*Nettavisen* Nyheter.

- Forsvarsministeren må ta kontrollen

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Eriksen (Ap) blir nå sterkt advart mot å gå i samme felle som sin forgjenger Kristin Krohn Devold (H).

13.01.06 17:40

- Dette går ikke lenger. Statsrådens læretiden er over. Nå må forsvarsministeren ta kontrollen og ikke gå i den samme fella som Kristin Krohn Devold gjorde – hun fikk aldri kontrollen over Forsvaret, sier nestlederen i Stortingets forsvarskomite, Per Ove Width.

Han stiller seg svært kritisk til Forsvarssjef Sverre Diesens rolle i dramaet som nå utspiller seg om framtiden til milliardprosjektet Golf.

- Må spille på lag
– Jeg forholder meg til statsråden, men det er helt uakseptabelt hvis Forsvarssjefen har gått bak statsrådens rygg. Forsvarssjefen må spille på lag med statsråden, sier Width.

TV 2 Nettavisen avslørte fredag at Diesen fikk forhandlet fram en intensjonsavtale med leverandøren IBM om en delt dataløsning – uten at statsråden var informert om dette. Programledelsen i Golf grep inn og fikk forhindret at avtalen ble signert, fordi de mente det ville være å forskuttere statsrådens avgjørelse om framtiden til Golf.

- For meg viser dette at det er en ukultur i Forsvaret. Det er ikke slik man skal forholde seg til statsråden, sier Width til TV 2 Nettavisen.

Strøm-Erichsen uttalte torsdag kveld at hun opplever at det pågår et spill om Golf. Forsvarsministeren har innkalt til et møte om framdriften til Golf tirsdag.

Må rydde opp
Strøm-Erichsen må snarest skaffe seg full oversikt over Fortsvarets håndtering av Program Golf, krever nestlederen i forsvarskomiteen.

Også SVs medlem av forsvarskomiteen Bjørn Jacobsen mener det er maktpåliggende at statsråden nå klarer å rydde opp.

- Alle må spille på lag. Vi i Stortinget skal gjøre det vi kan for å støtte henne, slik at hun skal klare å få kontroll med Forsvarets økonomistyring, sier Jacobsen.

Bundet til IBM
Frps Per Ove Width sier han er veldig glad for at partiet i 2001 gikk i mot milliardinvesteringen Golf.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Lars Magne Hovtun

- Vi fikk aldri noen greie på hva det skulle koste. Det ble delt opp i flere faser, og ingen visste hva sluttsummen ville bli. Derfor var jeg skeptisk fra starten av. Når du først har begynt å gjøre innkjøpene er du prisgitt IBM, sier Width.

TV 2 Nettavisens avsløringer om forhandlingene med IBM viser at Forsvarssjef Sverre Diesen - som har bestemt seg for en strategiendring for Golf – forhandlet fram en intensjonsavtale om å gi hovedkontrakten på flere hundre millioner kroner direkte til IBM uten anbud.

IBM-sjef Morten Thorkildsen uttaler til Dagens Næringsliv i dag at leverandøren ikke anser det som nødvendig med konkurranse om oppdraget.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag