- En ren provokasjon fra Ap

Foto: Berit Almendingen/TV 2 Nettavisen

Regjeringspartiene raser mot Arbeiderpartiet som i dag la frem sitt alternative budsjett for neste år. Aps skatteopplegg får finansministeren til å se rødt. Les hele forslaget her.

09.11.04 20:18

Finansministeren går så langt som at han nesten utelukker muligheten for budsjettforlik med Ap.

Mens regjeringspartiene og Fremskrittspartiet i dag har fortsatt forhandlingene om neste års statsbudsjett, har Arbeiderpartiet lagt frem sitt alternative budsjett.

Boligeiere er blant dem som må belage seg på å betale mer skatt med Aps opplegg enn med det regjeringen foreslår.

Kjente godbiter
I flere dager har Arbeiderpartiets fremste politikere fortalt om hva de vil satse på, og lekket godbiter fra sitt alternative budsjett. Totalt flytter de på 11 milliarder kroner.

Finanspolitisk talskvinne Hill-Marta Solberg sier budsjettet er Arbeiderpartiets egne prioriteringer, og ikke ment som en flørt overfor mulige regjeringspartnere etter valget i 2005.

Kommuneøkonomien styrkes med fire milliarder kroner. Ap fremskynder byggingen av barnehager og vil skaffe til veie 5000 nye plasser neste år, men kutter samtidig kontantstøtten fra 1. mars.

Totalt holder Arbeiderpartiet seg innenfor den rammen regjeringen legger opp til, så det blir ikke hentet ut ytterligere milliarder fra oljefondet.

Foss ser rødt
Arbeiderpartiets skatteopplegg får finansministeren til å se rødt.

- Arbeiderpartiet bryter løftet om ikke å øke dagens skattenivå, faktisk øker de dagens skattenivå med en milliard kroner, og tre milliarder kroner i forhold til regjeringen, sier Per-Kristian Foss til TV 2 Nyhetene.

Ved å fjerne regjeringens foreslåtte skattelette til alle som eier egen bolig sparer Arbeiderpartiet 1,5 milliarder kroner. Det ene pennestrøket betyr økt skatt til boligeiere om Ap får bestemme.

- Ja, vi vil beholde den på dagens nivå, bekrefter Arbeiderpartiets finanspolitiske talskvinne Hill-Marta Solberg overfor TV 2 Nyhetene.

Også regjeringens foreslåtte kutt i toppskatten har Ap strøket i sitt alternative budsjettforslag.

Den foreslåtte økningen i moms på et prosentpoeng sier Arbeiderpartiet nei til.

Rød klut for KrF
De frivillige organisjonene har opplevd at givergleden har økt etter at det ble innført skattefradrag på gaver. I neste års budsjett har regjeringen foreslått å doble gavefradraget. Fradraget som er en av Kristelig Folkepartis flaggsaker blir fjernet i Aps budsjettforslag. Også kontantstøtten vil Ap avvikle, de vil kutte i støtten til stifelsen Amathea, tidligere alternativ til abort og redusere overføringene til privatskoler.

- Dette opplever jeg som Ap på sitt verste, her går de går rett i strupen på Krf og de verdiene vi står for, sier Kristelig Folkepartis finanspolitiske talsmann, Ingebrigt Sørfonn til TV 2 Nyhetene.

Neppe noen plan B
Arbeiderpartileder Jens Stoltenberg har ikke særlig stor tro på at det vil være mulig med et budsjettforlik mellom regjeringspartiene og Arbeiderpartiet.

Om forhandlingene om en budsjettløsning med Frp bryter sammen er regjeringspartiene i kveld så provosert av Arbeiderpartiet, at finansministeren langt på vei utelukker at det finnes noen plan B.

- Er det med dette opplegget mulig å lage et budfsjettkompromiss med Ap?

- Ikke slik det nå foreligger, nei, svarer finansminister Per-Kristian Foss kontant.

- Betyr det at du utelukker at det finnes en plan B, et kompromiss emd Arbeiderpartiet?

- Det må i alle fall ikke ligne noe av dette, sier Foss.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag