*Nettavisen* Nyheter.

- Frekt av Statoil

Foto: (TV 2 Nettavisen)

Statoils gigantplaner for oljemottak i Vesterålen får miljøbevegelsen til å se rødt. - Frekt og respektløst, er omkvedet.

03.03.06 08:40

Allerede før spørsmålet om oljeleting utenfor Lofoten er avgjort har Statoil startet planleggingen av et gigantanlegg for mottak av olje og gass. Det avslørte TV 2 Nyhetene torsdag kveld. Planene får miljøbevegelsen til å tenne på alle plugger.

- Det er utrolig frekt av Statoil og lansere disse planene. Vesterålen er jo ikke åpnet for petroleumsvirksomhet ennå. Det må store prosesser til før det kan skje, sier rådgiver i Bellona Guro Hauge til TV 2 Nettavisen.

- Det er et område der alle de miljøfaglige etatene fraråder oljevirksomhet. Det er for sårbart. Dette er gyteområder for de viktigste kommersielle fiskeslagene. En ulykke her kan få katastrofale følger for bestanden, fortsetter hun.

- Skaper press
Hauge mener at Statoil lanserer disse planene for å legge press på myndighetene, slik at det kan åpnes for petroleumsvirksomhet i området.

- Jeg mener det er drøyt av Statoil, som staten har kontroll over, å gå ut med disse planene og lage drømmerslott, fordi man skaper et press for utbygging i et meget sårbart område, sier Hauge.

Hun poengterer at et landanlegg vil innebære at tankbåter vil komme helt opp i fjæra, noe som kan være svært risikabelt.

- Prøver å påvirke
Leder for Natur og Ungdom, Bård Lappegård Lahn, mener Statoil forsøker å påvirke prosessen som leder frem til en avgjøreles om leteboring eller ikke.

- Det er helt uakseptabelt av Statoil å legge frem disse planene nå. Vi snakker om de mest sårbare områdene på norsk sokkel. Alle fagetater er klare på det. Selv om Statoil nå forsøker å legge press på myndighetene med å lansere disse planene, så kan jeg ikke se at de skal lykkes, sier Lappegård Lahn til TV 2 Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag