RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Folks drikking skal ikke finansiere flyplassene

ØKT SALG: Taxfree-utsalgene på landets flyplasser har økt salget etter at regjeringen nylig økte kvotene. Nå vil et Ap-utvalg avvikle hele ordningen.
ØKT SALG: Taxfree-utsalgene på landets flyplasser har økt salget etter at regjeringen nylig økte kvotene. Nå vil et Ap-utvalg avvikle hele ordningen. Foto: Larsen, Håkon Mosvold (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Jubler over omstridt Ap-forslag.

Som Nettavisen skrev tidligere mandag, tar Aps helseutvalg til orde for å avvikle taxfree-ordningen.

Det får rusfeltets samarbeidsorgan Actis til å juble.

- Vi er veldig glad for forslaget fra helseutvalget i Arbeiderpartiet. Dette er en sak Actis har jobbet med lenge, og vi ser at den politiske vinden snur her, sier generalsekretær Mina Gerhardsen i Actis til Nettavisen.

Les også: Ap: - Taxfreesalget bør avvikles

- Truer alkoholpolitikken
Det er Aps helsepolitiske talsperson, Torgeir Micaelsen, som går i bresjen for å fjerne taxfree-utsalgene fra landets flyplasser.

- Vi mener at Ap bør ha som mål på sikt at taxfree-ordningen bør avskaffes i den formen det har i dag, sier Micaelsen. 

Gerhardsen er glad for at flere partier nå har luftet tanken om å avvikle ordningen. 

VIL AVVIKLE: Generalsekretær Mina Gerhardsen i Actis mener det er på tide å avvikle taxfreeordningen.

- Det mener vi er på tide. Det er laget som en ventil, men nå er det blitt en vidåpen dør som truer den nasjonale alkoholpolitikken og særlig Vinmonopolet, sier hun.

- Det øker forbruket
Slik det er i dag, så er taxfree-utsalget en viktig inntektskilde for Avinor. Helt feil, mener Gerhardsen.

- Det gir ikke mening at vi skal finansiere småflyplassene ved at folk drikker nok og kjøper nok på Gardermoen. Det undergraver helsepolitikken, sier hun.

- Hva er så farlig med taxfree-salget?

- Vi ser flere ting. Det ene er at taxfree i seg selv øker alkoholforbruket. Det andre er at vi ser at økt taxfree-kvote går utover Vinmonopolet. Det kan bety at vi ikke kan beholde Vinmonopolet på sikt, sier Gerhardsen.

Gerhardsen synes det er spesielt at vi skal ha en politikk på innsiden av flyplassen, der vi er opptatt av å selge mest mulig, og en annen på utsiden.

Les også: - Hareide kan ikke skylde på spriten
Les også: - Å fjerne taxfree-ordningen vil ikke gi lavere priser

- Kan avvikles raskt om man vil
Men selv om Aps helseutvalg foreslår en avvikling, påpeker Micaelsen at dette ikke er noe som skal skje over natta. 

- Noen mener at man nærmest skal bryte kontrakten med operatøren for eksempel på Gardermoen. Det er ikke aktuelt, sier han til Nettavisen.

Fakta: Forslaget fra Ap-utvalget

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Av klima- og helsehensyn nedskalere taxfreesalget av alkohol. Arbeiderpartiet bør ha som mål å avvikle ordningen, og inntil dette er mulig bør Vinmonopolet ta over driften, kvoten for alkohol reduseres, taxfree-områdene på flyplassene nedtones og nedskaleres slik at de ikke er en «naturlig del» av passasjerenes ferd gjennom flyplassen, og markedsføringen minimeres.

Det er Travel Retail Norway (TRN) som drifter taxfree-butikkene på de største flyplassene i Norge, og de har en kontrakt som løper ut først i 2022.

Gerhardsen påpeker imidlertid at en avvikling kan skje mye raskere.

- Hvis Stortinget ønsker å avvikle ordningen, så kan de gjøre det. Det står i kontrakten at hvis de politiske vilkårene endres, så kan den avvikles, sier hun, og kommer med en klar advarsel til Ernas mannskap.

- Regjeringen har jo vært tydelig på at de ikke ønsker det, men mange andre partier har markert en vilje til å endre. Så enten kan regjeringen lytte, ellers så kommer det et valg i 2017, sier hun.

Les også: - Taxfree er en gave til rike byfolk
Les også: - Nordmenn villige til å droppe taxfree

- Vinmonopolet er plan b
Aps helsepolitiske talsperson er også åpen for at Vinmonopolet som en mellomløsning kan overta salget av avgiftsfri alkohol på flyplassene.

- Det er en plan b som vil bidra til et mer ansvarlig salg, og inntektene går da til fellesskapet fremfor et privat selskap. Men vi ønsker å bryte koblingen mellom finansieringen av flyplassene og alkoholsalg, sier Gerhardsen.

- Tror du ikke mange nordmenn vil beholde ordningen?

- Actis laget en måling nylig, der vi spurte om det var viktig for folk med en taxfree-ordning. Seks av ti sa at det ikke var viktig, forteller hun.

- Ordning som er utgått på dato
Hun mener dermed at det er en ubegrunnet frykt blant politikerne.

- Det er en frykt blant politikerne for at denne ordningen er så populær at de ikke tør å røre den. Men det er ikke vi enig i. Slik vi oppfatter situasjonen nå, mener folk at dette er en ordning som er utgått på dato, sier Gerhardsen.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere