*Nettavisen* Nyheter.

- Frp bryter ikke handlingsregelen

Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

Frps Ketil Solvik-Olsen avliver en myte som har festet seg godt.

24.05.13 10:45

Det er en utbredt oppfatning at «Frp mener staten bør bruke mer oljepenger enn handlingsregelen tilsier».

Det er også nevnt som et av 50 punkt Frp-leder Siv Jensen kan få trøbbel med i Aftenposten fredag - samme dag som partiet innleder sitt landsmøte på Gardermoen.

- Godt innenfor handlingsregelen
Men dette stemmer ikke, ifølge Frp:

- Frps alternative budsjett er godt innenfor handlingsregelen, sier Frps finanspolitiske talsmann, Ketil Solvik-Olsen, til Nettavisen.

Les Gunnar Stavrums kommentar: Har Frp noen grenser?

Mens Nettavisen-redaktør Gunnar Stavrum, som tar høyde for økt skatteinngang, mener at staten kunne brukt minst 50 milliarder kroner ut over statsbudsjettet og holdt seg under den «gamle» handlingsregelen - opererer Solvik-Olsen med at staten har 28 milliarder å gå på.

Uenigheten til tross: Frp legger opp til en økonomisk handlingsplan langt innenfor dette.

Investeringsselskap
Solvik-Olsen forklarer at Frp i sitt alternative budsjett legger opp til utgiftskutt på 18 milliarder kroner - og skattekutt på 23 milliarder kroner.

- Det gir økt oljepengebruk på fem milliarder i statsbudsjettet, sier Solvik-Olsen til Nettavisen.

Partiet ønsker i tillegg å opprette et vei- og et jernbaneinvesteringsselskap, som tilføres 15 milliarder kroner i egenkapital.

- Av de 15 milliardene, tipper vi at selskapene klarer å investere maks fem milliarder kroner i 2013, sier Solvik-Olsen.

- Vil øke med ti milliarder
Det betyr at Frp ønsker å øke oljepengebruken med ti milliarder kroner mer enn den sittende regjering - hvilket er langt innenfor handlingsrommet på 28 milliarder.

- I våre tall til Statistisk sentralbyrå (SSB) sa vi derfor at vi bruker 10 milliarder oljekroner mer enn regjeringen. SSB konkluderte med at vår vridning av pengebruken medfører økt BNP og sysselsetting, lavere inflasjon og rente og cirka uendret kronekurs, sier Solvik-Olsen.

Handlingsregelensom ble innført i 2001, innebærer at Statsbudsjettet årlig skal tilføres 4 prosent av det Statens pensjonsfond utland (oljefondet) er verdt ved årets begynnelse.

Landsmøtet til Frp starter fredag klokken 13.30. Følg landsmøtet direkte her.

Nettavisen er til stede på Gardermoen og følger landsmøtet gjennom helgen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag