- Forby nettspill i Norge

Foto: Heiko Junge/Scanpix

Den norske regjeringen oppfordres til å forby gambling på Internett. Trond Giske sier at han vurderer saken.

03.10.06 16:22

Den amerikanske kongressen vedtok fredag å forby all gambling på Internett. Hensikten med «Unlawful Gambling Act» er å stanse den enorme pengestrømmen fra USA til utenlandske spillselskap.

I Norge er fokuset først og fremst rettet mot spilleavhengighet. Hjelpetelefonen for spilleavhengige hadde 200 henvendelser om nettpoker i 2005. Tallet er ikke stort, men det representerer en femdobling fra året før.

Voksende problem
- Pengespill vil alltid eksistere. Men jeg er svært skeptisk til nettspill. Det er utenfor sosial kontroll fordi mange av spillerne sitter hjemme og alene. Jeg mener vi bør forby pengespill på Internett, sier Jan-Erik Bjørnstad i Game-Over til Nettavisen.

- Dette er et lite, men enormt raskt voksende problem, legger han til.

Nå sier kulturminister Trond Giske at departementet vurderer å innføre det samme forbudet i Norge.

- Jeg har dette til vurdering i departementet, og vil forsøke å få til en avgjørelse i løpet av høsten. Jeg ser med meget stor interesse på det som nå har skjedd i USA, sier Giske (Ap) til Dagsavisen.

Spørsmålet er om politikerne er mest bekymret for spillegalskapen eller for pengene som forsvinner ut av Norge. Lotteritilsynet har estimert at omsetningen på internettspill fra norske spillere økte fra 2,4 milliarder kroner i 2004 til 4,7 milliarder kroner i 2005.

Man regner med at fire milliarder kroner av denne omsetningen i 2005 skjedde via utenlandske internettspill. Hvor stor andel av disse pengene som forsvant til utlandet, er det imidlertid bortimot umulig å fastslå.

- Men jeg tror nok at Giske vil redusere pengeflyten til utlandet, sier Bjørnstad.

Flere muligheter
Det er flere alternative måter å gå fram på dersom staten ønsker å regulere nettspill. I USA har man gjort det straffbart både å spille og å tilby nettspill. Det er også blitt straffbart for internettleverandørene å formidle slike pengespill. Dette er én mulighet.

En annen mulighet er å la Norsk Tipping og Norsk Rikstoto fortsette å tilby nettspill, samt åpne for at Norsk Tipping også skal tilby poker, og samtidig pålegge internettleverandørene å stenge for utenlandske nettspillsider. Denne løsningen har man valgt i Italia.

Sverige har valgt en tredje strategi, og lar det nasjonale pengespillselskapet tilby poker og konkurrere med utenlandske nettspillsteder om dette markedet. På denne måten kan de svenske myndighetene lettere kontrollere omfanget av nettspillingen.

- Men i praksis genererer dette bare flere spillere. All forskning viser at det er en sammenheng med tilgjengeligheten og problemets omfang, poengterer Bjørnstad.

Et fjerde alternativ er å sette et tak på hvor stor innsats en spiller kan spille for per uke eller måned.

Mangler gode data
Det finnes foreløpig lite data som forteller hvor stort dette samfunnsproblemet er. 200 telefoner til Hjelpelinjen er et lite tall, som ifølge Bjørnstad neppe viser det sanne bildet på hvor mange nordmenn som har fått problemer på grunn av nettpoker.

- Det er store mørketall her. Det blir bare vill gjetting å si noe tall på hvor mange som sliter. Men det er hovedsakelig menn som spiller på nettet, og det maskuline selvbildet fører til at du ofte går langt over streken før du innrømmer at du har et problem, sier Bjørnstad til Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.