RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Et kommunalt tiggeforbud er bare et museskritt i riktig retning

FORUNDRET: Senterpartiets justispolitiske talskvinne Jenny Klinge er forundret over regjeringspartiene.
FORUNDRET: Senterpartiets justispolitiske talskvinne Jenny Klinge er forundret over regjeringspartiene.
Sist oppdatert:
- Kun et nasjonalt tiggeforbud vil fungere, mener Senterpartiets Jenny Klinge.

OSLO (NTB-Kristian Skårdalsmo): I fjor krevde Høyre og Frp nasjonalt totalforbud mot tigging, men nå vil de bare gi kommunene mulighet til å forby virksomheten. Det er ikke for sent å snu, mener Senterpartiet.

De tre partiene var nemlig allerede i fjor sommer enige om at tigging bør totalforbys, men hadde da ikke flertall på Stortinget.

Det har de nå, men regjeringen foreslo i mars at det skal være opp til kommunene selv å bestemme om de ønsker å forby tigging.

Høringsfristen for forslaget går ut lørdag, og Senterpartiets justispolitiske talskvinne Jenny Klinge er forundret over regjeringspartiene.

– Et kommunalt forbud er bare et museskritt i riktig retning, sier hun til NTB.

Klinge peker på at regjeringspartiene i fjor kritiserte forslaget om å gi kommunene mer makt, men nå går i samme retning selv.

– Paradokset er at vi er enige om at det er et nasjonalt forbud som er viktig å få til, sier hun.

I mai i fjor sa Frp-leder Siv Jensen, som nå er finansminister, til NTB:

– I likhet med politiet mener også vi at det kun er et nasjonalt tiggeforbud som vil fungere.

Les også: - Ikke forby tigging!

Kan fremme forslag

Klinge sier det «absolutt er aktuelt» for Sp å fremme et forslag om totalforbud mot tigging, siden det er flertall på Stortinget for dette. Hvis partiet ikke fremmer et slikt forslag, vil Sps holdning uansett bli gjort klar som et primærstandpunkt, med subsidiær støtte til forslaget om å la kommunene selv bestemme, fremholder hun.

I mai i fjor ga den rødgrønne regjeringen kommunene mulighet til å begrense tigging til bestemte steder og tider ved å innføre meldeplikt.

Men Høyre/Frp-regjeringen mener dagens regelverk ikke gir kommunene virkemidler nok til å forebygge kriminalitet, sørge for ro og orden og sikre innbyggernes behov for trygghet i hverdagen. Derfor ønsker den at kommunene skal kunne forby tigging. Samtidig foreslås adgangen til å sette vilkår for tigging opprettholdt.

Ifølge Kari Henriksen fra justiskomiteen har Arbeiderpartiet ennå ikke konkludert i saken.

– Verken partigruppa eller Stortinget er formell høringsinstans. Forslaget som vår regjering la fram, mener jeg er godt. Det balanserer de vanskelige etiske dilemma dette innebærer. Slik jeg ser det nå, er det ingen grunn til å endre det, sier hun til NTB.

På bakgrunn av innholdet i høringssvarene har ikke Henriksen inntrykk av at omfanget av tigging i norske byer har økt siden i fjor.

Hard debatt

De siste årene har et ukjent, men betydelig antall tiggere inntatt Oslo, Bergen og Trondheim, men også mindre byer og tettsteder rundt om i Norge. Det har utløst en heftig debatt om å gjeninnføre forbud mot tigging, som ble opphevet så sent som i 2005.

Tiggerne i Norge er stort sett romer fra Bulgaria og Romania. I Norge bor og lever mange av tiggerne under svært kummerlige og provisoriske forhold utendørs eller i biler.

I fjor delte derfor regjeringen også ut 10 millioner kroner i humanitær støtte til tiggerne, penger som blant andre Kirkens Bymisjon og Røde Kors brukte til å hjelpe dem med mat og helsestell.

Men slik støtte er omstridt og blir møtt med argumenter om at dette bare vil føre til en ytterligere tilstrømning av tiggere til Norge.

Norske myndigheter har i en årrekke også forsøkt å bedre forholdene for fattige romer i Øst- og Sentral-Europa gjennom de såkalte EØS-midlene, som skal gå til økonomisk og sosial utjevning i Europa.

Men utfordringene er store i mange land, hvor romer diskrimineres, faller utenfor skolevesen og velferdstjenester og mange steder lever i dyp fattigdom. (©NTB)

Les også: Bruker millioner på å hjelpe romfolk i hjemlandet

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere