RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Berit Almendingen/TV 2 Nettavisen

- Hanssen må tenke nytt

Sist oppdatert:
Jan Tore Sanner (H) reagerer sterkt på at det ikke lønner seg for mange trygdemottakere å jobbe.

- Vi må gjøre det lønnsomt for denne gruppen mennesker å ta seg jobb på Rimi i stedet for trygd, sier 2. nestleder i Høyre, Jan Tore Sanner, til TV 2 Nettavisen.

En ny studie fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at det for mange stønadsmottakere faktisk ikke lønner seg å arbeide.

En uføretrygdet som ønsker å gå tilbake i en halv til totredjedels-stilling vil for eksempel sitte igjen med forholdsvis lite i forhold til å være fullt uføretrygdet.

- Det er en veldig interessant studie. Dette kan være én av grunnene til at så mange som 700.000 til 800.000 personer står utenfor arbeidslivet. Det er klart at når det for ståre grupper ikke lønner seg å arbeide, så mister store grupper motivasjonen, sier Sanner.

Tror på gulrøtter
Sanner ber arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) tenke nytt når han nå sitter og snekrer sammen virkemiddelmeldingen der han skal legge fram en plan for hva regjeringen vil gjøre med de forskjellige stønadsordningene. Selv har Sanner et forslag.

- Det første han bør ta tak i, er skattesystemet. Det bør bli et lavere skattenivå for lave og vanlige inntekter, sier Sanner.

- Forskerne i SSB mener at lavere skatt har liten betydning for trygdede som går ut i jobb fordi de utgjør bare en del av den totale, effektive marginalskatten?

- Vi er også åpen for ulike forslag som subsidier. Jeg har større tro på at det å øke motivasjonen for å jobbe vil være mer effektivt enn lavere trygdesatser. Jeg tror mer på gulrot enn pisk.

- Må sørge for utdanning
Høyre jobber nå systematisk med å se helheten mellom trygd, lønnsinntekter og kompetansebygging.

- Det er klart at hvis en skal få flere fra trygd til arbeid, kan vi ikke bare se på de økonomiske sidene, men også hva vi tilbyr av etter- og videreutdanning, sier Sanner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere