*Nettavisen* Nyheter.

- Foreldre kan bøtelegges

ÅPEN FOR INNSPILL: Solveig Horne (Frp) er glad for at Oslo kommune tar fraværsproblemet i skolen på alvor. Foto: Reynir Johannesson/FrP (Nettavisen)

Byråd Anniken Hauglie vil straffe fravær i skolen med å ta barnetrygden. Statsråd Solveig Horne er glad for utspillet.

25.06.14 08:57

Skolebyråd Anniken Hauglie (H) har sendt brev til flere departementer for å be regjeringen vurdere lovendringer for å sikre «reelle sanksjoner mot foreldres brudd på opplæringloven».

Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) har lest brevet og sier det viser at Oslo kommune tar dette problemet på alvor.

Les også: Skolebyråd vil straffe fravær med å ta barnetrygden

- Jeg har nylig mottatt en rapport som viser at ikke alle kommuner tar elevers fravær like alvorlig. Noen er veldig flinke til å følge opp, men flere kommuner må ta ansvar, sier Horne til Nettavisen.

Gunnar Stavrum: Straff foreldre for skoleskulk

Kan bøtelegges

Horne påpeker at man allerede i dag kan sanksjonere mot foreldre med bøter dersom de ikke påser at barna får pliktig grunnopplæring.

- Det ligger i opplæringsloven av man kan bøtelegge foreldre, så jeg tror vi må bli bedre på å følge opp det regelverket vi faktisk allerede har, men også se etter andre tiltak, sier Horne.

Hun legger til at fjerning av barnetrygden kan være et mulig alternativ, og at hun skal ta med seg Hauglies forslag videre.

- Hvis problemet er at politiet ikke har ressurser til å hanskes med dette, så er jo det noe justisministeren må se på. Men dette er komplekst og må tas på tvers av flere departementer, også må vi også involvere kommunene, sier Horne.

Bevisstgjøring av foreldre

Tall fra Utdanningetaten viser at 180 elever i Oslo har hatt mer enn 30 dager ugyldig fravær i år. 70 elever har vært borte 50 dager eller mer, mens 12 elever har vært borte mer enn 100 dager.

- Dette viser helt klart at det er en mangel på oppfølging og bevisstgjøring av foreldre. Noen foreldre tar barna sine ut av skolen for en periode i samarbeid med skolen, men du har også de som sender bort barn som ikke kommer tilbake igjen, da må barnevernet inn, sier Horne.

Hun understreker at det i praksis må være skolene og kommunene som har ansvaret for bevisstgjøring og oppfølging.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.