*Nettavisen* Nyheter.

- Gabrielsen må ta ansvar

Foto: Ingvild Jensen, TV 2 Nettavisen

- Staten må ta over ansvaret for kontrollen med kjøletårn fra kommunene, krever stortingsrepresentant John Alvheim (Frp).

23.05.05 17:57

Alvheim er sjokkert og overrasket over at helsemyndighetene i Norge ikke aner om landets kommuner følger opp kontrollen med kjøletårnene og andre smittekilder til legionella eller ikke.

- Kontrollen er åpenbart en statlig oppgave. Legionella-utbruddet i Fredrikstad er ikke det første, og jeg forstår ikke at helsemyndighetene ikke har skjerpet seg, sier Alvheim til TV 2 Nettavisen.

- Hva bør helseminister Ansgar Gabrielsen (H) gjøre?

- Han bør sørge for å få kontroll så fort som mulig og ha en løpende kontakt med folkehelseinstituttet. Han må sørge for en innskjerping av regelverket, og da må staten overta ansvaret for kontrollen.

Alvheim frykter at mange flere liv kan gå tapt hvis ikke kilden til smitten blir identifisert umiddelbart.

- Det er nå på tide at eiere av slike kjøletårn, som nok en gang kan ha ført til utbrudd av livsfarlige legionella-infeksjoner, får kraftige pålegg om skikkelige rutiner, eventuelt vannbehandling, slik at denne typen situasjoner ikke oppstår igjen. Dersom eierne ikke tar dette alvorlig og nye utbrudd oppstår, må de ansvarlige ilegges kraftige bøter eller andre former for reaksjoner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.