RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- En ruvende skikkelse

Foto: Ingvild Jensen, TV 2 Nettavisen
Sist oppdatert:
Politikere fra alle leire sørger over John I. Alvheims (Frp) bortgang. - En ruvende skikkelise i norsk politikk, sier Inge Lønning (H).

- John Alvheim var en ruvende skikkelse i norsk politikk, sier lagtingspresident og medlem i helse- og sosialkomiteen Inge Lønning (H).

Lønning mener John I. Alvheim vil bli husket som en stemmesanker for partiet og for sitt sterke engasjement i helse- og sosialsaker.

- Ved siden av Carl I. Hagen, var han den som bidro sterkest til å samle bred oppslutning om Fremskrittspartiet. Han vil bli husket for sin lange tid som leder for helse- og sosialkomiteen og sitt brennende engasjement på dette området. Han hadde betydelig gjennomslagskraft og bidro i sterk grad til å sette dette saksfeltet høyt opp på medienes dagsorden, sier Lønning til TV 2 Nettavisen.

Han tror Alvheims engasjement delvis kan forklares med hans egen bakgrunn.

- Hans sterke engasjement for de svakeste gruppene i samfunnet var ekte og brennende. Dette engasjementet kan nok delvis forklares med at han selv vokste opp i trange kår og kjente Norge fra tiden før det ble et velstandssamfunn, sier Lønning.

- Sosialpolitisk talsmann
- Jeg husker ham som en veldig sterk sosialpolitisk talsmann. Han betydde utvilsomt mye for sitt parti og bidro til å gi det en sterk sosial profil. Han var oppriktig engasjert i omsorgen for menneskene som hadde det tyngst, sier tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF).

Bondevik forteller at han i våres snakket med Alvheim. Da var tidligere politiske sammenstøt et av temaene.

- Vi kunne være uenige om en del sider av politikken og kunne ha skarpe debatter, men vi hadde også fine personlige samtaler, sier Bondevik.

Han beklager at Alvheim ikke fikk den tiden han håpet sammen med familien etter et langt politisk liv.

- Dette må være leit og et stort savn for kona og familien, sier Bondevik.

- Dundrende uenige
Parlamentarisk leder Dagfinn Høybråten i KrF lærte John I. Alvheim å kjenne da Alvheim var komiteleder og Høybråten statsråd.

- Det manglet ikke på debatter, og i mange av debattene var vi dundrende uenige, men vi jobbet også sammen og fant løsninger. Ett eksempel var sykehusreformen, sier han.

- Selv om han brukte sterke ord, var det varme og omtanke bak engasjementet, sier Høybråten.

- En mentor
- Dette er en tung dag. John har betydd utrolig mye for mange, og for meg har han vært en mentor og en som har gitt meg mange goder minner, sier stortingsrepresentant Bård Hoksrud (Frp) fra Telemark. Han kjente Alvheim fra arbeid i fylkespartiet, blant annet under siste valgkamp.

- Han sparte seg aldri. Det opplevde jeg blant annet under siste valgkamp. Vi så at han var syk, men han stilte opp og gjorde en kjempeinnsats.

Hoksrud sier Alvheim særlig vil bli husket som en forkjemper for de svake og syke.

- Han sa fra seg sine politiske verv tidligere i høst og ønsket å trappe ned og ha tid til familien. Nå går tankene til dem, sier Hoksrud.

- Veldig, veldig trist
Stortingsrepresentant Britt Hildeng (Ap) jobbet også tett med Alvheim.

- Jeg tror alle i den offentlige debatten vil savne John Alvheims tordenrøst og engasjement, sier hun til TV 2 Nettavisen.

Hildeng satt i stortingets sosialkomité sammen med Alvheim i forrige stortingsperiode.

- Det er veldig, veldig trist og leit. Han stod jo på til siste slutt, og var like engasjert hele tiden, sier Hildeng til TV 2 Nettavisen.

Hun trekker spesielt fram hvordan Alvheim stod på for eldres rettigheter.

- Et trist budskap
- Dette var et trist budskap og få, og jeg sender de varmeste tanker til familien. Jeg hadde et inderlig håp om at han skulle få tid med dem etter et langt liv i politikken, sier SV-leder og finansminister Kristin Halvorsen (SV). Også hun trekker fram Alvheims engasjement for eldres verdighet og omsorg og hans ekte engasjement i politikken.

- Utrolig dyktig
Stortingsrepresentant Olav Gunnar Ballo (SV) fikk stor respekt for John I. Alvheim etter å ha jobbet med ham over år.

- Jeg ble etter hvert godt kjent med ham i sosialkomiteen, og har diskutert med ham i et utall debatter. Etter hvert satte jeg stor pris på Alvheims unike engasjement. Han var en tøff motstander og utrolig dyktig, sier Ballo til TV 2 Nettavisen.

Ballo mener at Alvheim var mye mer omgjengelig enn det folk flest trodde.

- Å være på reise med Alvheim var alltid hyggelig. Han ledet sosialkomiteen i åtte år, og han hadde svært gode lederegneskaper. Han har betydd enormt mye for Frp, og gitt partiet en enorm troverdighet, sier Ballo.

Alvheims sykdom kom overraskende på Ballo.

- Jeg var klar over at han var syk, men ble sjokkert over at de skulle gå så fort. Sin egen sykdom var ikke noe han snakket om, det er imponerende at han jobbet så mye. Nå føler jeg veldig med familien som så fram til å få mer tid sammen med ham.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere