RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Et nytt slag i ansiktet fra Erna

Ivar Kristiansen . Kenneth Svendsen og Ole Hjartøy (innfelt)
Ivar Kristiansen . Kenneth Svendsen og Ole Hjartøy (innfelt) Foto: Avisa Nordland
Sist oppdatert:
Politikere i Nordland er både skuffet og overrasket over Erna Solbergs valg.

Mangeårig stortingsrepresentant for Høyre, Ivar Kristiansen, sier til an.no at han er skuffet over at Nordland ikke har fått en eneste statsråd i den nye regjeringen til Erna Solberg.

- Jeg er skuffet og overrasket, sier han til an.no.

- Jeg hadde forventet at folk, med skoene på i Nordland, ble hentet som statsråder. Jeg vil ikke spekulere i årsaken til at dette ikke skjedde, men sier at dette er overraskende og mot mine forventninger, sier Kristiansen til an.no.

Onsdag ble det klart at Nordland er ribbet for statsråder.

Det har ikke skjedd siden Høyre og Kåre Willoch tok regjeringsmakten i 1981.

Skuffelser
I en leder, skriver sjefredaktør i Avisa Nordland, Jan-Eirik Hanssen, at skuffelsene står i kø fra Erna Solberg.

- Sett fra Nordland og Nord-Norge ble utnevnelsen av statsrådene et nytt slag i ansiktet. Statsminister Erna Solberg fant ikke plass til en eneste Nordlandspolitiker i sin statsrådkabal, skriver Hanssen.

Den eneste statsråden fra Nord-Norge, er Elisabeth Aspaker (H) fra Harstad, som blir fiskeriminister.

- Hun har ingen erfaring fra den komplekse fiskerinæringen og møtes med naturlig skepsis i bransjen. Den nye ministeren blir ikke engang herre -eller kvinne – i eget departement. Fiskeridepartementet legges ned. Norges nest største eksportnæring underlegges Næringsdepartementet, som skal styres av Monica Mæland (H), skriver Hanssen.

- Erna Solberg avspiser Nord-Norge med en fiskeriminister, som også hjelper på kvinnekvoten. Ferdig med det, legger han til.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Sjefredaktøren skriver også at forventningen var store til den nye regjeringen, men at dette var en ny skuffelse etter at løftet om utredning Lofoten og Vesterålen ble brutt.

Les hele lederen til Jan-Eirik Hanssen her!

Ble ikke spurt
Ivar Kristiansen er nå regiondirektør i NHO i Nordland.

Bodømannen sier han trodde Nordland skulle få en statstråd, og gjerne mer enn en, da det ble klart at det nye regjeringen droppet konsekvensutredning for olje- og gass utenfor Lofoten og Vesterålen.

- Alle vet at statsrådenes bindinger til egen region er viktig. Bare se på Stavanger-regionen. Men det er tydelig at politikerne nordfra ikke har sjanse til å overleve i riksmedia og rikspolitikken dersom de ønsker bindinger til valgkretsen sin.

Selv sier Ivar Kristiansen at han ikke ble spurt om å bli statstråd.

- Jeg var vel tydelig og klar da jeg valgte å gå ut av politikken. Jeg fikk ingen telefon fra Erna. Men jeg er glad for at Jardar Jensen, som er bosatt i Nordland, blir statssekretær.

Overrasket
Også Kenneth Svendsen (Frp) sier til an.no at også han er skuffet og overrasket.

- Ja, jeg hadde forventet en statstråd fra Nordland. Samtidig er vi godt plassert på Stortinget. Siden den nye regjeringen er en mindretallsregjering flyttes politikken tilbake til Stortinget. Der er vi godt plassert, sier Svendsen, som nå er en del av presidentskapet på Stortinget og med i gruppestyret i Frp på Stortinget.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Fikk ingen kompensasjon
Bodøs ordfører Ole Hjartøy (H) uttalte til an.no 1.oktober at Nordland burde få en statsråd som kompensasjon for at oljen utenfor Lofoten og Vesterålen ble forhandlet bort.

Nå sier ordføreren dette:

- Det er ikke til å legge skjul på at det er skuffende at Nordland er uten statsråder i regjeringen. Det er klart en fordel også for Nordland å ha statsråd, når man sitter i regjering. Vi får bare ta til etterretning at vi ikke nådde opp i denne sammenhengen, sier Hjartøy.

Men både Hjartøy og varaordføreren i Bodø, Tom Cato Karlsen (Frp), trekker fram at den nye regjeringen ser positivt ut for Bodøs del.

- Vi tror at vi i felleskap skal klare å fremme Bodø sine saker i den nye regjeringen, samstemmer Hjartøy og Karlsen.

- Lurte å vente med kritikk
Statsminister Erna Solberg (H) har ikke kommentert frustrasjonen i Nord-Norge spesielt, men har uttalt seg om kritikk av statsråder generelt.

Hun ber kritikere av nye statsråder og endringer i departementene om å roe seg inntil de ser hva som blir levert.

- Et lang liv i politikken har lært meg at det er lurt å vente med kritikken til man ser hva som faktisk blir levert av resultater, sa Solberg, ifølge NTB.

Les flere saker fra Avisa Nordland!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere