RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Frp = Kunnskapskutt

Sist oppdatert:
- Frps skolepolitikk innebærer kveldsskole og kunnskapskutt, advarer kunnskapsministeren.

- Jeg tar Frps forslag til nytt partiprogram veldig alvorlig. Fortsetter oppslutningen til Frp kan det godt hende at den neste kunnskapsministeren heter Per Sandberg. Men Frps skolepolitikk er en oppskrift til kunnskapskutt i Norge, sier statsråd Bård Vegard Solhjell (SV) til Nettavisen.

- Vil ut av parkdressen
Ministeren begrunner den sterke advarselen med at Frp i et forslag til nytt partiprogram går inn for å redusere skolegangen med ett år. Frp vil dessuten at foreldrene skal kunne velge når barna skal begynne på skolen med seneste skolestart ved sju år.

Hvilken grunnskole trenger Norge? Si din mening nederst i artikkelen!

- Vi har jo fleksibilitet i dag ved at barn som er født ved årsskiftet i stor grad kan velge om de skal begynne når de er fem år eller ikke. Det høres positivt ut med en enda mer fleksibel skolestart. Men Frps forslag innebærer jo at noen barn ikke skal kunne begynne på skolen før de er sju år gamle, sier Solhjell.

Han mener at skolen og barnehagen må bli flinkere til å hjelpe fram elever som lite skolemodne i stedet for å utsette skolestarten.

- Jeg frykter at barna vil se på en utsatt skolestart som et enormt nederlag. De andre i barnehagen på deres alder begynner på skolen, og selv må de gå ett år til i parkdress, sier Solhjell.

- Frp sier at elevene kan korte ned skoletiden med mer effektiv undervisning?

-Jeg er enig i at vi kan utnytte tiden bedre enn i dag ved å stille høyere krav til elvene, få mindre uro og enda bedre lærere enn i dag. Jeg er for å utvide skoledagen for de aller yngste elvene, og det har vi allerede gjort de siste årene med 20 timer.Det er ikke slik at en lærer mer ved å bruke hele døgnet, sier Solhjell.

- For slappe krav
Solhjell mener Frp har for lave ambisjoner for norske skoleelever.

- Det høres ut som om Frp mener at norske skolelever kan så mye at de kan kutte ut ett år. Jeg mener at vi må ha høyere ambisjoner, vi bør ha tiårig grunnskole og elvene bør lære mer.

- Glemmer lærerne
Kunnskapsministeren mener dessuten at Frp glemmer viktigheten av gode lærere

- Det er påfallende hvor lite fokus Frp har på lærerne og deres kunnskap i sitt forslag til nytt partiprogram. Det høres rett og slett ut som om partiet ikke tar utfordringene i skolen så veldig alvorlig.

- Må kunne sidemål
Solhjell har heller ikke sansen for Frps forslag om å gjøre sidemål, som i de fleste tilfeller er nynorsk, valgfritt.

- Dette er nok et eksempel på at Frps skolepolitikk innebærer kunnskapskutt. Vi skal forvente gode kunnskaper i hovedmål, men også en viss kunnskap i sidemål. Jeg selv har nynorsk som hovedmål men jeg har god nytte av bokmål, for eksempel når jeg skal svare på brev fra Stortinget.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere