RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Får sterk kritikk av sine egne

(Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Onsdag kom den knusende dommen over Sp-ledelsen. Dette får ingen konsekvenser for leder-trioen.

- Mange har vært åpne og ærlige i sine svar. Fra topp til grasrot, og dette er en rapport med stor verdi for oss. Vi skal gjennomføre det rapporten tilrår, sa partileder Liv Signe Navarsete på pressekonferansen som ble avholdt i Stortinget like etter klokken 15.00.

HER KAN DU LESE RAPPORTEN!

Lekkasjer har hun liten sans for, og mener dette på sikt kan være ødeleggende for partiet.

- Lekkasjer har blitt mer unntak enn regelen. Det må vi få slutt på. Lekkasjer kan være et symptom på en partikultur vi må jobbe med i tiden som kommer, sa Navarsete.

Sterk kritikk
En intern arbeidsgruppe i Senterpartiet (Sp) har evaluert hvorfor partiet gjorde sitt dårligste valg noensinne.

Ifølge VG avdekker rapporten «elendig samarbeid i ledelsen over lang tid, mangel på ledelse, feilslåtte saker og dårlige opptredener i media». Bare 3 prosent av de spurte mente ledelsen håndtering var svært bra, mens 40 prosent mener den var direkte dårlig.

- Tankevekkende
- Dette er en ærlig, viktig og grundig rapport. Den er tankevekkende og alvorlig, sier Navarsete i en pressemelding som ligger ute på partiets hjemmeside.

- Ledelsen tar innspillene på største alvor, og vi skal følge de rådene utvalget og sentralstyret gir oss. Vi ønsker å ta Senterpartiet videre i fellesskap, og det gjør vi med ydmykhet og engasjement, sier partilederen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Går ikke av
- Det er ikke noe krav i organisasjonen om endringer i ledelsen, sier Navarsete på spørsmål om hun har vurdert sin egen stilling.

- Vi har tillit til hverandre, sier Navarsete om forholdet mellom henne og nestlederne Ola Borten Moe og Trygve Slagsvold Vedum.

Men hun legger likevel ikke skjul på at det har vært en del gnisninger mellom dem i enkelte situasjoner.

- Dette må vi jobbe med, sier Ola Borten Moe til NRK.

- Åpne prosesser er krevende. Vi blir evaluert i alle bauger og kanter. Men det kan være med på å gjøre oss bedre, sier Slagsvold Vedum om rapporten som ble fremlagt tidligere i dag.

- Senterpartiet er utålmodig
Utvalget som har evaluert Senterpartiets historisk dårlige valgresultat ved stortingsvalget i september, konkluderer med at partiet er for utålmodig, hadde for lite penger til valgkampen og at det ikke var nok tillit til ledelsen.

- For evalueringsutvalget framstår stortingsvalget i 2013 som en kamp med «nebb og klør» for å sikre kjernevelgeren, uttaler utvalgets leder Bengt Fasteraune på Senterpartiets hjemmesider.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Evalueringsutvalget skriver også at partiet opplevde regjeringsslitasje de åtte årene i regjering, og at Sosialistisk venstreparti spesielt var en utfordring for Senterpartiets medlemmer.

- Utvalget peker i sin rapport på at man opplever at det i denne valgkampen ikke var den nødvendige tillit mellom våre fremste tillitsvalgte. Utvalget mener det er behov for å tenke nytt, og partiet må erkjenne at det må jobbes på andre måter, sier Fasteraune.

Færre medlemmer
I tillegg til svakheter ved ledelse og økonomi, peker rapporten på at partiet sliter med synkende medlemstall.

- Partiets medlemstall er halvert siden 2000, og det er behov for økt medlemsverving i hele organisasjonen, både for å sikre økonomien og for å øke muligheten til aktivitet, heter det i rapporten.

Restriksjoner
Partiet sendte onsdag morgen ut en melding til Presselosjen om at det vil bli «restriksjoner rundt minglearealet rett utenfor møtelokalet».

- Sentralstyret skal ha et oppholdsrom til å drikke kaffe og ha pauser mens møtet pågår, forklarte pressevakt Carsten Lier Nettavisen NA24 onsdag formiddag.

Den 82 sider lange rapporten ble gjort tilgjengelig klokken 11.30.

HER KAN DU LESE RAPPORTEN!

Her er et par utdrag fra rapporten:

«Evalueringsutvalget opplever at det i denne valgkampen ikke var den nødvendige tillit mellom våre fremste tillitsvalgte. Det er derfor behov for å gjøre ting annerledes for å gjenskape et parti med trygghet, samhold og framtidstro.»

«Det har vært mange medieoppslag som beskriver indre splid i Senterpartiets ledelse, mest mellom Liv Signe Navarsete og Ola Borten Moe. I sum har dette gitt partiet en vanskelig situasjon fram mot valgene i 2011 og 2013.»

«Senterungdommen er kritiske til håndteringen av partiets ungdomsprofil under valgkampen.»

«Vi blir veldig lillebror om vi skal sammenligne oss med AUF og Unge Høyre.»

Fakta om rapporten

* Evalueringsutvalget har fått inn svar fra 429 tillits- og folkevalgte på kommunenivå, alle fylkeslaga og 81 personer på sentralt nivå. Utvalget har også dypintervjuet 28 personer på alle nivå i Sps organisasjon. Det er i tillegg utført en omfattende kunnskapsinnhenting om partiets arbeid fra 2009 til valgkampens slutt.

* Evalueringsutvalget ble nedsatt av Senterpartiets sentralstyre rett etter stortingsvalget, den 11. september.

* Utvalget fikk i mandat å gjennomgå og gi sine vurderinger av sentralleddets og fylkeslagenes forberedelser til og gjennomføring av valgkampen 2013 - politisk, kommunikasjonsmessig og organisatorisk.

* Arbeidet er gjennomført i dialog med tillitsvalgte, kandidater og ansatte.

Kilde: Senterpartiet.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere