- Haakon burde blitt hjemme

I SAUDI-ARABIA: Her har kronprins Haakon landet i Riyadh i Saudi-Arabia lørdag, for å delta i en kondolanseseremoni etter kong Abdullahs død.

I SAUDI-ARABIA: Her har kronprins Haakon landet i Riyadh i Saudi-Arabia lørdag, for å delta i en kondolanseseremoni etter kong Abdullahs død. Foto: Uncredited (Ap)

SV-topp ut mot kronprinsens reise til Saudi-Arabia.

24.01.15 20:44

Lørdag deltar kronprins Haakon i en kondolanseseremoni i Saudi-Arabias hovedstad Riyadh i forbindelse med kong Abdullahs død.

Det får SVs stortingsrepresentant Karin Andersen til å reagere.

- I Saudi-Arabia piskes bloggere, folk halshugges og kvinner får ikke engang kjøre bil, alt med både den avdøde og påtroppende kongens velsignelse, sier Andersen til Nettavisen.

Hun forstår derfor ikke hvorfor kongehuset støtter opp om seremonien.

- De bryter menneskerettighetene massivt og brutalt og er i tillegg en klimaversting. Hvorfor skal Norges kronprins reise dit på kongens begravelse. Er skikk og bruk i kongelige kretser viktigere enn brutale systematiske menneskerettighetsbrudd? undres Andersen.

Les også: Kronprins Haakon reiser til Saudi-Arabia

REAGERER: SVs stortingsrepresentant Karin Andersen mener kronprins Haakon ikke burde reist til Saudi-Arabia. Foto: Kjetil Brorson Dahl (Østlendingen)

- Et diktatur
Hun påpeker at landet har penger nok til å rette på det meste, men hevder at de ikke vil.

- Kronprinsen må holde seg hjemme. Norge må slutte å behandle Saudi-Arabia som noe annet enn det de er, nemlig et diktatur som bryter menneskerettighetene grusomt hver dag og som det ikke er grunn til å ta på med silkehansker fordi de er rike, sier SV-politikeren.

Saudi-Arabias kong Abdullah (90) døde natt til fredag. Det saudiarabiske regimet har vært under hardt internasjonalt press den siste tiden etter å ha dømt en blogger til ti års fengsel og tusen piskeslag.

Saudi-Arabia har fått fordømmelser fra en rekke land, deriblant Norge.

Les også: - Håper landesorgen blir brukt fornuftig
Les også: Saudi-Arabias kong Abdullah er død

Har ingen kommentar
Lørdag reiste ledere fra all verdens hjørner til Saudi-Arabia for å overbringe kondolanser i forbindelse med kong Abdullahs død.

Kronprins Haakon, Danmarks kronprins Frederik og Storbritannias prins Charles er blant de kongelige som i helgen besøker landet.

- Kronprinsen var til stede i Saudi-Arabia som Norges representant ved denne seremonien, sier assisterende kommunikasjonssjef ved Det kongelige hoff, Sven Gjeruldsen, til Nettavisen.

Utover det ikke har noen kommentar til kritikken fra Andersen.

Fra politikkens verden deltok blant andre Russlands statsminister Dmitrij Medvedev, Storbritannias statsminister David Cameron og Frankrikes president François Hollande.

MOTTAKELSE: Her blir Frankrikes president Francois Hollande tatt imot av prins Turki bin Abdullah bin Abdelazi Foto: - (Afp)


Blant de mest overraskende gjestene var Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif.

Iran og Saudi-Arabia har konkurrert om innflytelse i Midtøsten i en årrekke, og det er sjelden at representanter fra det sjiamuslimske presteregimet i Iran besøker Saudi-Arabia, som er et sunnimuslimsk kongedømme.

Erna Solberg kondolerte
Fredag overrakte Norges statsminister sine kondolanser på vegne av regjeringen.

- Jeg vil på vegne av den norske regjeringen kondolere til den saudiske kongefamilien og Saudi-Arabia med kong Abdullahs bortgang, sa statsminister Erna Solberg (H) i en uttalelse til Nettavisen.

Kondolansen kom bare én dag etter at utenriksminister Børge Brende (H) kom med en sterk uttalelse til Saudi-Arabia for å ha dømt bloggeren Raif Badawi til blant annet 1000 piskeslag. Deler av straffen ble utført fredag for to uker siden, da Badawi ble pisket 50 ganger på en mosképlass i Jiddah.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag