*Nettavisen* Nyheter.

- Gjedrem trenger hjelp

Sentralbanksjefen er alene om å roe ned økonomien vår, mener sjeføkonom.

Sentralbanksjef Svein Gjedrem står alene om å stabilisere norsk økonomi, mener sjeføkonom. Per Kristian Foss vil ha Kristin Halvorsen på banen.

NA24 - din næringslivsavis

Torsdag kveld ga sentralbanksjef Svein Gjedrem sitt syn på norsk økonomi, og utsiktene fremover.

Og inntrykket er at han kan få det travelt fremover, hvis han skal kjøle ned økonomien. Gjedrem brukte årstalen til å varsle sin bekymring over den høye boligprisveksten.

ALT OM TALEN: Gjedrem spår boligkollaps

- Norges Bank er overbelastet
- Boligmarkedet kan være preget av eufori, sa Gjedrem og signaliserte økende rente.

Klikk på bildet for å forstørre.

Det er ikke nødvendigvis godt nytt for norsk industri og næringsliv, som kan komme til å slite med en kombinasjon av høy rente, høy kronekurs og høye lønninger i årene fremover.

- Vår hovedoppsummering er at talen viser at vi har en overbelastet sentralbank. For å stabilisere utviklingen i norsk økonomi trenger Norges Bank hjelp, sier Jan Andreassen, sjeføkonom i Terra Securities til NA24.

- Stram inn!
Ifølge tidligere finansminister Per Kristian Foss er et av problemene Gjedrem har at finansminister Kristin Halvorsen har overlatt hele ansvaret til Norges Bank.

- Hun burde ha strammet inn på handlingsregelen, så kunne vi unngått mye høyere rente, sier Foss til NA24.

Han mener det er tre ting finansministeren kan gjøre med finanspolitikken, for å stabilisere norsk økonomi.

For det første ligge i underkant av handlingsregelen, ikke i overkant som hun gjør nå. Med andre ord bruke mindre penger i offentlig sektor. For det andre å stimulere til sparing med mer effektive tiltak, i stedet har hun ifølge Foss i realiteten strammet inn, mens det tredje er å foreslå en del tiltak som øker arbeidskraften.

- Det bør legges mer til rette for arbeidsinnvandring og tiltak som bremser overgangen til trygd, legger han til.

Arbeidslivet må ta ansvar
Foss vil også at partene i arbeidslivet skal ta ansvar for norsk økonomi når de til våren setter seg ved forhandlingsbordet for å komme til enighet i tarifforhandlingene.

- Partene i arbeidslivet har også et ansvar. Det er det ingen tvil om, men med den mangelen på arbeidskraft vi har i dag, så er det en krevende utfordring, sier Foss, som bekrefter at det i år er arbeidstagerne som har det beste forhandlingskortet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Jan Andreassen nevner utviklingen i arbeidsmarkedet, tiltak for å stabilisere boligprisveksten og makroøkonomiske bidrag fra politikerne som hjelp Gjedrem trenger for å stabilisere økonomien.

- Utfordringen foran talen var å unngå å drive kronekursen høyere. Etter vårt syn klargjør imidlertid talen at vi står foran en periode med sterk kronekurs, forteller sjeføkonomen i Terra Securities.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.