*Nettavisen* Nyheter.

- Hanssen presset sykehus

Foto: Jarl Fr. Erichsen (Scanpix)

- Det er provoserende at han gjør forskjell mellom «vanlige» og «viktige» folk, sier Frp-topp.

23.06.09 11:37

Helseministeren tok affære da hans venn Inge Ryan (SV) var misfornøyd med sykehusoppholdet ved Ullevål universitetssykehus, skriver Dagbladet lørdag.

SV-toppen Inge Ryan ble innlagt på Ullevål universitetssykehus for en uke siden. Årsaken var lungebetennelse og over 40 i feber.

Helseministeren Bjarne Håkon Hanssen (Ap) skal ha kontaktet flere helsetopper for å forsikre seg om at hans venn Ryan fikk god behandling.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Berit Roald

Hanssen skal ha stusset over at Ryan ikke ble sendt til Rikshospitalet, som er vanlig praksis for stortingsrepresentanter.

Han skal ha kontaktet blant annet direktør ved Ullevål universitetssykehus, Tove Strand, og toppsjefen for Helse Sør Øst, Bente Mikkelsen.

– Provosert
– Jeg har selv ved flere anledninger lagt fram enkeltsaker i helsevesenet overfor Hanssen. Da får jeg samme svar hver gang: At han ikke kan sette seg inn i enkeltsaker. Det gjør at denne saken blir meget spesiell da han ringte som helseminister, forteller leder av Stortingets helse- og omsorgskomité, Harald T. Nesvik (Frp), til Nettavisen.

Han forteller han er kraftig provosert, og mener at det er uakseptabelt at Bjarne Håkon Hanssen gjør forskjell på kong Salomo og Jørgen hattemaker.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Bjørn Sigurdsøn

– Jeg syntes at det er positivt at han tar enkeltsaker inn over seg, men da må det gjelder alle personer – og ikke bare de han kjenner og som er «viktige», mener Nesvik.

Hovedtillitsvalgt for overlegene på Ullevål, Åsmund Bredeli, bekrefter overfor Dagbladet at han kjenner til saken.

Han ønsker ikke å uttale seg om detaljene i saken, uttaler seg på generelt grunnlag.

– Jeg forutsetter at de bevilgende myndigheter ikke tar seg til rette i systemet på bekostning av folk flest, sier han.

Uten tvil press
Sentrale kilder ved sykehuset forteller til Dagbladet, at helseministerens henvendelser ikke kan tolkes på en annen måte enn som press.

– Jeg ville forsikre meg om at Inge fikk god behandling, sier Hanssen til Dagbladet, som avviser at han prøvde å skaffe vennen særbehandling.

Ved spørsmål om hans henvendelser kan ha blitt oppfattet som press, svarer Hansen til Dagbladet at dette var i så fall ikke formålet.

– Jeg har full tillit til at legene avgjør hva som er det beste opplegget for pasienten. Jeg synes at jeg som ansvarlig for hele systemet må kunne ta kontakt, sier Hanssen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.