RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Forkastelig av Karita

Foto: Berit Almendingen
Sist oppdatert:
Tidligere barnehjemsbarn nektes rettferdighet.

(iBergen.no) I juni setter Randveig Noren Risberg Bergen kommune på tiltalebenken for overgrepene hun ble utsatt for i sin barndom. Da kommer saken hun har reist opp for den Europeiske Menneskerettighetsdomsstolen. Men Familiedepartementet nekter henne å føre erstatningssak mot kommunen.

- Nektes rettferdig erstatning
- Karita Bekkemellem nekter meg en rettferdig rettergang, sier Risberg som bodde i seks år på barnehjemmet Morgensol i Bergen.

Stortingtet vedtok 10. juni 2005 at foreldelsesfristen ikke skal tas hensyn til når de tidligere barnehjemsbarna reiser sak, likevel nekter Karitas departement Risberg å reise erstatningssaken.

- Jeg søkte aldri billighetserstatning, fordi jeg mener jeg kan bevise så godt overgrepene jeg ble utsatt for i min barndom. Da føles det bittert at staten nå bruker foreldelsesargumentet. Et argument Stortinget har sagt man skal se bort fra, sier Randveig Noren Risberg til iBergen.no.

- Ved å reise erstatningssak mener jeg å kunne få ut et høyere beløp enn billighetserstatningen ville gitt meg, sier Risberg.

- Forkastelig
-Det er ikke bare betenkelig, det er forkastelig at Bekkemellem tilsidesetter Stortingets intensjoner om at staten ikke skulle bruke foreldelse i slike saker, sier gruppeleder i Bergen FrP, Liv Røssland til iBergen.no.

FrPs stortingsgruppe ved Karin Woldseth i spissen har sendt et brev til barne- og likestillingsministeren der hun har bedt om svar på hvorfor ministeren påberoper seg retten til å kalle denne saken for foreldet.

I svaret peker Bekkemellem blant annet på at dokumentbevis kan være tapt og vitner døde.

«Eventuelle vitneutsagn vil være preget av at faktum ligger mer enn 40 år tilbake i tid. De bevisproblemene domstolene vil stå overfor i barnehjemssakene underbygges av at Stortinget foretok en særskilt tilpasning av sin billighetserstatningsordning for denne gruppen».

- Hun problematiserer alt for å kunne svare nei. Det er umoralsk av staten å gjøre dette og det gjør det enda mer spesielt at det er en statsråd som står og forsvarer avslaget, sier Røssland.

Les flere nyheter på iBergen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere