RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Vegard Grøtt (NTB Scanpix)

- First House var opptatt av landbrukspolitikk

Sist oppdatert:
Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sier First House flere ganger kontaktet ham for å diskutere landbrukspolitikk.

Tidligere landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sier til VG at han flere ganger ble kontaktet av PR-byrået First House som ønsket å snakke med ham om landbrukspolitikk.

Etter at First House-medarbeider Sylvi Listhaug (Frp) ble utnevnt til ny landbruksminister har diskusjonen gått om hennes hemmelige kundeliste fra PR-byrået.

Husker flere henvendelser
Slagsvold Vedum sier han fra sin tid som landbruksminister husker flere henvendelser fra First House, men også fra byråer som Gambit og Geelmuyden Kiese.

Når det gjelder First House, husker han at tidligere kolleger som Bjarne Håkon Hanssen og Morten Andreas Meyer tok kontakt. Slagsvold sier han ikke tror at Sylvi Listhaug kontaktet ham som landbruksminister.

Les også: Skal vedta nytt etisk regelverk

Til avisa sier Vedum at han ikke opplevde det som unaturlig at gamle kolleger fra politikken tok kontakt og diskuterte aktuelle politiske saker.

- Var på landbrukspolitisk konferanse
På spørsmål om First House var opptatt av landbrukspolitikk, svarer Vedum bekreftende:

- Ja, det opplevde jeg at de var. Bjarne Håkon Hanssen og Morten Andreas Meyer var til stede på en landbrukspolitisk konferanse i fjor høst i regi av NHO mat og drikke, sier Vedum til VG.

Viser til kundeforhold
First House-sjef Per Høiby uttalte til Nettavisen onsdag at de generelt oppfordrer alle sine kunder til åpenhet, men han avviser at First House vil offentliggjøre Listhaugs kundeliste.

- Vi er ikke en part i regjeringens håndtering av kundelistene, men vi har, i samarbeid med Sylvi Listhaug, utarbeidet dem under den klare forutsetning at de var til statsrådens og departementets hjelp når habilitetsspørsmål skal vurderes. Generelt oppfordrer vi alle våre kunder til åpenhet om kundeforhold, men for de av kundene som likevel av forretningsmessige hensyn trenger konfidensialitet, er vi juridisk forpliktet til å følge det, fordi det er kundene som eier kundeforholdet, uttalte Høiby.

Til VG sier Høiby at First House er opptatt av både landbrukspolitikken og alle andre politiske områder. Han sier de hjelper kunder med å forstå politiske prosesser og bli hørt hos myndighetene.

Les også: - Min rådgiver la fram sin kundeliste

Krever offentliggjøring
Listhaug er den første statsråden som kommer direkte fra PR-byrå.

Stortingsrepresentant Per Olaf Lundeteigen (Sp) er blant dem som har krevd en offentliggjøring av Listhaugs kundeliste fra First House. Han har blant annet spurt om hun har hatt Rema 1000 og Coop som kunder.

- Hvis hun ikke har jobbet for en av matvarekjedene, er det bare å få spørsmålet ut av verden. Vi trenger noen grensedragninger så fort som mulig, uttalte professor Anders Todal Jenssen ved NTNU til Nettavisen tirsdag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere