- Forhandlingene vil bli harde

SKAL FORHANDLE: Terje Breivik (V), Hans Olav Syversen (KrF), Svein Flåtten (H) og Gjermund Hagesæter (Frp) har startet budsjettforhandlingene tirsdag.

SKAL FORHANDLE: Terje Breivik (V), Hans Olav Syversen (KrF), Svein Flåtten (H) og Gjermund Hagesæter (Frp) har startet budsjettforhandlingene tirsdag. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Regjeringskameratene gikk fra hverandre etter en times budsjettforhandlinger.

04.11.14 13:07

Regjeringspartiene er innstilt på å komme samarbeidspartiene i møte i forhandlingene om statsbudsjettet.

Det varslet de to regjeringspartiene Høyre og Frp da budsjettforhandlingene startet i Stortinget tirsdag.

Rett før klokken 12 gikk regjeringspartiene og Venstre og KrF fra hverandre etter en snau time langt forhandlingsmøte om neste års statsbudsjett. Da var krav utvekslet og ståsteder kartlagt, og partiene skulle fortsette hver for seg.

Det var ikke ventet at de fire skulle fortsette i samme rom før onsdag.

Gunnar Stavrum: Det blir neppe regjeringskrise

Samarbeidsavtalen
På vei inn viste Høyres finanspolitiske talsmann Svein Flåtten til samarbeidsavtalen da NTB spurte om veien fram mot enighet om neste års statsbudsjett.

– Vi kommer til å ta utgangspunkt i at de fire partiene var enige om en ny politikk etter forhandlingene om samarbeidsavtalen i Nydalen. Det er jo grunnen til at vi setter oss ned her i dag, sa Flåtten få minutter før alvoret tok til i statsrådssalen i Stortinget tirsdag formiddag.

Les også: Hareide vil stoppe Frps «hardkjør»
Les også: Sandberg: - Lysår mellom Frp og Venstre

Hardt og krevende
Avstanden mellom det blåblå budsjettforslaget og de alternative statsbudsjettene som KrF og Venstre har presentert de siste dagene, kan summeres opp til titalls milliarder kroner, litt avhengig av måten man regner på.

Flåtten gjør det klart at det ikke er noen enkel oppgave som venter:

– Forhandlingene vil bli harde, krevende og det vil ta tid. Vi må berøre mange forskjellige områder. Men utgangspunktet er at vi vil komme fram til en enighet som alle kan si seg fornøyd med, sa han i trengselen av fotografer og journalister.

SALAMI: Hans Olav Syversen (KrF) ladet opp med to brødskiver med salami og egg før budsjettforhandlingene starter. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)


Det blir forandringer

Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann Gjermund Hagesæter ville ikke være med på at den dalende oppslutningen partiet opplever på meningsmålingene, vil få innvirkning på budsjettforhandlingene.

– Målinger går opp og ned og det er valg som teller. Men det er klart at de fotavtrykkene som Frp har på budsjettet, og for så vidt Høyre, er det viktig å bevare. Skatt og avgifter er viktig, det samme er forenkling og avbyråkratisering. Det vil ikke være akseptabelt å nulle ut dette, sa han på spørsmål om hvor mye han vil kjempe for partiets seire i det blåblå budsjettforslaget.

Men også Hagesæter signaliserte forhandlingsvilje:

– Vi har ingen fastlåste standpunkt. Når vi går inn i forhandlinger, så er vi klare til å forhandle om det meste. På samme måte som Venstre og KrF ikke vil få gjennomslag for sine alternative budsjettforslag, vil heller ikke vårt budsjett bli vedtatt. Det vil bli forandringer, sa han.

Statsminister Erna Solberg skal ikke selv være med på budsjettforhandlingene, men påpeker at alle parter må gi og ta. Foto: Henrik Montgomery (NTB scanpix)

Mindretalls-bevissthet
Selv statsminister Erna Solberg (H) – som er påpasselig med å presisere at det er partienes finanspolitikere som nå skal forhandle og at hun – på dette tidspunktet – ikke har noen rolle, signaliserte tirsdag at regjeringens budsjettforslag vil bli endret.

– Alle må gi og ta i enhver forhandling. Det gjelder for alle parter rundt forhandlingsbordet. Vi vet at vi er en mindretallsregjering, og vi er beredt til å jobbe for å finne gode løsninger, sa hun til NTB en knapp time før forhandlingene skulle starte.

Salami-frokost
Finanskomiteens leder Hans Olav Syversen (KrF) ladet opp til budsjettforhandlingene med to halve rundstykker med salami. Men om det også blir salami ved reisens slutt ville Syversen ikke si så mye om der han balanserte frokosten mellom ventende journalister kort tid før forhandlingene skulle begynne.

– Vi satser på at vi blir enige. Det er ikke tvil om at vi har noen utfordringer med det forslaget som ligger der. Så vidt jeg har oppfattet, gjelder det også inn i regjeringspartienes rekker. Det handler om å få et samlet utfall som bevarer en profil som alle partiene kan si seg rimelig fornøyd med, sa Syversen til NTB.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.