RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

IKKE-TVANG: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum vil ha bort bruken av tvang ved kommunesammenslåing, og håper han får med seg andre partier på det.
IKKE-TVANG: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum vil ha bort bruken av tvang ved kommunesammenslåing, og håper han får med seg andre partier på det. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

- Forventer at Siv Jensen følger opp det de har sagt

Sp-lederen har tro på at han skal klare å tvinge regjeringen til å avlyse kommune-tvang.

STORTINGET (Nettavisen): Torsdag legger finansminister Siv Jensen (Frp) fram regjeringens forslag til statsbudsjett. Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum, sier han har store forventninger.

- Jeg forventer at Siv Jensen følger opp det de har sagt i valgkampen, sier Slagsvold Vedum til Nettavisen, og påpeker:

- Frp har kjørt en knallhard valgkamp på at de ønsker å redusere avgiftene for vanlige folk, og da må vi håpe på at det kommer noe på det i budsjettet, sier han.

Les også: Erna øker Nav-støtte: - Gi folk med hull i CV-en en sjanse til

- Jensen sier det blir tungt

Den siste uka har imidlertid budskapet fra både Jensen og statsminister Erna Solberg (H) vært at nå må bremsene på - og pengebruken ned.

- Den siste uka har det viktigste budskapet fra Siv Jensen vært at nå blir ting tungt og vanskelig. Det har vært budskapet fra Siv og Erna, understreker Slagsvold Vedum.

- Er det noen saker du er ekstra spent på?

- Jeg er alltid spent på pendlerfradrag, avgifter og bilrelaterte ting. Og så er det selvfølgelig de ulike sentraliseringsreformene, og hva som skjer der, sier Sp-lederen.

Les også: Siv Jensen: - Dette går fint i hop. SSB-forsker: - Dette går ikke i hop

- Blir flertall for å oppløse

For det er ingen tvil om at Senterpartiets hovedsak i valgkampen, motstanden mot sentralisering og regjeringens kommunereform, også blir deres store kampsak i det nye Stortinget.

Mandag fremmer de fire forslag i Stortinget knyttet til reversering av deler av kommunereformen.

- Vi ønsker å oppløse tvangssammenslåinger, for de som ønsker det - og at vi ikke skal ha nye runder med tvang for de kommunene som allerede er blitt tvangssammenslått, sier Slagsvold Vedum til Nettavisen.

Les også: KrF og Venstre med lang kravliste til regjeringens budsjett

- Tror du dere vil få med dere mange partier på det?

- Jeg er spent, og jeg tror det kommer til å bli flertall for noen forslag. Jeg tror vi også får flertall for prinsippet om at man ikke skal bruke tvang, sier han.

Da kommunereformen ble behandlet i Stortinget i juni, stemte Kristelig Folkeparti imot sammenslåinger som ble gjort med tvang. Siden da er Stortingets sammensetning endret, slik at det i realiteten ikke lenger er flertall for kommunetvang.

Les også: Solberg advarer om tøffere tider

KrF kan bli jokeren

Sp foreslår i stedet at alle tvangssammenslåtte kommuner skal opplyses om at de kan søke om oppløsning. Deretter skal regjeringen legge fram hver enkelt søknad til individuell behandling i Stortinget.

Ifølge NTB har ikke KrF tatt stilling til de konkrete forslagene fra Sp, men de uttaler at de ønsker å følge frivllighetsprinisppet som en generell regel for framtidige kommunesammenslåinger.

Les også: Slik skal Anniken Hauglie få flere i arbeid

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere