen, kan det tolkes som det faktisk er en politisk innflytelse og en forbindelseslinje til den norske regjeringen, sier Lanteigne til NTB.

Aftenposten-redaktør Harald Stanghelle tror Kina er veldig fornøyd med at Jagland ble byttet ut.

– Kina er nok veldig fornøyde nå. Og det kommer til å bli spekulert mye rundt hvorvidt det er gitt etter for det kinesiske presset. Indirekte har nok det uansett hatt betydning, sier han til VG.

– Uheldig

Styreleder i Norsk PEN William Nygaard mener beslutningen om å ikke gjenvelge Jagland er uheldig.

Til NRK refererer han til at Nobelkomiteen i nåværende periode består av flere medlemmer fra høyresiden i norsk politikk enn venstresiden.

– Og i det øyeblikket dette skjer, blir Jagland byttet ut med en som har en klart høyreorientert profilering. Utenfra sett vil dette måtte oppfattes som en slags markering av at den politiske tilknytningen for Nobelkomiteen er sterkere enn det man i Norge ønsker at den skal fremstå som, sier Nygaard til NRK.

– Slik det fremstår, tror jeg det er uheldig og uklokt.

Avviser kritikken

Nyvalgte Five avviser på det sterkeste at kritikken mot Jagland etter Liu-prisen ligger bak lederskiftet.

– Jeg var helhjertet med på prisen til Liu Xiaobo, sier den tidligere nestlederen i komiteen.

Direktør ved Nobelinstituttet og sekretær i Nobelkomiteen, Olav Njøstad, mener det ikke er noen grunn til å tvile på at det ikke er noen politiske føringer bak beslutningen.

– Hvis man skulle gjort et knefall for kineserne måtte man egentlig valgt det eneste medlemmet i den nåværende komiteen som ikke var med på den beslutningen, sier han.

– Blir neppe bedre

Krf-leder Knut Arild Hareide mener det er lite sannsynlig at Kinas syn på komiteen vil bli bedre etter lederskiftet.

– Kina har ikke forstått Nobelkomiteen. Deres forståelse blir neppe bedre av dette. Nobelkomiteen er og blir uavhengig, sier Hareide.

Thorbjørn Jagland fortsetter som medlem i komiteen, mens Berit Reiss-Andersen blir ny nestleder.

Jagland forlot tirsdagens møte i god tid før Five møtte pressen og uten å gi noen kommentarer.

– De som er valgt inn fra Høyre og Frp på Stortinget, har valgt en ny komitéleder og fikk flertall for det. Det må jeg forholde meg til, sier han til NRK.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.