RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Forkastelig av hærledelsen

Sist oppdatert:
Leder i Stortingets forsvarskomite, Marit Nybakk, mener hærsjefenes gratis fisketur med Thales er forkastelig. Hos Forsvarsdepartementet synes man ingenting.

TV 2 Nettavisen kunne i går avsløre at tre av toppene i Hæren, i august i fjor, var på en eksklusiv fisketur i lakseelva Orkla. Oppholdet var betalt av forsvarsleverandøren Thales.

- Først og fremst er dette en sak for Forsvarsstaben, fordi Forsvarsstaben er arbeidsgiver. Kommentarer utover dette ønsker den politiske ledelsen i departementet ikke å gi, sier pressetalskvinne Louise Bastviken i Forsvarsdepartementet til TV 2 Nettavisen.

Departementets håndtering står i skarp kontrast til reaksjonene fra forsvarskomiteens leder på Stortinget, Marit Nybakk fra Arbeiderpartiet.

- Dette synes jeg er helt forkastelig. Ekstra ille synes jeg det er i lys av at Thales nå er en av tre leverandører som har levert anbud på nye radarer for Kystvakten. Da må det stilles ekstra store krav til både ansatte i forsvaret og de selskapene Forsvaret handler med, sier Nybakk.

Undersøker i dag
Selv om den politiske ledelsen foreløpig skyr unna saken, vil Forsvarsstaben allerede i dag iverksette undersøkelser.

- Vi vil se nærmere på dette mandag morgen, sa pressetalsmann, brigader Geir Anda i Forsvarssstaben til TV 2 Nettavisen i går.

Det Forsvarsstaben ønsker å undersøke, er hvorvidt de tre toppene i Hæren brøt interne regler og tjenestemannslovens § 20, da de i fjor høst fikk betalt et opphold ved den flotte lakseelva Orkla i Trøndelag.

Brigader Arne Skjærpe hevder at turen var av privat karakter, til tross for at oppholdet altså ble betalt av forsvarsleverandøren Thales.

Karantenetid
Med på turen var også Svein Magne Karlsen, med fortid som oberstløyntnant i hærens samband. Karlsen og Skjærpe er venner helt fra tiden de gikk på Krigsskolen sammen. Marit Nybakk synes ikke det er noen formildende omstendighet.

- Jeg har tidligere foreslått at det bør innføres karantenetid for offiserer fra Forsvaret, som begynner i leverandørindustrien. Denne saken synes å underbygge behovet for dette, sier Nybakk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere