RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- For mye oljepenger

Arbeidsgiverne mener Kristin Halvorsen pøser for mye oljepenger inn i statsbudsjettet.

NHO går så langt som å kalle neste års statsbudsjett for en dårlig nyhet for bedriftene og viser til nye skatteøkninger og manglende stimulans til næringslivet.

- De skjerper eierbeskatningen og øker beskatningen av produksjonskapital av bedriftene. Det er dårlig nytt for nyskapning og gründere, sier sjeføkonom i NHO, Tor Steig, til NA24.

FULL OVERSIKT:Alt om budsjettet

Mer skatt for ekspertene
Han bekymrer seg også over økningen i toppskatten, som han kaller en økning i beskatningen av ekspertene.

- Innslaget for toppskatten går ned fra 750.000 til 650.000 kroner. Det er en kraftig økning for kompetent arbeidskraft som har jobbet noen år og i en situasjon hvor arbeidsmarkedet er stramt kan man risikere at dette velter over på høyere lønn. Det er ikke sikkert at dette treffer som regjeringen tror, sier NHO-økonomen.

Økte lønninger er dårlig nytt for bedriftene, som han frykter får regningen.

Steig er overrasket over at regjeringen pøser enda mer oljepenger inn i budsjettet. Halvorsen øker oljepengebruken med åtte milliarder kroner i forhold til siste budsjett, og selv om hun kun er tideler fra å holde seg innenfor handlingsregelen, mener Steig det er for mye.

- Som økonom er jeg overrasket over at de stimulerer budsjettet så mye som de gjør. Handlingsregelen er irrelevant her, fordi de bruker mer oljepenger i 2007 enn i 2006. Det relevante er hvordan oljepengebruken er tilpasset norsk økonomi, sier han til NA24.

Norske renter opp
Han mener ekstra oljemilliarder skaper større press på arbeidsmarkedet. Det vil virke pressende på kostnadsnivået og føre til at renteutviklingen i Norge øker mer enn internasjonalt.

- De fleste regner med at den internasjonale rentetoppen er nådd i løpet av 2007, mens Norge kan bli tvunget til å sette opp renten. De vil kunne få utslag på kronekursen og konkurranseutsatt sektor kan ende opp med å betale gildet, mener Steig.

Den tidligere varslede NOx-avgiften for industrien og den maritime næringen, tas ikke godt i mot. Informasjonssjef i Norsk Industri, Svein Thompson, mener den ikke vil ha en miljøeffekt.

Vil ramme hardt
Innføringen av en kraftig NOx-avgift vil ramme fiskeriene og turistnæringen hardt. Regjeringen foreslår å øke bruken av oljepenger med åtte milliarder kroner. Dette er åtte milliarder for mye i dagens arbeidsmarked. Men endelig ser vi at Regjeringen følger opp planene for bevilgningene til vei og jernbane.

- Det er en avgift som er satt lavt, 15 kroner per kilo, mens de fleste tiltakskostnader ligger fra 20 til 50 kroner. Dette blir en halv milliard kroner rett inn i statskassen, uten noen miljøgevinst, mener han.

- Viktig virkemiddel
Gjeninnføringen av differensiert arbeidsgiveravgift er han derimot fornøyd med.

- Det er vi positive til, det er et viktig virkemiddel i distriktspolitikken, sier Thompson, som også er fornøyd med at en regjering for første gang ir like mye til vei og bane som de lovet.

- Sånn sett blir de den første regjeringen som holder det de lovet, samtidig som de fjerner elavgiften på transport på bane.

Thomspon mener rammene i budsjettet er bra, på tross av den økte oljepengebruken.

- Det er helt klart hva man må kalle et ansvarlig budsjett. Vi kan krangle om noen poster, men rammene var ansvarlige og i tråd med det Stoltenberg lovet, sier han til NA24.

Ikke flere i arbeid
Handels- og servicenæringens hovedorganisasjon mener på sin side at regjeringens budsjett ikke letter presset i norsk økonomi, og at regjeringen ikke gjør nok for å få flere hender i arbeid.

- Budsjettet er for ekspansivt i forhold til presset i norsk økonomi, og den store utfordringen er å få flere hender i arbeid for å få løst alle velferdsoppgavene, øke investeringer i infrastruktur og styrke verdiskapingen i næringslivet, sier adm.direktør Vibeke H Madsen i HSH.

Skjerpet inntektsskatt på 240 millioner kroner, økt formuesskatt på 400 millioner kroner og skatteskjerpelse på pensjonssparing på 480 millioner kroner, er budsjettpunkter HSH ikke er fornøyde med.

HSH reagerer på at regjeringen øker toppskatten og reduserer aksjerabatten i formuesskatten.

- Dette rammer norske bedrifters kamp om kompetansen og bidrar negativt til arbeidslinjen. Vi er glad for at bunnfradraget øker, men samlet sett økes inntektsskatten. Regjeringen burde heller brukt inntektene fra økte miljøskatter til å redusere inntektsskatten for å stimulere til mer arbeid og redusere formuesskatten, som først og fremst rammer små og mellomstore bedrifter. Dette ville også vært i tråd med skattereformen, sier Madsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere