RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Folk med store formuer burde ha skamvett nok til å ikke be om støtte

BER OM OPPRYDDING: Karin Andersen, som er nestleder i Arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, ber arbeidsministeren rydde opp i skattereglene.
BER OM OPPRYDDING: Karin Andersen, som er nestleder i Arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, ber arbeidsministeren rydde opp i skattereglene. Foto: Fredrik Varfjell (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
SV-topp hardt ut mot rikinger som får NAV-støtte.

Mandag skrev Nettavisen om advokat og kjendismegler Odd Kalsnes, som gjennom flere tiår har fått NAV-støtte til å kjøpe bil. Det samtidig som han eide flere millionbiler og hadde eiendommer til titalls millioner kroner.

Dette får SV-politiker og nestleder i Arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, Karin Andersen, til å reagere.

- Saken viser i all sin grellhet at folk med mye penger, store formuer og høyt forbruk kan trikse bort dette via skatteregler og stå igjen med så lave inntekter at de kan få støtte til bil, sier Andersen til Nettavisen.

Les saken: Eide luksushus og biler - fikk 150.000 i NAV-støtte

- Burde ha skamvett nok
Siden 1970-tallet har Kalsnes fått NAV-støtte til biler, og i fjor fikk han utbetalt nærmere 150.000 kroner.

Årsaken er at han har problemer med å gå, og trenger bil til jobben.

Andersen mener imidlertid at det er urimelig at rikfolk som Kalsnes ber om slik støtte.

- Det er urimelig, og folk med store formuer burde selv ha skamvett nok til å la være å be om statstilskudd til bil når de tydeligvis har penger nok til å selv anskaffe hva det skulle være, sier hun.

SV-representanten påpeker samtidig at problemet er skattereglene.

- Det er først og fremst skattereglene som er problemet og dette er jo folk som denne regjeringen vil fjerne formueskatten for også, sier Andersen.

FÅR STØTTE: Kjendismegler og advokat Odd Kalsnes har i flere tiår fått NAV-støtte til å kjøpe bil. I fjor fikk den bemidlede advokaten utbetalt nærmere 150.000 kroner.


Ber Eriksson ta grep

Andersen ber nå arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) om å rydde opp, og har sendt ham et spørsmål om saken.

- Jeg vil spørre arbeidsministeren om han ser noen mulighet til å stramme inn slik at folk med store formuer unntas, sier hun til Nettavisen.

Her er spørsmålet som Andersen har sendt:

«Mener arbeidsministeren det er rimelig at skatte og inntekstberegninger slår ut slik at folk med store formuer og høyt privat forbruk skal kvalifisere til bilstøtte og vil ministeren ta initiativ til å endre regelverket slik at behovsprøvingen ikke gir slike utslag som dette?»

Mandag uttalte Eriksson til Nettavisen at det er politikerne, og ikke NAV som har ansvaret for reglene som gjør at Kalsnes får støtte til bil.

Han sa at han nå vil se på ordningen.

- Jeg er i gang med en helhetlig gjennomgang av våre velferdsordninger der også hjelpemiddelpolitikken er sentral. Der skal vi også gjennomgå trygdebil-ordningen. Da blir det naturlig å vurdere om man ikke bare skal legge inntekt til grunn, men også formue, sa Eriksson.

Les saken: Søkkrik megler fikk støtte til bil - statsråd gir politikerne skylden

- Parkeringsbevis er greit
Kalsnes er også én av 40 personer i Oslo som i dag har dispensasjon til å parkere på steder hvor det er parkering forbudt.

Det synes derimot Andersen er helt greit.

- At han får parkeringsbevis er greit. Kan han ikke gå skal han kunne parkere tett på inngangen og kan ikke velge buss/trikk som andre, sier hun.

Nettavisen har forsøkt å få en kommentar fra Odd Kalsnes, via hans advokat John M. Hammervoll, men de ønsket ikke å kommentere saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere