RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Alexander Winger (Mediehuset Nettavisen)

- For lite kunnskap om miljøkonsekvensene av sjødeponi

Sist oppdatert:
Regjeringens strategi for mineralnæringen er ikke et grønt lys for alle prosjekter som ligger på bordet, skriver SVs Alf Holmelid i dette innlegget.

Vi har for lite kunnskap om miljøkonsekvensen av mineralnæringa. Det er derfor positivt at regjeringens strategi for næringa tar utfordringen på alvor.

I dag presenterte næringsminister Trond Giske regjeringens strategi for utvikling av mineralnæringen. Regjeringen ønsker å skape arbeidsplasser innenfor mineralnæringen, samtidig som den skal ta sterke hensyn til natur og andre næringer. Norsk mineralnæring skal være blant verdens mest miljøvennlige, slår strategien fast. Det er et godt utgangspunkt.

Samtidig er det viktig å presisere at strategien ikke er et grønt lys for alle prosjekter som ligger på bordet. Hver enkelt søknad skal selvsagt behandles grundig, med sterke miljøhensyn til grunn. For at det skal skje har kreves solid kunnskap om de konsekvensene virksomheten har for naturen og annen næringsvirksomhet. Det er særlig viktig når beslutningene kan ha alvorlige konsekvenser for verdifull naturressurser som villaksen og våre sjømatressurser.

Derfor er det bra at et av tiltakene i strategien er et eget forskingsprosjekt som skal styrke kunnskapen om ulike sider ved sjødeponi. Et annet tiltak er å styrke kompetansen og kunnskapen om miljøkonsekvenser av mineralvirksomhet ved Framsenteret i Tromsø. Formålet er å utvikle et sterkt fagmiljø som kan bidra til å utvikle forvaltningsstrategier som ivaretar naturen på en best mulig måte. Mer kunnskap gjør oss i stand til å ta kvalifiserte valg i hvert enkelt prosjekt, noe både miljøet og næringen er tjent med.

Ønsker du å ta ordet på Nettavisens talerstol? Send e-post til politikk@nettavisen.no

Konkrete tiltak i strategien

* Bedre kunnskap om sjødeponi: Det skal gjennomføres et forskningsbasert utredningsprosjekt for å styrke kunnskapen om ulike sider ved sjødeponi. Løpende saker skal behandles fortløpende uavhengig av det.

* Styrket kunnskap om miljøkonsekvenser av mineralutvinning: Miljøverndepartementet vil ta initiativ til å styrke kompetansen og kunnskapen om miljøkonsekvenser av mineralvirksomhet ved Framsenteret i Tromsø.

* Femårig professorat: Regjeringen støtter allerede et professorat i malmgeologi ved Universitetet i Tromsø og vil støtte opprettelsen av et femårig professorat i mineralteknikk ved NTNU.

* Næringsklynge i Nord-Norge: Mineralklynge Nord er valgt ut som en av syv nye næringsklynger som har fått status som Arenaprosjekt.

* Utvikling av kompetanse i mineralnæringen: I samarbeid med næringen vil regjeringen vurdere en styrking av kompetanseutvikling i mineralnæringen både for å møte kompetansekravene i mineralloven og for å sikre bærekraft i mineralutvinningen.

* Etablering av møteplass mellom mineralnæringen, sjømatnæringen, miljøorganisasjonene og myndighetene: Målet er å legge grunnlag for en felles forståelse av utfordringene, og finne frem til løsninger for videre utvikling av både sjømatnæringen og mineralnæringen innenfor rammene av en god miljø- og ressursforvaltning.

* Tydelige retningslinjer for etterbruk eller tilbakeføring av områder: Direktoratet for mineralforvaltning skal i samarbeid med Klima- og forurensningsdirektoratet utarbeide veiledningsmateriell om planlegging for etterbruk eller tilbakeføring av områder etter at mineralvirksomheten er avsluttet.

* Vurdering av tilbakefylling: Tilbakefylling skal vurderes som et supplement til andre deponeringsløsninger, både på land og i sjø.

* Den forsterkede satsingen på kartlegging av mineralressurser i Norge skal videreføres: Norges geologiske undersøkelse startet i 2011 et fireårig kartleggingsprogram for geofysisk kartlegging av Nord-Norge. Når kartleggingsprogrammet er sluttført, vil om lag tre fjerdedeler av Nord-Norge være geofysisk kartlagt. I 2013 starter en tilsvarende kartlegging for Sør-Norge.

Av Alf Holmelid, næringspolitisk talsperson i SV

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere