RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Halvorsen tilslører

Sist oppdatert:
Erna Solberg mener Kristin Halvorsen har holdt tilbake informasjon for offentligheten.

- Kristin Halvorsen tilslører debatten når hun hevder Nato ikke har bedt Norge om nye styrker til Afghanistan, sier Høyre-lederen.

I oktober sa regjeringen etter press fra SV nei til Natos forespørsel om å sende spesialsoldater til Sør-Afghanistan. I slutten av november nektet finansminister Kristin Halvorsen å svare på om SV var forberedt på å lide nederlag i saken.

- Det er et hypotetisk spørsmål, svarte SV-lederen til NRK.

På spørsmål fra Høyre-leder Erna Solberg i Stortinget tirsdag bekreftet imidlertid forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen at Norge fikk en ny henvendelse fra Nato allerede 1. november.

- Halvorsen sa før Nato-toppmøtet i Riga at dette ikke var på Regjeringens bord. Nå har vi fått bekreftet at Nato har sendt et brev med en helt klar forespørsel til Forsvarssjefen fra Natos øverstkommanderende om styrkebidrag, sier Solberg til Nettavisen.

- Har Halvorsen holdt tilbake informasjon?

- I hvert fall fra det offentlige rom. Når man gir inntrykk av at det bare har vært en generell henvendelse, og at det ikke ligger på regjeringens bord, skaper det en vanskelig situasjon for oss andre, sier hun.

- Jeg kunne ikke oppfatte det på annen måte enn at hun forsøkte å gi intrykk av at det ikke finnes noen ny henvendelse. Det tilslører de faktiske forholdene slik regjeringen presenterer dem, fortsetter hun.

Nederlag
Gjennom sin statssekretær Roger Sandum avviser Kristin Halvorsen at hun har tilslørt debatten. Premissene i spørsmålet fra Solberg er gale, hevder han.

- Det spørsmålet i Politisk Kvarter dreide seg om, var om SV var forberedt på å tåle nederlag i regjeringen dersom det ble aktuelt å sende spesialsoldater, sier Sandum til Nettavisen.

- Det er ikke slik ar vi svarer på ett spørsmål en gang, for så å sende samme svar en uke senere. Dette var ingen ny forespørsel, men dreide seg om samme sak. Jeg tror ikke Halvorsen kjenner til alle henvendelsene som kommer til Forsvarssjefen, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere