- Folk tror vi vil tilbake til hest og kjerre

TAR TIL MOTMÆLE: Miljøpartiet De Grønnes ordførerkandidat i Oslo, Shoaib Sultan, mener meningsmotstanderne skaper et feil bilde av partiets ønske om et grønt skifte.

TAR TIL MOTMÆLE: Miljøpartiet De Grønnes ordførerkandidat i Oslo, Shoaib Sultan, mener meningsmotstanderne skaper et feil bilde av partiets ønske om et grønt skifte. Foto: Paul Weaver

Miljøpartiets ordførerkandidat i Oslo mener andre tegner et vrengebilde av partiets politikk.

04.09.15 13:28

OSLO (Nettavisen): - Nei, vi vil ikke tilbake til hest og kjerre. Men det kan noen ganger se ut som om det er folks oppfatning, sukker Shoaib Sultan.

Miljøpartiet De Grønnes ordførerkandidat i Oslo er gjesteredaktør i Nettavisen fredag. I denne valgkampen har Miljøpartiet, som har vokst seg store på mange meningsmålinger og kan havne i en vippeposisjon blant annet i Oslo, blitt angrepet av politiske motstandere og kommentatorer i tur og orden. De kritiske spørsmålene har blant annet gått på hvordan partiet skal finansiere sin grønne politikk.

Vindmøller og bilfrie byer?

PR-rådgiver Jarle Aabø skrev bloggen «30 grunner til at miljøpartiet sprekker» og påsto at partiet blant annet vil fylle Norge med vindmøller og tvinge fram bilfrie byer.

«Usant», svarte partiets stortingsrepresentant Rasmus Hansson på disse og flere av de andre påstandene.

Klikk på bildet for å forstørre.

KRITISK: Nettavisen-redaktør Gunnar Stavrum er en av flere kommentatorer som har satt et kritisk søkelys på Miljøpartiet De Grønnes program. Foto: Faksimile

Virkelighetsfjern og utopisk?

«Helt grønn på økonomi», skrev Nettavisens redaktør Gunnar Stavrum i sin blogg og mente Miljøpartiets politikk ble totalt avkledt i NRK-debatten 24. august.

«De fleste vil se at De Grønnes økonomiske politikk er virkelighetsfjern og utopisk», mente Stavrum og listet opp programpunkter om lokale valutaer, halvering av oljeutvinningen på fem år og løftet om 250.000 grønne arbeidsplasser på samme tid.

Les også: Vil gjøre det ulovlig å kaste mat

- Sitter ikke med alle løsningene

- Det er ikke nødvendigvis slik at vi sitter med alle løsningene, men vi kan heller ikke vente til alle nye løsninger er fiks ferdige. Vi må ta grep nå blant annet i forhold til transport, sier Sultan, som blant annet vil skrote E18-utbyggingen vestover fra Oslo.

- Skal fortsatt ha biler

- Men med Miljøpartiets teknologioptimisme, har dere vel også tro på at andelen null- og lavutslippsbiler vil øke, og da trenger vi fortsatt veier og veibygging?

- Det er ingen som sier at vi ikke skal ha veier. Nå sier forsåvidt alle partier at vi skal over på kollektivtrafikk og sykkel. Det betyr ikke at vi ikke skal ha biler. Det betyr ikke at vi ikke skal bygge veier. Men bygger du en motorvei dobbel så bred, viser all forskning også at du får dobbel så mye trafikk. Vi kan ha firefelts vei i Vestkorridoren ut av Oslo mot Vestfold, men etter en liten stund vil trafikken stå like bom fast som idag. Vi mener en bedre løsning er å få mer av trafikken over på kollektivtransport, helst skinnegående. Vi vil ikke forby biler, men gjøre det mulig for folk å ta et valg, sier han.

Der de fleste partier ønsker at transport skal tas gjennom kollektivt og sykkel, går MDG til valg på å redusere biltrafikken i Oslo med en tredjedel innen 2030.

- Og på 20 år vil dere gjøre Norge helt oljefritt, oljeinntekter som også er viktige for velferdsstaten?

- Velferdsstaten er eldre enn oljeutvinningen.

- Men oljen har bidratt godt?

- En mulighet som ingen andre

- Oljen har vært et eventyr for Norge, og vi har en mulighet som ingen andre til å satse på grønn energi. Våre store oljeinntekter gjør det mulig å ligge i front i stedet for å havne i bakleksa. Det var et stort skritt i riktig retning da vi fikk oljefondet ut av kull, men vi må gå enda lenger. Se på utbredelsen av elbil i Norge. Det fungerer fordi vi har lagt til rette for det. Hvis vi satser på alternativ energi, vil vi også få det til å gå.

- Tror de på det samme som oss?

- Er forskjellen på dere og de andre partiene da at dere er sterkere i troen på det grønne skiftet?

- Det er et godt spørsmål du må stille til de andre partiene. Jeg vil gjerne vite om Høyre og Arbeiderpartiet faktisk tror på det samme som oss, at vi står overfor en klimakrise og at det haster med å ta grep, sier Sultan.

Les også: Miljøpartiet de Grønne: - Vi trenger ikke tre sydenturer i året

Les også: Byrådsleder: - Ingen tvil om at MDG hører hjemme på venstresiden

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.