- Er Norge blitt så kaldt etter to år med Jern-Erna?

VISTE STØTTE: Torsdag var det demonstrasjon utenfor Stortinget i Oslo til støtte for Mobarak Haji Ahmed som skal utvises fra Norge. Fra venstre Heikki Eidsvoll Holmås (SV), biskop Ole Christian Kvarme og nesteleder i antirasistisk senter Ervin Kohn.

VISTE STØTTE: Torsdag var det demonstrasjon utenfor Stortinget i Oslo til støtte for Mobarak Haji Ahmed som skal utvises fra Norge. Fra venstre Heikki Eidsvoll Holmås (SV), biskop Ole Christian Kvarme og nesteleder i antirasistisk senter Ervin Kohn. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Saken om Mubarak Haji Ahmed vekker oppmerksomhet også utenfor Norges grenser.

28.08.15 10:19

OSLO (Nettavisen): Stortingsrepresentant Heikki Eidsvoll Holmås fra Sosialistisk Venstreparti reagerer på at Mubarak Haji Ahmed, en av de overlevende fra Utøya-massakren, risikerer å bli utvist fra Norge.

«Er Norge blitt så kaldt etter to år med Jern-Erna Solberg som statsleder, at vi som nasjonal skal kaste en av de som overlevde Utøya-massakren ut av landet, fordi hans far løy om hvor de kom fra da han var barn? Vi har verdens øyne på oss. Snu i tide», skriver Holmås på sin Facebook-profil.

Fredag er SVs ordførerkandidat Ingrid Marie Kielland i Tromsø gjesteredaktør i Nettavisen.

- Det er helt symbolsk og vanvittig at vi sender ut Utøya-overlevende, og det er ingen tvil om at dette da skaper internasjonal oppmerksomhet. Det er en veldig symboltung sak, sier Kielland til Nettavisen.

Får omtale i Washington Post

Saken har altså vakt internasjonal oppmerksomhet. Overskriften i avisa Washington Post torsdag er: «Denne mannen overlevde terrorangrepet på Utøya i 2011. Nå vil Norge sende ut ham og familien».

Mubarak Haji Ahmed (23) var ti år da familien kom til Norge. Familien oppga Somalia, ikke Djibouti, om hvor de kom fra, ifølge NTB.

Mubarak Haji Ahmed. Foto: Brynhild Marit Berger Møllersen (Østlendingen)

- Ismail og jeg løp hver vår vei

Mens Mubarak overlevde Utøya-angrepet 22. juli 2011, ble broren Ismail drept. Faren reiste frivillig til Djibouti tidligere i år, men døde få dager senere av sykdom.

Les også: Familie kastes ut etter farens 14 år gamle løgn

- Jeg har gått i omfattende terapi, men har ikke greid å begynne med noe etter Utøya. Ismail og jeg løp hver vår vei. Jeg ble beskutt mange ganger, jeg så mange bli drept, men jeg overlevde, har Mubarak tidligere uttalt til avisa Østlendingen.

- Fratar de retten til å vokse opp med foreldre
Kielland sier hun er bekymret for den politikken som nå føres.

- Men det som er vel så bekymringsfullt, og dette ikke er et enkeltstående tilfelle, det er jo at Norge etter hvert sender ut mange foreldre som har barn som er norske statsborgere og skal bo i Norge - men så blir en av foreldrene sendt ut fordi de ikke oppfyller vilkår, sier hun, og påpeker:

- Problemet der er at vi ikke tar hensyn til barnets beste, som er å ha to foreldre og bo sammen med seg. Vi fratar da norske barn retten til å vokse opp med sine foreldre, og det mener jeg i seg selv bør være et selvstendig grunnlag for opphold, barnest rett til å ha sine foreldre, sier Kielland.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SVs ordførerkandidat i Tromsø, Ingrid Marie Kielland, synes det er vanvittig at Utøya-offeret skal sendes ut av landet. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)


Kielland viser til et eksempel fra Tromsø, en fotballspiller fra Nigeria, som på samme måte har fått endelig avslag på oppholdstillatelsen.

- Men han har da en liten sønn, som da samtidig blir fratatt sin far, påpeker hun.

Spørsmål til justisministeren

Heikki Eidsvoll Holmås har sendt et spørsmål om saken til justisminister Anders Anundsen (Frp):

- Mener statsråden at utlendings- og statsborgerskapsregelverket er rimelig og rettferdig når en av de overlevende fra Utøya-massakren fratas sitt statsborgerskap og sendes ut av landet på grunn av at hans far løy om opprinnelsesland da de kom til Norge, mens han selv bare var 10 år og ikke kan stilles til ansvar for farens handling, og vil han ta initiativ til å endre regelverket? spør Holmås ifølge NTB.

Torsdag var det demonstrasjon utenfor Stortinget mot utsendelsen av Ahmed. Oslo-biskop Ole Christian Kvarme var en av dem som deltok i demonstrasjonen.

Heikki Holmås har kommentert saken på sin Facebook-side:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.