*Nettavisen* Nyheter.

- Et under at det ikke er sprøyterom i Bergen

Venstres Erlend Horn mener det er et mysterium at Bergen ikke har sprøyterom. Nå oppfordrer han alle partiene til å gå for en slik etablering. Foto: Arkiv

Erlend Horn (V) oppfordrer alle partiene til å gå for sprøyterom. - Det handler om å redde liv, sier han.

BERGEN/OSLO: Bergen Venstres førstekandidat, Erlend Horn, mener det er en gåte at det fortsatt ikke er etablert et sprøyterom i Bergen. Han oppfordrer alle partien til å gå for etableringen, og mener det vil redde liv.

- Bergen er fortsatt i Europa-toppen i overdosedødsfall. Sprøyterommene reduserer dødsfallene, reduserer smittefaren, gir misbrukerne en økt verdighet og det reduserer de åpne russcenene, sier han til Nettavisen.

Bergen har flest misbrukere per 100.000 innbygger. I årene mellom 2009-2013 døde 155 personer av overdoser.

Les også: Her settes det 130 sprøyter daglig

- Det viktigste er å holde mennesker i live og gi dem verdighet. Ingen har dødd i sprøyterom i Europa, fordi det er helsepersonell tilstede som kan gi øyeblikkelig hjelp. Det er innlysende for alle at slike rom redder liv, i stedet for at brukerne setter dosen i en undergang, sier Horn, og påpeker at behandlingstilbud og forebyggende arbeid fortsatt skal være en stor del av tilbudet.

KrF og SP i Bergen er i mot sprøyterommet. Frp har ikke tatt stilling til det i sitt partiprogram.

Hindrer dødsfall og smitte

Sprøyterom- eller brukerrom- er opprettet i flere byer i Europa. Formålet er å hindre dødsfall, hindre smitte av sykdommer, øke kunnskapen og hygienen.

Dette kommer også fram i SIRUS-rapportene « Hva nå? Evaluering av prøveordning med sprøyterom » og «Nye lokaler – andre resultater?» av Hilgunn Olsen og Astrid Skretting.

I Oslo ble sprøyterommet opprettet i 2005. Her er helsepersonell tilgjengelig, og ved en overdose er blir det gitt øyeblikkelig hjelp.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Vi må redde liv. Det blir gjort i sprøyterommene, sier Erlend Horn, førstekandidat i Bergen Venstre. Foto: Venstre


Sprøyterommet har vært omdiskutert, da færre enn antatt har benyttet seg av tilbudet. I dag får rusmisbrukerne kun sette sprøyter med heroin i rommene.

Horn mener det er fordi forskriftene er for strenge.

- Fordi det ikke er tillatt med andre stoffer og andre brukermetoder, så velger brukerne å sette dosen sin andre steder. Mange av de tyngste misbrukerne går på flere stoffer enn heroin, sier han.

Horn mener derfor at loven må løsnes opp, og at sprøyterommet i Oslo er et godt argument å bruke i den forbindelse. Han mener tiden er overmoden for et slikt rom i Bergen.

Les også: Cecilie fant veien ut av Nygårdsparken

Vil prioritere hjelp i nærmiljøet

Horns oppfordring til tross, KrF kommer ikke til å støtte en slik etablering.

- Det er andre ting som som må prioriteres enn sprøyterom, sier førstekandidat i KrF Bergen, Dag Ingen Ulstein.

I Bergen er det vedtatt en handlingsplan for det åpne rusmiljøet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Dag Inge Ulstein (KrF) vil heller bruke midler på andre tiltak for rusmisbrukere. Foto: Simen Sundfjord Otterlei

- I denne er det blant annet vedtatt opprettet mottaksentere i hver bydel, flere boliger, tverrfaglig samarbeid og tettere kontakt med brukerne, forklarer Ulstein.

Han mener det er viktigere å bruke midler og prioritere disse områdene, fremfor å etablere et sprøyterom, samtidig som han viser til at det er få som benytter seg av sprøyterommet i Oslo.

Les også: Store beslag i åpne russcener i Bergen

Ulstein kommenterer at det også skjer overdoser i sprøyterommet.

- Fordi det er i kontrollerte former, velger mange å sette en høyere dose. Dødsfallene skjer hjemme, der ingen kan hjelpe dem om de tar en overdose. Og det er her innsatsen trengs. Det er lett å si at sprøyterom er løsningen, men problemet er mer komplekst enn det.

Ulstein skulle gjerne sett at det var flere midler til behandlingen av rusmisbrukere, men sprøyterom er altså ikke på prioriteringslisten hans.

- Det er nok mange som sier at KrF stanser dette, men nå har vi bare fire av 67 stemmer i bystyret, sier Ulstein

Vet ikke grunnen til nedgangen

I Oslo var det 267 overdosedødsfall i årene 2009- 2013.

Ifølge SIRUS har antallet overdosedødsfall i Oslo gått ned over flere år, og i Bergen de siste tre årene (2011 til 2013. Anm. jour.).

- Sprøyterommet kan ha bidratt, men det kan vi ikke påstå, utdyper forsker Ellen J. Amundsen.

Hun forteller at både forebyggende arbeid mot ungdom kan ha stanset rekrutteringen til narkotikamiljøene og at innsats mot tunge narkotikabrukere har bidratt til å få dødstallene ned.


Les flere saker fra da Sveinung Rotevatn var Nettavisens gjesteredaktør:

- Nå må Erna ta grep

MDGs regnestykke henger ikke på greip

Rotevatn reagerer sterkt på Ungarns piggtrå-mur

Venstre-topp: - Johansen er kanskje ikke rett mann i skolepolitikken

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.