*Nettavisen* Nyheter.

- Handikappede trenger prostituerte

En sårbar gruppe mennesker fortviler sterkt etter at Ap vedtok å forby sexkjøp forrige helg.

25.04.07 18:23

(iOslo.no): Søndag var en fortvilende dag for Olaf André som er sterkt funksjonshemmet. Han har sterkt nedsatt bevegelsesevner i armer og bein og er rullestolbruker. Etter at Arbeiderpartiet (Ap) på landsmøtet søndag vedtok å gå inn for å forby sexkjøp ser Olaf André for seg tunge tider i møte.

- Får aldri vært med jente
- Jeg synes ikke at det er bra at man skal kriminalisere sexkjøp. Det finnes mange ensomme folk som ikke får tak i noen eller aldri får være med en jente. Som funksjonshemmet er det greit å ha den muligheten til å kjøpe tjenester for å få litt kroppskontakt og kos, forteller han.

Da han fikk budskapet reagerte han med vantro og føler seg sviktet av Ap. Olaf André, som ikke ønsker verken etternavn eller bilde av seg selv på trykk, bruker mye ressurser på å få tilfredsstilt behovet for nærhet. Han drar til Oslo og bruker mellom 1000-5000 kroner hver gang han kjøper sex.

- Jeg ble veldig lei meg og er veldig skuffet over Ap. Det er ikke selvfølge at man får tak i noen jente å bo sammen med og ligge med. Vi trenger sex vi også.

- Har du mulighet for å tilfredsstille deg selv?

- Det har jeg ingen mulighet for og jeg har behov for å kjøpe slike tjenester, forteller den sterkt funksjonshemmede mannen, som også trenger hjelp til stell og en rekke andre dagligdagse gjøremål

Sextreff i Oslo
Når han tar turen til Oslo er et treff allerede avtalt på forhånd per telefon. Som regel tar han inn på hotell og får så besøk av en prostituert. At den nye loven vil føre til at han blir kriminalisert vil ikke være et hinder for Olaf Andre.

- Selv om det blir ulovlig kommer jeg til å kjøpe slike tjenester, hvis det er noen som vil da. Jeg tror det blir mye vanskeligere. Uten det tilbudet har jeg ingen alternativer, forteller en svært skuffet mann, og legger til:

- Jeg håper at Ap kan snu og at de tenker på dem som ikke har det så greit.

Klikk på bildet for å forstørre.

Olaf Andre får støtte fra Peggy Rognan som er leder for Lotus-prosjektet.

- Folk flest vet om dette problemet, men snakker aldri om det. Vedtaket fra Ap er trist og jeg føler de bare skyver et problem under teppet. Nå kriminaliserer de en helt feil gruppe mennesker. Men myndighetene tenker ikke så langt, sier Rognan til iOslo.no.

Selvmordstanker
Lotus har i dag vel 200 medlemmer som alle er funksjonshemmet. Blant dem kjenner Rognan til at mellom fem og ti personer kjøper seksuelle tjenester. Olaf Andre er én av dem.

- Olaf Andre var veldig skuffet. Jeg snakket med ham etter vedtaket til Ap. Han fortalte at han ikke visste hva han skulle gjøre. Jeg kjenner folk i hans situasjon som er så frustrerte og deprimerte at de går med selvmordstanker. Det er helt grusomt. Vi har behov vi som alle andre. Nærhet og kontakt er et grunnleggende behov, sier Rognan.

Hun forteller også at det som regel er foreldre og venner som ordner med transport når funksjonshemmede treffer de prostituerte jentene.

Trøsten for Rognan er at hun ikke tror den nye sexkjøpeloven vil ramme Lotus-prosjektet som hun er leder for.

Les flere saker på iOslo.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.