RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Globaliseringen er urettferdig

Sist oppdatert:
Han er en av verdens råeste kapitalister. Fredag var han i Oslo og angrep kapitalismen.

16. september 1992. Den ungarskfødte kapitalisten George Soros har oppdaget at det britiske pundet er svakt, og etter lengre tids spekulasjon selger hedge-fondet hans Quantum 10 milliarder pund. Noe som tvinger Bank of England til å trekke pundet ut av det europeiske valutasamarbeidet og devaluere valutaen sin. «Black Wednesday» er et faktum.

Soros tjener en milliard dollar. Bank of England taper rundt 800 millioner pund. Britiske skattebetaler taper ennå mer. Ifølge det britiske finansdepartementet, var de totale tapene av Soros brutale valutaspekulasjon kanskje så høye som 3,4 milliarder pund. Med dagens valutakurs, over 40 milliarder kroner.

- Blir større forskjeller
Mer enn 14 år senere står superkapitalisten på scenen i Folkets hus og snakker om fattige lands ressursforbannelse og globaliseringens ulemper.

- Globaliseringen er ensidig og gir forrang for kapital fremfor lønnsarbeid, sier han på talerstolen fra LOs hus. I salen sitter en rekke representanter fra norsk samfunnsliv og feirer Fafos 25 års jubileum.

- I 1980, da Ronald Reagan og Margaret Thatcher tok over i USA og England, gjorde de det lettere å flytte rundt på, og stikke unna, kapital. Det har ført til større forskjeller mellom folk, mener mannen som i dag er rangert blant USAs 30 rikeste.

Han hevder at selv om globaliseringen legger til rette for økonomisk vekst, tjener ikke flesteparten av verdens befolkning på det. Altfor mange blir hengende etter. Han peker også på det mange har sagt den siste tiden, nemlig at Norge og resten av de nordiske landene har tjent seg søkkrike på globaliseringen.

- Hva er det som har muliggjort de skandinaviske landene å vokse, mot alle odds, spør Soros, og lar spørsmålet henge i luften.

Vil ha oljeåpenhet
Soros er i Norge for å møte en SVer. Bistandsminister Erik Solheim har ansvar for regjeringens Olje for utvikling- program. Under en middag i Oslo torsdag kveld diskuterte de samarbeidet for en åpen og ansvarlig forvaltning av inntekter fra naturressurser i utviklingsland.

Norge inngikk høsten 2006 en avtale med det Soros-initierte Revenue Watch Institute, en uavhengig institusjon som bistår utviklingsland for å unngå «naturressursenes forbannelse».

- Ressursrike, men fattige land, er ofte verre stilt enn andre fattige land, sier Soros fra talerstolen i Folkets hus, og viser til ressursrike, men krigsherjede og grunnfattige land som Kongo, Angola og Sudan.

- Folk kjemper om naturressursene, men hva kan gjøres? spør finansmannen og filantropen retorisk, før han besvarer sitt eget spørsmål:

Publish What You Pay-kampanjen. Initiativet som er startet for å få de internasjonale oljegigantene, og de fattige landene de opererer i, til å være åpne og ærlige rundt kontantstrømmen fra oljeutvinningen.

- Det har vært gjort store fremskritt, men vi vil treffe på vanskeligheter fremover. Vi har hatt suksess med å utøve press på de internasjonale oljeselskapene. Men ressursknapphet gjør at de vil komme under press, sier Soros og viser til at mange av de viktige oljeressursene ligger i land som Iran, Saudi Arabia, Venezuela og Russland.

Vanskelig med Russland og Kina
I Russland foregår det en re-nasjonalisering i favør av den statlige energigiganten Gazprom, og det blir et økende press på de internasjonale oljegigantene.

- Det blir en utfordring for oss. Kinas økende interesse for Afrika kan også representere et problem, sier han og viser til kinesernes tørst etter afrikansk olje.

Derfor er det viktig for Soros at Norge er aktivt med i kampanjen for åpenhet i oljeindustrien. Under møtet med Erik Solheim understreket han at den norske tilnærmingen til utvikling, med vekt på godt styresett, er veldig fornuftig.

- To viktige årsaker til fattigdom er lite gunstig geografisk beliggenhet og dårlig styresett. Det første er det naturlig nok vanskelig å gjøre noe med. Åpenhet er avgjørende for økonomisk utvikling, sa Soros.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere