- Frustrerte fordi de ikke har våpen

Foto: Kvale, Jens O. (SCANPIX)

Har vært maktesløse i flere situasjoner etter 22. juli.

Straks har det gått to år siden terrorangrepene 22. juli, og politiet har fortsatt ikke fått lov til å lagre våpen i sine politihelikoptre.

Det skaper frustrasjon hos de ansatte - som nå slår alarm.

- Helikoptrene har vært i konkrete situasjoner der besetningen har følt et behov for bevæpning, og der de føler at det at de ikke har vært bevæpnet, har hindret tjenesteutførelsen, sier Kristin Aga, leder i Oslo politiforening, til Nettavisen.

I dag er det to politihelikoptre i Norge, som begge driftes av Oslo politidistrikt.

Vet du noe om saken? Kontakt Nettavisen på vaktsjef@nettavisen.no

- Forsinket redningsarbeidet
Aga forteller om flere konkrete hendelser der polititjenestemenn har følt seg maktesløse uten våpen.

- Det er derfor satt i gang en prosess for å se på om de kan få mulighet til fremskutt lagring av våpen i helikopter, en prosess som nå ligger hos Politidirektoratet, sier hun.

Foto: Politiet

Hun viser blant annet til en episode der redningspersonell ble hindret i sitt arbeid, fordi polititjenestemennene i politihelikopteret var ubevæpnet.

- Det var en skyteepisode der en person var skutt og skadd. Da kom politihelikopteret cirka 15 minutter før første politienhet kom til stedet. Ambulanse og et ambulansehelikopter var også på stedet, men de kan ikke rykke fram til området før det er klarert av politiet, sier Aga.

Ambulansepersonellet måtte derfor vente til første politienhet kom til stedet før de kunne starte redningsarbeidet.

- Helikopteret ba om å lande, men det ble avvist fordi de som ledet operasjonen ikke ønsket at politiet skulle lande uten bevæpning. Det førte til at helsepersonellet ble forsinket, sier hun, og legger til:

- Det er på bakgrunn av dette eksempelet og noen andre saker at man har satt i gang denne prosessen.

Hun påpeker at hun ikke har fått tilbakemelding om at det sto om liv i det konkrete eksempelet, men at det viktige i saken er at hjelpen ble senere iverksatt enn det den kunne ha blitt.

Flere hendelser i det siste
Nettavisen kjenner til at det er slått alarm om flere lignende hendelser den siste tiden.

I slutten av juni ble et av Oslos politihelikoptre rekvirert til et væpnet oppdrag på Røros.

- Det er svært uheldig at vi ikke har våpen lagret om bord, både av egen sikkerhet og av andres sikkerhet, rapporterte polititjenestemenn til sine overordnede etter oppdraget.

I begynnelsen av juli rykket politihelikopteret ut til en hendelse på Bolærne i Oslofjorden, og det ble rapportert om at helikopteret var den eneste politienheten på stedet, og da uten bevæpning.

Nærmeste politienhet med våpen var minst en time unna.

- Klart det skaper frustrasjon
- Har dette førttil en stor misnøye hos de ansatte i helikoptertjenesten?

- Jeg vil ikke si at det er en stor misnøye, men det er klart det er frustrerende om man er ansatt i politiet og man i enkelte settinger føler at man ikke er i stand til å gjøre den jobben man skal fordi man ikke er bevæpnet. Alle vil jo gjøre en best mulig jobb, sier Aga.

- Det er derfor man ønsker å ha med våpen, fordi da kan man om situasjonen krever det gjøre den jobben som de faktisk skal gjøre, sier hun.

Hun påpeker at det nå er viktig å lytte til de ansattes frustrasjon.

- Det er viktig å dokumentere de hendelsene som har vært, og det behovet som de som faktisk føler det på kroppen daglig, har. Det er viktig å lytte til det, for det er jo faktisk de som vet hva som er det daglige behovet, sier Aga.

Direktoratet: - Vi vurderer det
Politidirektoratet opplyser til Nettavisen at de utover høsten vil vurdere om politiet bør få lagre våpen også i politihelikoptre.

- Vi har ikke generell bevæpning i norsk politi, og bruker heldigvis våpen sjeldent. Men det er viktig å ha våpen lett tilgjengelig i operativ tjeneste dersom en situasjon skulle oppstå, sier beredskapsdirektør i Politidirektoratet, Kaare Songstad, til Nettavisen.

- Nå er vårt hovedfokus å få på plass fremskutt lagring av tjenestevåpen i landets om lag 1400 patruljekjøretøy. Vi vil jobbe videre med å vurdere om politiet også bør ha fremskutt lagring i andre enheter, som helikopter og båter. Dette arbeidet vil pågå utover høsten, sier Songstad.

- Er ikke sertifisert for det
Politiet ble kraftig kritisert etter 22. juli, blant annet fordi landets eneste politihelikopter sto på bakken på grunn av ferieavvikling.

Først i januar i år, halvannet år etter terrorangrepet, fikk Oslo-politiet døgnbemannede helikoptre.

- Vi er ikke sertifisert for slike oppdrag. Hvis vi skal brukes som ildstøtteplattform, må tjenesten drives på en helt annet måte, og vi må trene annerledes. Den veien ønsker vi ikke å gå, dagens status skal helligholdes. Så har vi våre tanker om dette fremover, men den diskusjonen er fremdeles uavklart, sa Ole Vidar Dahl, leder i spesialseksjonen i Oslo politidistrikt, til Aftenposten i januar.

Politiets mål er tre helikoptre i Oslo i fremtiden. I dag eier politiet ett helikopter, og leier ett fra England.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.