RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Få kjenner meg, jeg har ikke mange nære venner

Med kona Line Miriam og sønnen Jakob.
Med kona Line Miriam og sønnen Jakob. Foto: Terje Pedersen (ANB)
Sist oppdatert:
Eksklusivt intervju med Per Sandberg (Frp) i Nordlys.

Per Sandberg skal skrive bok. Den blir i likhet med hovedpersonen ikke helt normal, skriver Nordlys.

- Ugress!
- Det er det verste jeg vet.

Man tør ikke annet enn å nikke enig.

Per Sandberg har begynt å slå om seg med metaforer etter at han ble forfatter. Det er derfor uklart om han sikter til sosialister, asylsøkere eller UP-betjenter. Da Sandberg raste mot «spøkelser» i Nordlys forrige uke mente han i alle fall anonyme kilder i eget parti. VG tok ham likevel på ordet og ville ha ham med til hjemsøkte hus på Senja.

Se videointervju med Per Sandberg nederst i saken.

- Hvis du ikke angriper det, får du et kjempeproblem. Jeg tror det smitter.

Jaha?
Naboene og kona gjør narr av meg. Men hvis du får flere med deg på å luke ugress, får du til slutt bukt med det.

Han peker ut av vinduet til blomsterbedet, der han har båret gneis og granitt og bygget reneste middelalderborgen som kringvern mot en ugjestmild verden. Det demrer at Sandberg faktisk snakker om ugress, han er jo kjent for å kalle en spade for en spade.

- Hvordan?

- Jeg har mine metoder. Men av miljø- klimahensyn tror jeg vi holder kjeft. Faren min var gartnerutdannet. På den tiden visste de hvordan det skulle gjøres.

Snakker vi diesel?

- Diesel er praktfullt. Men jeg bruker det ikke.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Vi sitter i et gammelt hus så staselig bygget ut og interiørdesignet i shabby chic at det er rene Bonytt-magasinet å se til. Han endte på Silsand fordi det var klin umulig å flytte på kona, partifellen Line Miriam Sandberg. Her har han fått en sjelden fridag på husarbeid, og advarer oss mot en nyvasket og klissvåt sofa. Sandberg er et ordensmenneske. Det finnes ikke andre spor etter det utagerende nachspielet han brått ble vert for da kona var ute med 150 av sine nærmeste venner denne helga.

Sandberg kommer med kaffe og et beklagende oppsyn.

- En av dere må drikke av Frp-kopp.

Fra vinduet er det gløtt mot Gisundet. Egentlig skulle det gått en vei der. Men Sandberg har en våtmark som nærmeste nabo. Eller «jævla myrhøl» som han velger å formulere det.

- Klimaforliket sier du ikke skal løfte på myr. Da blir det et jævla co2-utslipp. HÆHÆ!

. Så du stemte for?

- Nei! Klimaforliket er det verste som har skjedd Nord-Norge. Alt av ressurser legges brakk. Men lokalt, her på tomta, har jeg et annet syn på saken.

26 år og fire stortingsperioder har gått siden han slo Marit Arnstad med 251 fattige stemmer og ble sendt til Løvebakken. Siden har han vært blant Fremskrittspartiets største stemmesankere og steget i gradene til nestleder. Han var en soleklar ministerkandidat da de kom i regjering. Denne høsten har han tilbrakt innelåst i et lydtett rom med resten av de borgerlige partitoppene for å snekre sammen politikken som skal ramme oss de neste fire årene.

- Det har vært de tre viktigste ukene i min politiske karriere. Uten å skryte for mye har jeg solide fotavtrykk i regjeringserklæringen. Så takket han nei til ministerpost varslet at han trekker seg som nestleder.

- Jeg har aldri jaget posisjoner eller makt. Målet mitt har vært å få partiet i posisjon og gjennomslag for kursendringer i norsk politikk. Det har jeg stort sett gjennomført nå.

Det er en politisk abdisering så oppsiktsvekkende at knapt noen tror det kan være så enkelt som hans egen forklaring: Manglende motivasjon og behov for tid med kone og barn. Attpåtil gir han ut sin selvbiografi «Mot min vilje», som ifølge forhåndsomtalen – for en stor del av kommentatorer som ikke har lest den – skal ryste partiet i grunnvollene.

- Tittelen tyder mer på at den handler om alt du ikke har fått til?

- Da må man lese boka. Tittelen er en god beskrivelse av innholdet.

- Som skal fortelle oss hvorfor Per Sandberg ble Per Sandberg?

- Det er en biografi. Men boka, som meg, er unormal. Og jeg tror ikke jeg klarer å forklare hvordan jeg ble Per Sandberg

- Du har slått deg opp som en av Norges mest foraktede menn. Nå forventer du at folk vil ha det under juletreet?

- Alle forakter meg ikke. Det ser jeg på Facebook. Men jeg vet jeg irriterer utrolig mange. Det er trist at oppriktighet og ærlighet provoserer så mye.

Per Sandberg har blitt beskyldt for å være rasist, hissigpropp og – ifølge et fransk nyhetsbyrå – «idiot i skistøvler». Men aldri har noen mistenkt ham for ikke å si sin oppriktige mening. Det er grunnen til at mange har grunn til å være nervøs for boka han har satt sammen av 30 år med notater og dagbøker.

- Du får ingen lekkasjer. Men mange kommer til å bli fly forbannet. De kommer til å mene at jeg har gått for langt. At jeg tar feil. At det er subjektivt. Så kommer mange til å bli fornøyd og kjenne seg igjen. Det er jeg vant til. Jeg har vært elsket og hatet i 20 år.

- Er ikke dette et politisk kamikazestunt?

- Min politiske død er overdrevet. Jeg er faktisk stortingsrepresentant og medlem av utenriks- og forsvarskomiteen. Og det skal jeg være i fire år.

- Kan noen bli så fornærmet at du blir kastet som nestleder allerede nå?

- Tja. Da får det skje. Men det ville bekymre meg om de hadde en kandidat klar så raskt. – Blir dette din siste periode på Stortinget? – Om noen spør meg i dag, og fristen går ut i dag, er svaret nei. Jeg er kravstor til meg selv. Og synes velgerne er for lite kravstore. I dag har jeg ikke nok motivasjon og energi til å innfri mine egne krav.

- Du ville ikke stemt på deg selv?

- Nå føler jeg ikke at jeg har levert nok tilbake til Trøndelag. Jeg har hatt masse posisjoner på overordnede saker. Men jeg tror jeg etter hvert får mer handlingsrom og energi til å gjøre en bra jobb. Hvem vet, kanskje stiller jeg fra Troms neste gang? sier Sandberg med glimt i øyet.

Per Sandberg vokste opp i Skogn i Nord-Trøndelag. Moren Rannveig gjetet sju søsken mens far Rolf kjørte lastebil.

- Han var streng, men urettferdig?

- Det var strengt. Men egentlig også veldig liberalt. Det var en annen tid. I helgene fartet brødrene rundt på hopprenn.

- Det var mens det var stil i sporten. Vi hoppet ned alle bakkene i Trøndelag.

- Var du redd?

- Nei. Du må være fryktløs for å drive med hopping. Men da vi skulle ut i arbeidslivet ble det ikke tid til mer. De fleste av oss valgte å ta ansvaret for oss selv ganske tidlig. Jeg har ikke vært arbeidsledig en dag siden jeg var 14.

Sandberg har vær kelner på Ustaoset, barkeeper, bildekkbygger og fisket Rødspette på Skagen i Danmark.

- Klassekampen antydet en gang at SV burde tilby Frp en overgangssum for meg, fordi de hadde forlatt arbeideren. Men min forankring er sterkere enn noensinne. Ta ansvar for seg selv og sine handlinger. Ikke forvent at det offentlige skal ta vare på deg fra vugge til grav.

Forrige uke ble han med landbruksministeren på besøk til sin siste ærlige arbeidsplass før han endte på Stortinget. På Norske Skog produserte Sandberg avispapir, uten å ane at det de neste tiårene hovedsakelig skulle brukes til å sverte hans rykte.

- Det var nesten 1000 ansatte. Nå er det 800, og de produserer fire ganger så mye. Det går fort i dag. Åtte meter bredde i 85 kilometer i timen.

Det var ikke ufarlig arbeid. Han ble vitne til at en kollega omkom i en arbeidsulykke.

- Det var en venn, ja. Folk takler slikt på forskjellig måte. Jeg har min.

Sandberg endte første gang opp på en Frp-liste da han fikk bygge hus, men ikke vei til huset. Omstendighetene er uklare. Mest fordi en forutsetning for dette intervjuet var at vi ikke fikk noen lekkasjer fra boka. Det byr på utfordringer når det dreier seg om en biografi.

- Hvorfor tror du folk stemte på deg?

- Det må du spørre folk om?

- Men du har en mening?

- Jeg har en analyse på det, du får lese boka. Det var ikke mange som hadde tro på den nye stortingsrepresentanten de sendte ned uten så mye som en artium i lomma.

- Folk mente det var bare å slå av lyset i Nord-Trøndelag. Men jeg er ærekjær. Når jeg dømt nord og ned går det en faen i meg. Jeg måtte være mer grundig, bedre forberedt, dykke dypere enn alleandre.

Likevel var det ikke teoretisk slagkraft som gjorde ham landskjent. En heftig diskusjon med en serbisk asylsøker endte i slåsskamp. Sandberg endte opp med 3000 i bot.

- Føltes det urettferdig å bli beskyldt for rasisme når du tross alt hadde invitert en asylsøker hjem på nattmat?

- Jeg tenker ikke på den saken lenger.

- Tror du det blir glemt?

- Nei.

På samme måte vil Sandberg uansett hva han utretter av storverk, alltid være den som presterte å passere en UP-kontroll i 60-sonen på Karlstad i 100 kilometer i timen. Mens han var samferdselspolitisk talsmann.

- Jeg har blitt tatt flere ganger.
- Og hvor mange ganger har du fått inndratt førerkortet?

- Mer enn en gang. Sandberg lener seg frem.

- Men det skriver jeg om i boka.

- Ville du overlevd som politiker i dag?

- Det er ikke sikkert. Men den dagen jeg ikke får være Per, kan jeg bare slutt med politikk.

- Per er blant annet hissig?

- Ja. Jeg er hissig. For meg handler det om voldsomt engasjement. Du skal være ærlig. Åpen. Konfrontere om du er uenig. Det er jeg oppdratt til.

- De glemte å oppdra deg til å holde kjeft?

- Min far ville nok vært fornøyd. Min mor tror jeg gjerne skulle sett at jeg kunne holde kjeft av og til. Hun ville nok vært særdeles fornøyd med at jeg hoppet av og trakk meg som nestleder.

Sandberg er blant politikerne som har blitt utsatt for mest trusler og fysiske angrep. Det har gått bra. Men vi sitter i et hus med alarm.

- Når du har denne typen rolle er det viktig at du ikke går i hi. Det har vært steintøft både for meg og omgivelsene.

Sandberg er et sosialt vesen. Når han en dag slutter i rikspolitikken drømmer han om å bli pubeier, rett og slett for å ha glade folk rundt seg.

- Mange tror jeg er innesluttet. Det kommer av at få kjenner meg godt. Jeg har ikke mange nære venner.

Det har vært et liv på flyttefot. Eks-kona flyttet til Danmark med ungene, og han bodde der en stund. Så et omflakkende liv som stortingsrepresentant. Da meningsmålingene ikke gikk veien flyttet han fra Nord- til Sør-Trøndelag. Og i dag bor han ikke engang i valgkretsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Men da vi hadde bryllupet på Kråkeslottet så jeg at de gamle vennene dukket opp. De finnes fortsatt der ute. Og nå håper jeg å få mer tid til å pleie dem.

Han har lært å ta vare på seg selv og kjenne når nok er nok. Det har ikke alltid vært slik. Samme år som han ble stortingsrepresentant kom han minutter for sent da broren tok sitt eget liv. Han måtte gi moren dødsbudskapet og ta vare på nevøen.

- Jeg tror fortsatt at jeg kunne ha reddet ham. Det kommer alltid til å nage meg.

I årene som fulgte ble moren stadig sykere og døde. Samtidig hadde Sandberg noen av sine mest krevende politiske verv som talsmann for innvandring og samferdsel. Han skulle ta juleferie da han gikk på Stortingets talerstol med nok akevitt innabords til at media snuste det opp. Neste dag ble han sykemeldt.

- Sykemeldt og sykemeldt, det var jo ferie uansett. Jeg har ikke tro på å sitte sjukemeldt og passiv.

- Hva tror du på?

- Jeg tror på styrke. Du opplever ting du ikke blir kvitt. Så må du finne måte å leve med det så det belaster deg minst mulig. Sandberg kaller det motbakker.

- Jeg velger å gå motbakkene selv. Jeg vil ikke ha hjelp. det har aldri falt meg inn å ringe psykolog. Den som ikke får gått de små motbakkene i livet, vil sannsynligvis ha en større utfordring når det kommer en riktig stor. Med trening kommer du raskere opp fra knestående. Men nå er det blitt slik at vi ikke får gå motbakker. Vi skal ha hjelp til alt.

Han har lært av Carl I. Hagen. Eller «Carl», som det heter her i huset.

- Carl var opptatt av det. Har du en sørgelig dårlig dag, må du ikke la den påvirke neste dag. Da blir du liggende og kave.

Sandberg pleier stadig kontakt med den gamle partilederen. Han er blant dem Hagen ringer når han vil ha en sak opp på dagsorden.

- Regner du deg som en tradisjonsbærer i partiet?

- Ja. Jeg vi si det.

- Hva vil du ta vare på?

- For meg er det ideologi. Partipolitikken i Norge har mistet ideologien. Det gjør noe med velgerne når de to største partiene er tilnærmet like. Og det er en av årsaken til at det største partiet sitter hjemme med valg. De får ikke klare alternativer. Partiene svikter gang på gang, uten å endre kursen.

- Hva håper du dere får til i regjering?

- Jeg har ikke bare håp, jeg har store forventninger. Vi har satt avtrykk i regjeringsplattformen som tilsvarer mer enn 16,3 prosent. Gjennomføres den vil man se at Frp sitter i regjering.

My garage, my rules står det på garasjedøra.

Vi snubler over en bitte liten Citroën Belingo. Sandberg hadde en mer standsmessig Ford pickup, men ble lei av å måke planet hver gang han kom hjem i helgene. Belingoen er også forsikring for å beholde førerkortet.

- Den går knapt i 50. Mindre til statskassa. Jeg gir ikke finansministeren mer enn jeg må.

- Hun heter Siv Jensen?

- Hun får heller ikke noe gratis.

Han drar i presenningen og avdekker sin kjære BMW rl200C. Han tar gjerne piperensere fatt for å få hver kvadratcentimeter krom blank.

- Utrolig bra sykkel. Lavt tyngdepunkt, god fjæring. Med den duver han Senja rundt sommerstid. Gjerne med gutten eller kona bakpå.

- Jeg har en drøm om å kjøre Route 66. Kanskje blir det allerede til sommeren.

Sandberg har allerede lagt så store planer for sitt nye liv i frihet at han er fullbooket ut neste år. Så snart høstesesjonen på stortinget er over reise familien på juleferie til Florida. Han tar med seg en bag bøker, alle han ikke har fått tid til å lese de siste årene.

- Jeg har allerede informert VG om at jeg reiser bort, slik at de kan kritisere meg for en lang juleferie i forkant. Ikke når jeg er tilbake på nyåret. For tiden er det en storm av rykter rundt Sandberg.

- Jeg har fått høre fra Adresseavisen at det er flere drittpakker på meg enn på Trond Giske. Da er det mye. Naboene jaget TV2 her om dagen. Topp folk. Naboene altså.

VG måtte beklage da de skrev at han kom i håndgemeng med tromsøbyråd Kristoffer Kanestrøm.

- Rent hypotetisk, hvem ville vunnet slåsskampen?

- Han hadde ikke klart å banke meg. Tro det eller ei, men jeg har en god spurt – de første hundre metrene.

- Du skal ha vært en hvit ridder for din kone under nominasjonsprosessen?

- Jeg har aldri blandet meg inn i nominasjonspross i Troms. Alle som påstår noe annet er fordømte løgnere.

- Det er vel yrkesbeskrivelsen i din bransje?

- Noen tror dette handler om posisjoner, de har ikke skjønt at jeg ikke søker etter å vinne noe, og ikke har noe å tape. Ingen har noe å frykte fra meg.

- Du kaller dem spøkelser?

- Jeg kan ikke forholde meg til rykter jeg ikke vet hvor kommer fra. Når jeg finner ut at noen driver med slikt konfronterer jeg dem. Da kommer de i forsvarsposisjon. Han lener seg mot en garasjehylle full av motorolje og kjemikalier.

- Det er sånne jeg kaller ugress.

SE VIDEOINTERVJU MED PER SANDBERG!

 

Les flere saker i Nordlys

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere