RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Fri fantasi å satse på thorium

Foto: Halfrid Hagmoen (Bellona)
Sist oppdatert:
Bellona frykter at thoriumforskning kan fortrenge satsing på fornybar energi.

OSLO (NTB): Høyre og Fremskrittspartiet vil opprette et forskningssenter for det radioaktive grunnstoffet thorium. Tanken er å kunne utnytte det som brennstoff i kjernekraftverk.

- Å opprette et senter for miljøvennlig energi og forske på thorium er ikke annet enn fri fantasi. Et framskritt i klimakampen er det i alle fall ikke, sier Bellonas Nils Bøhmer, som selv er atomfysiker.

Han frykter at thorium-forskning kan fortrenge satsing på kunnskap om fornybar energi. Ved Institutt for energiteknikk ser man det annerledes.

- Riktig å se på mulighetene
- Klimautfordringene er så store at vi må jobbe med alle muligheter for å redusere utslippene av CO2. Selv om atomkraftverk basert på thorium ligger et stykke fram i tid er det riktig av Norge å se nærmere på mulighetene, sier informasjonssjef Viktor A. Wikstrøm jr. til NTB.

3691883

Entusiaster
Debatten om thorium har gått høyt på Stortinget i flere år. Fremskrittspartiets Ketil Solvik-Olsen har vært blant de ivrigste forkjemperne for økt forskning på dette, men også Høyres Siri A. Meling har uttalt seg entusiastisk.

- Utviklingen av saltsmeltereaktoren, med thorium som energikilde i stedet for uran, er spennende og kan redusere motforestillingene mot kjernekraft, sa Meling under en stortingsdebatt om kjernekraft i 2010.

Atomulykken i Japan året etter fikk henne ikke til å endre syn.

- Thorium er mer miljøvennlig, har kortere halveringstid og kan ikke anrikes og brukes i utviklingen av kjernefysiske våpen, sa hun til NTB.

Klimaskuffelse
Høyre og Fremskrittspartiet, som mandag presenterte sin regjeringserklæring, måtte tåle kraftig kritikk fra både politisk hold og miljøbevegelsen fordi den ikke har miljø og klima blant hovedsatsingsområdene.

Venstre, som er ett av regjeringens to støttepartier, er skuffet.

- Jeg er skuffet over at klima ikke er en del av den politiske plattformen, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til NTB.

Miljøpartiet De Grønne er også misfornøyd.

- Miljø og klima ble ikke nevnt med ett ord da regjeringserklæringen ble lagt fram. Dette viser den politiske virkeligheten i den blåblå regjeringens prioriteringer, sier Rasmus Hansson, stortingsrepresentant for Miljøpartiet De Grønne.

Eget klimakapittel
Selv om klimapolitikk ikke er en av de åtte hovedsatsingsområdene i regjeringserklæringen, er miljø og klima tilgodesett med et eget kapittel:

«Regjeringen vil bygge sin politikk på forvalteransvaret og føre-var-prinsippet. Den kloden vi skal overlate til våre barn skal være i minst like god stand som vi overtok den fra våre forfedre. Regjeringen vil føre en offensiv klimapolitikk og forsterke klimaforliket. Utbyggingen av fornybar energi må økes», heter det i dokumentet.

De to regjeringspartiene slår også fast at regnskogsatsingen skal «videreføres med mål om langsiktige resultater».

Les også:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere